GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku, bit će izolirani 14 dana

Hrvati iz Wuhana stigli u Francusku, bit će izolirani 14 dana
IZOLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2020 / 17:58
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je kako su četiri hrvatska državljana u Francusku stigla iz Kine te će tamo ostati u dvotjednoj izolaciji.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti.

"Četiri hrvatska državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država stigla su danas poslije podne specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine te su prebačeni u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea. Iako nema naznaka da je itko među putnicima zaražen korona virusom, zbog mjera predostrožnosti radi sprječavanja širenja epidemije, svi će putnici po dolasku ostati u izolaciji 14 dana, koliko traje vrijeme inkubacije bolesti.

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, ostat će 14 dana u izolaciji u hotelskom kompleksu u blizini Marseillea. Po isteku izolacije, putnici će biti upućeni u Hrvatsku odnosno u svoje zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi bolesti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje francuskim vlastima na velikom angažmanu i profesionalnosti kojom je izvršena ova zahtjevna zadaća u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime je u Francusku vraćeno oko 430 francuskih i drugih europskih državljana. Također zahvaljujemo još jednom i kineskim vlastima na ukazanoj pomoći u proteklim danima.

Nikome pa ni diplomatskim predstavnicima nije dopušteno dočekati putnike iz Wuhana, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima.

Hrvatska, kao predsjedateljica Vijećem Europske unije, ima posebnu ulogu u koordinaciji aktivnosti s tim u vezi te je Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u stalnoj vezi s francuskim Ministarstvom vanjskih poslova. Istodobno, Hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu, svih je ovih dana bilo iznimno angažirano prema kineskim vlastima uime predsjedništva Vijećem Europske unije.

Usto, u svjetlu trenutne situacije u vezi s korona virusom, hrvatsko predsjedništvo je 28. siječnja odlučilo aktivirati alat Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR), koji je sastavni dio paketa Vijeća EU s alatima za odgovor na krize. Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini. Hrvatsko predsjedništvo poduzelo je ovaj korak proaktivno kako bi osiguralo spremnost država članica EU-a na sve moguće događaje u vezi s izbijanjem epidemije korona virusa", stoji u priopćenju.

Tagovi: Wuhan, koronavirus, Francuska
PROČITAJ I OVO
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE