GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hong Kong: S ublažavanjem mjera stigla i najava nastavka prosvjeda

Hong Kong: S ublažavanjem mjera stigla i najava nastavka prosvjeda
PROSVJEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 10:32
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Vlasti u Hong Kongu su najavile ublažavanje preventivnih mjera s prvim danima svibnja, a prodemokratske grupe najavljuju prvi u seriji velikih prosvjeda u ovoj godini za Praznik pada.

Prema pisanju SCMP-a, hongkongška vlada najavljuje početak popuštanja restrikcija, tj. ukidanja restrikcija za pojedine poslovne djelatnosti 7. svibnja, a povratak na posao za državne službenike se očekuje s prvim danom slijedećeg tjedna. Početak je to u popuštanju mjera socijalne izolacije u Hong Kongu, kao i postepeno skraćivanje vremena obavezne karantene za sve strane dolaske, uključujući one iz NR Kine.

I dok se za idući ponedjeljak očekuje povratak na posao 180 tisuća državnih službenika, očekuje se kako će tijekom idućeg tjedna biti dopušteno otvaranje i sportskih igrališta, knjižnica, muzeja, ali i gimnastičkih dvorana i kinodvorana. U škole će se vratiti i hongkongški maturanti koje očekuje maturalni ispit 25. svibnja. Detalji iz kojih poslovnih djelatnosti će firme i uredi moći ponovno otvoriti svoje prostore, još nije poznato.

U isto vrijeme, s najavama popuštanja mjera socijalne izolacije, stotinu pro-demokratskih prosvjednika su jučer najavili novu seriju protuvladinih prosvjeda, skupivši se najvećem šoping centru u gradu, International Financial Centre Mall. Uz pjesmu, pozvali su na „oslobađanje Hong Konga, te revoluciju našeg vremena“.

Objavljen je raspored prosvjeda u slijedećim mjesecima, od kojih su najveći najavljeni za 1. svibnja, Prvomajski marš, zatim Marš u Kowloonu 10. svibnja, Protest 4. lipnja kao sjećanje na godišnjicu Tiananmenskog ustanka iz 1989. godine, te Godišnji marš Fronte za ljudska prava 1. srpnja.

Pro-demokratski Prvomajski marš je već zabranjen od strane policije, a prosvjednici najavljuju prosvjede u 4-članim grupama s obaveznim nošenjem maski. Najavljeno je postavljanje „štandova za regrutaciju“ građana protiv lokalne vlade kroz uključivanja u radne sindikate.

Prosvjednici najavljuju maksimalno poštivanje trenutnih mjera prevencije, te se neće formirati velika prosvjedna grupa, već veliki broj grupa od 4 člana. Poštivati će se i propisana udaljenost od 1.5 metara između pojedinih prosvjednika. Policija je već izvijestila o pojačanim online aktivnostima vezanim za organizaciju prosvjeda, a oni sami ne očekuju veći odaziv građana.

Tagovi: Hong Kong, prosvjedi u Hong Kongu, International Financial Centre Mall, Tienanmen
PROČITAJ I OVO
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
OTKRIĆA
Penava otkrio tko su ministri DP-a u novoj Vladi
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je kasno poslijepodne konferenciju za medije.
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BORBA ZA ŽIVOT
Fico pogođen u trbuh i ruku, napadač je 71-godišnji muškarac
BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici nakon što su nakon sjednice vlade pucali u njega.
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
TVRDNJE
Milić: Hrvatska vrlo brzo dobiva novu i stabilnu vladu
ZAGREB - Glasnogovornik vlade Marko Milić izjavio je da će Hrvatska vrlo brzo dobiti novu i stabilnu vladu, no prije toga Hrvatski sabor mora usvojiti novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu državnih tijela, s obzirom na promjene u sastavu i imenima ministarstava.
Mario Radić: Neću biti član nove Vlade
OTKRIĆA
Mario Radić: Neću biti član nove Vlade
ZAGREB - Mario Radić rekao je da neće biti ministar u Vladi, a nije htio odgovoriti na pitanje hoće li biti zastupnik u Saboru, javlja N1.
Atentat na slovačkog premijera, ustrijeljen s više hitaca
PUCNJAVA
Atentat na slovačkog premijera, ustrijeljen s više hitaca
HANDLOVA - Slovački premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE