GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska izgubila 60.000 učenika u posljednjih deset godina

Hrvatska izgubila 60.000 učenika u posljednjih deset godina
ĐKOLSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2023 / 08:17
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U posljednjih deset godina iz hrvatskih je škola »nestalo« gotovo 60 tisuća učenika, točno njih 58.570. Poražavajući su to podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojima najveći pad broja učenika imaju Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija.

U školama tih županija u deset godina »nestala« je gotovo trećina učenika, odnosno njih tridesetak posto. Rekorder, Vukovarsko-srijemska županija, izgubila je čak 7.303 učenika, Brodsko-posavska njih 6.019, a Požeško-slavonska 3.006 učenika, piše Novi list.

Ukupno, hrvatski je školski sustav u posljednjem desetljeću pretrpio gubitak od 11,50 posto učenika, a taj negativan trend nema namjeru posustati, jer podaci Ministarstva pokazuju da je ove školske godine u prvim razredima osnovnih škola čak pet tisuća učenika manje nego u prvim razredima srednjih škola. U proteklom desetogodišnjem razdoblju hrvatski je osnovnoškolski sustav izgubio 26.079 učenika, a srednjoškolski 32.491 učenika.

– Ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola trenutno iznosi 450.638 učenika. U odnosu na prethodne godine, trenutno bilježimo pad u broju učenika od 2.714 u odnosu na prethodnu godinu. Osnovna škola trenutačno broji 304.680 učenika, što je za 4.515 učenika manje nego prošle godine. Gledajući razdoblje od 2013./2014. do danas, Primorsko-goranska, Dubrovačka, Istarska županija i grad Zagreb, jedini bilježe porast u broju osnovnoškolaca, ističu u Ministarstvu.

Dodaju i da prvi razred osnovne škole ove godine broji 35.881, učenika, a što je 165 učenika više nego prošle.

– Ove godine prvi razred osnovne škole ima 35.881 učenika, a prvi razred srednje škole 40.676 učenika, što je čak 5 tisuća učenika razlike, iznose u Ministarstvu.

Za osam godina tih pet tisuća učenika nedostajat će u srednjoškolskom sustavu, a u Ministarstvu analizirajući podatke iznose i poražavajuću činjenicu da svaki drugi hrvatski osnovnoškolski objekt ima manje od 50 učenika.

– Gledajući broj učenika po školama, zasad imamo čak 412 objekata s 10 ili manje učenika, što je 17 posto objekata. Ako gledamo samo osnovne škole, do 50 učenika ima 50 posto školskih objekata, ističu u Ministarstvu.

U svakoj drugoj hrvatskoj osnovnoj školi sjedi manje od 50 učenika, a svaka peta osnovna škola ima čak manje od 10 učenika, jer podaci Ministarstva pokazuju da je u 408 škola, odnosno njih 20,29 posto manje od 10 učenika. U 594 osnovne škole, njih 29,54 posto, sjedi između 11 i 50 učenika. Najmanji broj škola, njih svega pet, ima više od tisuću učenika, a 38 škola ima od 751 do tisuću učenika.

Međutim, ni tu nije kraj poražavajućoj statistici, jer ne samo da hrvatske škole drugu godinu zaredom imaju pad u broju razrednih odjela već i prosječan broj učenika po odjelu ima silaznu putanju. Prosječan broj učenika u razrednom odjelu na razini Hrvatske pao je na svega 17 učenika u klupi. S tom razlikom da su u gradskim sredinama klupe popunjenije, jer u Zagrebu u prosjeku jedan razredni odjel pohađa 21 učenik, dok su Istra, Primorsko-goranska i Zadarska županija na tom prosječnom broju od 17 učenika po razredu. Međutim, ima županija gdje u jednom razrednom odjelu sjedi svega 13 učenika, kao što su Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska ili Virovitičko-požeška županija. Na razini cijele države prosječan broj učenika po razredu manji je u nižim razredima osnovne škole i iznosi svega 13 učenika po razredu, dok najveći broj učenika u razrednim odjelima imaju srednje škole u kojima razredi broje od 19 do 25 učenika.

Istarska županija, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija na samom su začelju ljestvice školskih statističkih gubitaša, jer u posljednjih deset godina Istra je izgubila tek 2,6 posto učenika, s tim da se broj učenika u osnovnim školama povećao za njih 700. Grad Zagreb ukupno ima 2,12 posto manje učenika nego prije deset godina, a Primorsko-goranska županija 3,33 posto učenika manje, što je 976 praznih školskih klupa. Na začelju je i Zadarska županija s gubitkom od 6,66 posto učenika ili njih 1.428 u deset godina.

Iako je riječ o neznatnim odstupanjima od svega nekoliko posto podaci Ministarstva pokazuju i da u svim županijama ima više učenika nego učenica. Ministarstvo je pobrojilo i škole, ali i njihov smjenski rad. Ove školske godine u Hrvatskoj je 1.318 matičnih i 1.084 područnih školskih objekata, a rad u jednoj smjeni odvija se u 1.528 škola. U dvije smjene koje se rotiraju radi 695 ustanova, njih još 95 radi u dvije smjene koje se ne rotiraju, a poražavajuće je da devet škola još uvijek radi u tri smjene.

U proteklom desetogodišnjem razdoblju za gotovo devet tisuća povećao se i broj učenika s teškoćama u razvoju. Naime, ove ih je školske godine 29.205, dok ih je prije deset godina bilo 20.325. Njihov postotak raste sa starošću učenika pa ih je tako trenutno najviše evidentirano u osmim razredima osnovnih škola u kojima svaki deseti učenik ima neku teškoću u razvoju. Točnije 10,99 posto hrvatskih osmaša ima teškoću u razvoju, dok ih je u prvim razredima osnovnih škola svega 2,13 posto. Županija s najvećim postotkom evidentiranih učenika s teškoćama u razvoju je Međimurska županija u čijim klupama sjedi 9,44 posto takvih učenika, a s 8,72 posto slijedi Bjelovarsko-bilogorska županija. Primorsko-goranska županija ove je školske godine evidentirala 7,16 posto učenika s teškoćama u razvoju, Istarska 5,21 posto, a Zadarska županija 6,45 posto.

Najveći broj učenika pohađa strukovne škole, njih 108.232, dok je u gimnazijama 37.726 učenika. Ipak, gledajući po pogramima najviše je učenika općih gimnazija, njih 24.782, slijede budući ekonomisti kojih je 8.995 te učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija kojih ima 7.266. Budućih medicinskih sestara je 5.887, učenika jezičnih gimnazija 5.718, a hotelijersko-turističkih tehničara 4.927. U tisućama se broje i budući računalni tehničari, elektrotehničari, strojarsko računalni tehničari, komercijalisti, tehničari za mehatroniku i kuhari, ali ima i onih zanimanja čiji se učenici mogu nabrojati na prste jedne ruke. Tako se u Hrvatskoj trenutno školuje svega troje bačvara, kao i pomoćnih limara, četvero bravara i jednako toliko montera strojeva i konstrukcija. Budućih dimnjačara je 13, a parketara, poslovnih tajnika i pomoćnih vinogradara šestero. Krojača je svega 10, zlatara 9, a toliko je i budućih tapetara.

Tagovi: školstvo, učenici, obrazovanje
PROČITAJ I OVO
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
NOVA VEĆINA
Anušić potvrdio da Jurčević iz DP-a neće podržati Vladu
ZAGREB - "Ovo nije dječja igra i svatko tko ovo shvaća kao dječju igru, kao kratki PR potez, jako griješi. Na nama je ogromna odgovornost."
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
TVRDNJE
Penava: Plenković je pristao da država više ne financira Novosti
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranja parlamentarne većine.
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
OTKRIĆA
Penava: Dogovoreni su resori useljeništva i demografije, poljoprivrede i gospodarstva
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upravo daje izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade.
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
POTVRDA
Plenković potvrdio: Osniva se novo ministarstvo
ZAGREB - DP i HDZ postigli su "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće vlade", izvijestio je Marko Milić nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.
China and Serbia are raising relations to a higher level
COOPERATION
China and Serbia are raising relations to a higher level
BELGRADE - China and Serbia have decided on Wednesday to build a community with a shared future, an upgrade of their relations from the comprehensive strategic partnership established eight years ago.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE