GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li se kažnjavati nedostavljanje podataka o vjeri i materinjem jeziku?

Hoće li se kažnjavati nedostavljanje podataka o vjeri i materinjem jeziku?
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 11:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svaki stanovnik Hrvatske morat će državi prijaviti koje je vjere, koje je nacionalnosti, koji mu je materinji jezik, živi li u izvanbračnoj ili neformalnoj istospolnoj zajednici te koji su mu kontaktni podaci, objavio je Jutarnji list. To će moći učiniti osobno, u Poreznoj upravi, ili izjavom koju će uputiti putem usluge e-Građani.

Ako to ne učini u zadanom roku ili eventualne promjene stanja ne prijavi u roku od 10 dana nakon što su nastupile, bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 660 do 2650 eura, objavio je Jutarnji list.

Propisuje to prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, koji je Ministarstvo financija uputilo u e-Savjetovanje.

Oglasili su se iz Ministarstva financija.

Kažu da je prijedlog Zakona o središnjem registru stanovništva bio na javnom savjetovanju.

“Tim prijedlogom Zakona predlaže se ustroj registra na način da se podaci preuzimaju iz drugih službenih evidencija, a samo iznimno građani mogu dobrovoljno prijaviti određene podatke izjavom. Dakle, za te podatke nije propisana obveza dostave izjavom već građani to mogu učiniti ukoliko žele. Stoga, napominjemo kako se u slučaju nedostave podataka o vjeri i materinskom jeziku neće naplaćivati nikakva kazna.

Zaključno, napominjemo da će se svi zaprimljeni komentari na savjetovanju razmotriti te će se tada utvrditi tekst prijedloga Zakona koji će se uputiti u daljnju proceduru”, kažu iz Ministarstva.

Međutim, najjednostavnijim uvidom u prijedlog Zakona na stranicama e-savjetovanja, očito je da se nigdje ne propisuje dobrovoljnost izjave o podacima poput vjeroispovjesti, materinjeg jezika i izvanbračnoj zajednici, nego se takva izjava navodi kao jedan od pripisanih načina prikupljanja podataka u Registar.

Štoviše, propisuje se i obveza dostavljanja podataka Poreznoj upravi, ako ona to zatraži. Dodatno, jedine sankcije koje su propisane Zakonom odnose se upravo na slučaj kada netko ne prijavi promjenu u podacima koje je dostavio putem izjave. Upravo na taj dio Zakona opširno je očitovanje dostavila i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Tagovi: vjera, materinji jezik, primorac
PROČITAJ I OVO
Ovo je nova Vlada Srbije
VUČEVIĆ PREMIJER
Ovo je nova Vlada Srbije
BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
UHIĆENJA
Nova akcija europskih tužitelja: Uhićene su tri osobe
ZAGREB - Europsko tužiteljstvo provelo je još jednu akciju u Hrvatskoj - uhićene su tri osobe zbog sumnje da su počinile kazneno djelo subvencijske prijevare "teške" oko 2,5 milijuna eura, a vezane za obnovu nakon potresa.
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
POST FESTUM
Škoro o Radiću i Penavi: Majka me naučila da, kada nemam nešto lijepo za reći, bolje da ne kažem ništa
ZAGREB - Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro dao je intervju u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore.
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
PREGOVORI
Milić nakon pregovora: U procesu smo približavanja
ZAGREB - Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a.
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ODLUKE
Radić: Predsjedništvo DP-a potvrdilo da ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo!
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP na predsjedništvu stranke potvrdio da ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE