GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvat: Osjećam se tužno, ali ne i odgovorno

Horvat: Osjećam se tužno, ali ne i odgovorno
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 21:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Resorni ministar Darko Horvat odgovorio je na pitanja koliko je država konkretno obnovila kuća sa crvenim naljepnicom, kada kreće izgradnja porušenih kuća, ali i zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija a država ne može?

"5500 stanovnika Banovine je u mobilnim kontejnerskim jedinicama. Uklonjeno je 291 obiteljska kuća, na tim temeljima niknut će novi zamjenski objekti", kazao je ministar Horvat na pitanje koliko je kuća do sada obnovljeno.

Drugim riječima niti jedna, napomenula je reporterka. Ministar je odgovorio:

"Mi do sada nismo imali niti priliku izgraditi niti jednu zamjensku kuću, iz razloga jer su rekonstruirani prostorni planovi, jer su nam fakulteti napravili vrlo kvalitetne podloge i na nekim prostorima mi nećemo moći graditi. I zato, uz svu zahvalu svim donatorima, tamo gdje su klizišta, tamo gdje su vrtače napravile destrukciju tla, tamo nema nosivosti....", nabrajao je ministar razloge u razgovoru za Novu TV.

Na pitanje, je li mu žao suza ljudi, odgovara: "Meni je žao ovih 5500 stanovnika kontejnerskog nasilja i radimo sve da ih što prije vratimo u svoje domove ili da im izgradimo zamjenske objekte".

Na pitanje kada će niknuti prvi temelji, odgovara: "160 zamjenskih obiteljskih kuća je u procesu nabave. Ja sam siguran da će u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja. S današnjim danom počeli smo s ugovaranjem višestambenih zamjenskih zgrada i u Petrinji i u Glini".

Ministar je potom ponovio obećanje da će kroz mjesec dana ugovoriti prve zamjenske objekte i započeti s izgradnjom temelja za zamjenske obiteljske kuće. Ministar je odgovorio i na pitanje zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija, a država ne može? "Iskreno nije ih 50, samo ih je 26. Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost", poručuje.

Na pitanje kako se danas osjećao na Banovini, kaže: "Tužno, jer sam bio na prostoru kojeg je potres vrlo vrlo oštetio, nije lako biti s onima koji su godinu dana proveli u kontejnerima, nije lako ni biti s onima koji su dočekali da se vrate u svoje domove jer su i njima rane vidljive".

Ministar je odgovorio i na pitanje osjeća li se djelomično krivim zbog neugodnih scena poput one današnje gdje se premijera gađalo grudom. Ponavlja da se osjeća tužno, ali ne i odgovorno.

"Svi imamo određenu odgovornost. Svi radimo na tome da vratimo ljude u svoje domove. Ja se osjećam tužno kao i mnogi koji su potresom nastradali. Ministar graditeljstva ne može biti kriv što se dogodio potres", ističe. Ne misli dati ostavku zbog spore obnove, a napominje i kako nije siguran da je prostor Banovine siguran.

"Ne ulazi se u politiku da bi se podnosilo ostavku, već da bi dali svoj doprinos i obnovi Banovine i Zagreba. Ja sam siguran da sustav postoji i da je ustrojen. Vizura i ove slike koje vidimo izgledat će sasvim drugačije.

Ni ministru zasigurno ne bi bilo ugodno zimu provesti u kontejneru, pa na to pitanje ponavlja kako mu je iskreno žao ljudi.

"Moj zadatak i zadatak Vlade je da ih smjestimo u adekvatni prostor".

Tagovi: Darko Horvat, obnova Banovine, Damir Vanđelić, Anđelko Stričak
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE