GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska još uvijek nije potrošila pola europskog novca odobrenog za obnovu

Hrvatska još uvijek nije potrošila pola europskog novca odobrenog za obnovu
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Za obnovu javnih objekata i infrastrukture na području zagrebačkog i banijskog potresa dosad su po podacima resornog ministarstva ugovoreni projekti vrijedni 2,96 milijarde eura, a Hrvatska je od 1,03 milijarde eura koje joj je odobrio Fond solidarnosti EU dosad potrošila pola.

Hrvatska nešto vše od milijardu eura iz Fonda solidarnosti EU-a treba iskoristiti do kraja lipnja, a dosad je predano zahtjeva za nadoknadu sredstava u vrijednosti od 513,7 milijuna, što čini 51,22 posto ukupne alokacije.

Od toga su isplaćena oko 342,2 milijuna eura ili 34,12 posto ukupne alokacije.

Podaci Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pokazuju da je od 1318 ugovornih projekata dosad završeno njih 569 od kojih se 257 odnosi na obnovu javnih zgrada, a ostali na mjere poput hitne sanacije, privremenog smještaja i financiranja službi spašavanja.

U fazi izvođenja radova je 239 projekata obnove javnih zgrada, uključujući škole, bolnice, muzeje i sakralne objekte, te 111 projekata infrastrukture poput cesta i komunalne infrastrukture vrijednosti 1,8 milijardi eura.

Iz Fonda solidarnosti na raspolaganju je preostalo za iskoristiti 490 milijuna pa će se razlika do ugovorenog iznosa financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i drugih izvora kao što su novi višegodišnji financijski plan, državni i županijski proračuni, kažu u ministarstvu.

Kad je riječ o obnovi privatnih kuća i zgrada dosad je od građana zaprimljeno 31.318 zahtjeva, od kojih je obrađeno nešto više od 40 posto, a ugovoreni su radovi vrijedni 253,8 milijuna eura.

Manje zahtjevna obnova koja se odnosi primjerice na dimnjake, stubišta i zabatne zidove završena je ili je u tijeku na 8083 kuće ili privatne zgrade.

Tagovi: obnova, novac za obnovu, Fond solidarnosti EU, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: To je protuustavno
PREDSJEDNIK
Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: To je protuustavno

SVETA NEDELJA - Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje povodom obilježavanja Dana Grada.

Radin: Nećemo odustati od Pupovca
MANJINCI
Radin: Nećemo odustati od Pupovca
ZAGREB - Za razliku od predsjednika Kluba nacionalnih manjina Vladimira Bileka, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac te da od toga ne trebaju odustati.
Reuters: Putin je spreman okončati rat u Ukrajini
NESLUŽBENO
Reuters: Putin je spreman okončati rat u Ukrajini
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre uz priznanje trenutačnih linija na bojnom polju, rekla su četiri ruska izvora za agenciju Reuters, rekavši da je Putin spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore pozitivno na to.
Manjinci odgodili odluku o Pupovcu, prva kriza vladajuće koalicije
KRIZA
Manjinci odgodili odluku o Pupovcu, prva kriza vladajuće koalicije
ZAGREB - Predstavnici nacionalnih manjina danas su na sjednici Odbora za imenovanje tražili time out da provedu konzultacije i usuglašavanje oko predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.
Orban: U Bruxellesu se planira ulazak u rat
OTKRIĆA
Orban: U Bruxellesu se planira ulazak u rat
BRUXELLES - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da su u Bruxellesu u tijeku pripreme radnih skupina o tome kako bi NATO mogao sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE