GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska napredovala prema indeksu medijskih sloboda u svijetu

Hrvatska napredovala prema indeksu medijskih sloboda u svijetu
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine na 48. mjestu (sa 70,42 boda) od 180 zemalja obuhvaćenih godišnjim Svjetskim indeksom medijskih sloboda za 2022. što predstavlja napredak u odnosu na godinu ranije kad je bila na 56. mjestu (72,05 boda).

Najbolje stoji po pitanju pravnih indikatora (38.) a najgore društvenih (64.), prema indeksu koji je u utorak objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Iako je medijska scena u Hrvatskoj postala raznolika i dinamična, vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka, te od organiziranog kriminala, ocjenjuje RSF dodajući u izvješću da i sama vlada predstavlja prijetnju slobodi tiska.

Hrvatska, s manje od četiri milijuna stanovnika, ima skroman, ali raznolik medijski sektor. Svaki dan izlazi nekoliko nacionalnih novina, ali je njihovo vlasništvo koncentrirano jer dvije medijske kuće, Styria i Hanza Media, kontroliraju tri četvrtine tržišta.

Dvije velike privatne televizijske mreže, Nova TV i RTL, pružaju nacionalnu pokrivenost, natječući se s javnim HTV-om, dok je većina radijskih postaja prisutna samo lokalno.

Rad novinara u Hrvatskoj može biti opasan, ističe RSF. Novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine, osobito na lokalnoj razini, često su mete kampanja uznemiravanja, dok fizički napadi, prijetnje i kibernetičko nasilje predstavljaju veliki problem. Vlasti šute, ocjenjuje RSF, a i dalje se miješaju u upravljanje HTV-om.

Kleveta je u Hrvatskoj kazneno djelo na što se redovito pozivaju političari i gospodarstvenici kako bi obeshrabrili novinare od propitkivanja njihova rada. Osim toga, vrijeđanje “Republike, njezina grba, himne ili zastave” kažnjivo je kaznom do tri godine zatvora. Još ozbiljnije, komentari koji se smatraju "ponižavajućima" kriminaliziraju se. SLAPP tužbe i dalje su pošast, s gotovo tisuću sudskih postupaka protiv novinara ili medijskih organizacija, piše RSF.

Pandemija Covid-19 produbila je financijsku krizu koja je već zahvatila hrvatske medije, što je dovelo do daljnjeg smanjenja uredničkih plaća. Kao rezultat vladine akcije iz 2016., neprofitni mediji izgubili su dio svog financiranja. U pokušaju rješavanja financijskih problema, velike novine sve više pristaju na partnerstvo s vladom u održavanju događanja, što postavlja pitanja o neovisnosti medija, upozorava RSF.

Zločini koje su počinile hrvatske snage tijekom rata za neovisnost 1991.-1995. i dalje su zabranjena tema, piše RSF. Novinari koji se bave tim pitanjem mogu biti metai uznemiravanja. Nacionalistički pokreti i oni bliski Katoličkoj crkvi često su izvor ovih napada, navodi RSF. Novinari koji istražuju slučajeve korupcije, posebno na lokalnoj razini, trpe napade organiziranih kriminalnih skupina.

Od 2008. godine nema ubijenih novinara, ali se svake godine događaju fizički napadi i zastrašivanje novinara, posebice tijekom prosvjeda, završno navodi RSF.

Tagovi: indeks medijskih sloboda, Reporteri bez granica, medijske slobode u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
POMOĆ
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
MADRID - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će tijekom narednih dana objaviti da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini poslati dodatnih 800 milijuna dolara za oružje te naglasio da će Sjevernoatlantski savez (NATO) braniti "svaki pedalj" svoga teritorija.
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
KAOS
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
ZAGREB - U popodnevnim satima došlo je do tehničkog kvara na sljemenskoj žičari, zbog čega je dio putnika u gondolama zapeo 20-tak minuta iznad Medvednice.
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
OPTUŽBE
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je u četvrtak da je summit NATO saveza u Madridu još jednom pokazao da zemlje članice očekuju bezuvjetnu poslušnost.
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
KRIJUMČARI
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
ZAGREB - Uskok je pokrenuo istragu protiv četvorice muškaraca, osumnjičenih da su u Srbiji nabavljali velike količine zabranjenih lijekova, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, a koju su potom krijumčarili u Hrvatsku radi daljnje preprodaje, priopćeno je u četvrtak.
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
PAD
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE