GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hojs: Jamčim da Slovenija neće uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen

Hojs: Jamčim da Slovenija neće uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2022 / 21:27
Autor: SEEbiz / H
CETINGRAD - Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs zajamčio je u utorak u Cetingradu da Slovenija neće uvjetovati hrvatski ulazak u Schengen poštivanjem odluke arbitražnog suda o granici iz 2017. godine.

Hojs je u utorak s hrvatskim kolegom Davorom Božinovićem obišao graničnu policiju u Cetingradu i kasnije izjavio da se ondje uvjerio da se vanjska granica EU-a dobro čuva.

Kazao je da Slovenija i većina Slovenaca želi da Hrvatska što prije pristupi šengenskom prostoru, posebno oni koji imaju vlasništvo na hrvatskoj obali, jer očekuju da će tada za njih biti manje čekanja na granicama ljeti.

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska imati takvu potporu i nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji u travnju, Hojs je odgovorio da je uvjeren da će Janez Janša ostati premijer i nakon izbora i da može jamčiti, ako se to ostvari, da Slovenija neće ulazak u Schengen uvjetovati time da se Hrvatska mora pridržavati arbitražnog pravorijeka o granici, koji službeni Zagreb ne priznaje.

Hrvatska je tijekom slovenskog predsjedanja EU-om prošle godine završila proces tehničkih priprema za ulazak u šengenski prostor. Božinović je kazao da je slovenska pomoć u tome bila "uporna i iskrena".

Božinović je Hojsu pokazao novu opremu za nadzor granice, od terenskih vozila, bespilotnih letjelica, stacionarnih i mobilnih termovizijskih kamera i rekao da se edukacijom i nabavom opreme hrvatski granični policajci pripremaju za očekivani veći priljev migranata kad zatopli. Dodao je i da Hrvatska ne diže fizičke barijere jer se ne želi ograđivati od susjednih zemalja i da će koristiti sve tehničke mogućnosti za efikasnu zaštiti vanjske granice Europske unije.

Tagovi: Aleš Hojs, slovenski parlament, Schengen, Davor Božinović, Janez Janša
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE