GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i BiH održale zajedničku stožernu vježbu Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save

Hrvatska i BiH održale zajedničku stožernu vježbu Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save
VJEŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 14:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dana 18. i 19. svibnja u Županijskoj upravi u Slavonskom Brodu, predstavnici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine, u suradnji s regionalnim informativnim centrima i predstavnicima ključnih organizacija okupljenih na projektu Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save, održali su zajedničku stožernu vježbu.

Tijekom vježbe su izvedene dvije simulacije procesa donošenja odluka u slučaju „Nesreće s izlijevanjem velike količine naftnih derivata s plovila na lokaciji Slavonski Brod“ i u slučaju „Velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava“.

Sukladno međunarodnim smjernicama za izvođenje stožernih vježbi, simulacija stožerne vježbe izvedena je na temelju unaprijed pripremljenog glavnog scenarija razvoja događaja (Master Scenario Event List).

„Iskazujemo sve pohvale za organizaciju i prezentaciju vježbi u kojima su sudjelovale sve službe koje bi bile uključene i u stvarnoj situaciji. Od posebne je važnosti uključivanje u vježbu svih sudionika iz susjednih država koje u ovakvim situacijama moraju surađivati jer nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke. Nadamo se da će i u budućnosti biti još ovakvih vježbi“, rekao je Pavo Baričić, iz Službe civilne zaštite Slavonski Brod Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

„Moram istaknuti da su ovom prilikom iznimno uspješno korišteni važni operativni prekogranični sustavi za rano upozoravanje. U slučaju poplava korišten je Sava Flood Forecasting and Warning System, a u slučaju onečišćenja Danube Accident Emergency Warning System”, rekao je Samo Grošelj iz Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

„Simulacija izlijevanja 200 tona naftnih derivata u rijeku Savu s plovila pristalog u luci Slavonski Brod iznimno je rizični događaj za ekosustave i sve ostale s njim povezane sustave na način da prijeti njihovoj dugoročnoj održivosti zbog naglo uzrokovane neravnoteže. Nakon službenog dijela vježbe provedena je i analiza i tom je prilikom zaključeno da se neke pojedinosti u protokolu mogu i moraju unaprijediti s ciljem kontinuiranog poboljšanja spremnosti sustava na incidentna onečišćenja. Posebno je naglašena važnost funkcioniranja sustava veze među sudionicima vježbe s obzirom da je suviše heterogen“, rekla je Natalija Matić iz Hrvatskih voda.

„Svjesni potrebe unapređenja praktične suradnje u upravljanju katastrofama i smanjenja rizika od katastrofa, siguran sam da je ova vježba bila za sve odgovorne prava riznica informacija, iskustava, planova i postupaka nužno potrebnih za sve faze ciklusa upravljanja nesrećama. Vrlo dobro pripremljena i vođena, vježba je bila prilika da predstavnici različitih institucija i organizacija zajedno rade i razmjenjuju mišljenja i iskustva. Ova je vježba posebno značajna zbog regionalne suradnje u oblasti zaštite i spašavanja jer su simulirane sve procedure između država, kao i između različitih struktura zaštite i spašavanja u tim državama. Razmjenom važnih podataka u stvarnoj bi se situaciji značajno doprinijelo ubrzanju djelovanja i protoku informacija“, rekao je Idriz Brković, iz Odjela za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

"Uloga Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske u ovom i sličnim događajima je da preciziramo procedure obavještavanja i načine uzbunjivanja, da pripremimo strategiju i plan postupanja nakon što smo primili obavijest o incidentu. Naša institucija je jedan od projektnih partnera u projektu WACOM u Bosni i Hercegovini i iznimno nam je važno da aktivno surađujemo s drugim institucijama iz drugih država u oblastima upravljanja vodama, lučke kapetanije, resornim ministarstvima i drugim subjektima. Sam scenarij razvoja događaja je vrlo realan što vježbu čini izazovnom i poučnom", rekla je Danijela Ždrale ispred Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Simulacije stožernih vježbi u Slavonskom Brodu druga su i treća vježba u nizu od pet stožernih vježbi koje će se održati i u drugim zemljama u slivu rijeke Save. Vježbe će simulirati i analizirati situacije izlijevanja opasnih tvari ili velikih poplava na drugim lokalitetima koje imaju prekogranični utjecaj te zahtijevaju međunarodnu suradnju u odazivu na nesreću.

Tagovi: Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save, WACOM, Samo Grošelj, Pavo Baričić, Natalija Matić, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ŽELIO SE POHVALITI...
Plenković o Nini Obuljen Koržinek: U tijeku je medijsko-politički udar
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se medijima pola sata nakon vijesti da je BDP u četvrtom tromjesečju 2024. rastao 4.3 posto. Kaže kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a.
Suci uspjeli izborili 300 eura veće plaće
NAKON ŠTRAJKA
Suci uspjeli izborili 300 eura veće plaće
ZAGREB - Nakon dvotjednog "bijelog štrajka" sudaca i državnih odvjetnika, koji je trajao od 22. siječnja do 2. veljače, suci i Vlada ipak su postigli dogovor.
Zašto je važan ulazak Švedske u NATO?
INTEGRACIJE
Zašto je važan ulazak Švedske u NATO?
ANALIZA - Švedska je spremna za impresivan početak u NATO-u, ali kašnjenje s ratifikacijom trebala bi poslužiti kao upozorenje.
Mađarska odobrila švedski ulazak u NATO
ZELENO SVJETLO
Mađarska odobrila švedski ulazak u NATO
BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak zakon kojim se Švedskoj omogućava pridruživanje NATO-u, konačno otvarajući put toj nordijskoj zemlji da se pridruži zapadnom obrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini.
Slovenska ministrica vanjskih poslova završila u bolnici
PROBLEMI
Slovenska ministrica vanjskih poslova završila u bolnici
LJUBLJANA - Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon liječi se u ljubljanskom Kliničkom centru zbog sumnje na upalu bubrega.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE