GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se nakon više od dvije godine vraća u staro normalno

Hrvatska se nakon više od dvije godine vraća u staro normalno
NORMALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2022 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon više od dvije godine epidemije covida-19 i strogih ograničenja, s prvim minutama subote ukidaju se praktički sve epidemiološke mjere, uključujući obavezu nošenja maski, a Hrvatska se, zahvaljujući povoljnoj situaciji, vraća u "staro normalno".

Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obavezno nošenje maski i covid-potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Otkad je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020. građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama - od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obaveze nošenja maski do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021.

Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na značajno relaksiranje zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Prvi slučaj zaraze potvrđen je u Hrvatskoj prije više od 25 mjeseci, 20. veljače 2020., kod mladića iz Zagreba koji se vratio s utakmice u Milanu. Broj novozaraženih eksponencijalno je rastao iz dana u dan, 19. ožujka 2020. imali smo više od sto potvrđenih slučajeva, a 2. travnja više od tisuću.

Nakon proglašenja epidemije,19. ožujka 2020. Nacionalni stožer CZ je uveo niz ograničenja, a Hrvatska je tada bila među državama sa strožijim restrikcijama i mjerama. Toplije vrijeme i ljeto te godine donijeli su nešto povoljniju situaciju da bi s dolaskom jeseni i zime brojke opet eskalirale.

Uloga Stožera, koji je u protekle dvije godine donosio odluke o epidemiološkim mjerama, potaknula je rasprave u javnosti, koje se kulminirale prošle jeseni prosvjedima, kao i referendumskom inicijativom za ukidanje covid potvrda i tzv. „stožerokracije“.

Srećom, cjepivo je došlo za manje od godinu dana, a prve su se osobe cijepile na samom kraju 2020. No, i virus se s vremenom mijenjao sve do pojave vrlo zaraznog soja omikrona koji je u siječnju ove godine prouzročio rekordan broj, više od 17.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

No, pokazalo se i da je koronavirus s mutacijama i oslabio te da omikron varijanta, iako vrlo zarazna, ne izaziva teže kliničke slike i hospitalizacije.

Iako je početna euforija oko dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevnoj bazi prvom dozom u zadnje vrijeme cijepi svega stotinjak osoba, do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva do sada zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je zadovoljavajući kolektivni imunitet.

Nažalost, prema podacima Nacionalnog stožera CZ od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s covidom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto.

Od početka epidemije do 8. travnja 2022. ukupno je u našoj zemlji bilo zabilježeno 1.107.648 osoba zaraženih novim koronavirusom, a ukupno je testirano 4.713.967 osoba.

U svijetu je do sada zabilježeno više od 6,1 milijuna smrtnih slučajeva od covida. Prema platformi Worldometers, Hrvatska je na osmom mjestu u svijetu po broju umrlih od covida na milijun stanovnika (3857), a treća je u EU. O nas su gore samo Bugarska (5349) i Mađarska (4754).

Tagovi: ukidanje mjera, nošenje maski, staro normalno, Davor božinović, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE