GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska seizmologinja: Vrlo jak potres, očekuju se naknadna podrhtavanja

Hrvatska seizmologinja: Vrlo jak potres, očekuju se naknadna podrhtavanja
POMICANJE PLOČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 10:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potres jakosti 4.8 po Richterovoj ljestvici pogodio je sinoć središnje dijelove Bosne i Hercegovine, a osjetio se diljem BiH i Hrvatske. Podatak o magnitudi 4.8 zabilježio je zavod iz BiH.

Prema podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa bio je deset kilometara od Zenice.

Kolika je njegova razorna snaga otkrila je seizmologinja Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe, u razgovoru za HRT.

"Da, jučer je bio potres kod Zenice, 13 km sjeverno od Zenice, koji se široko osjetio i kod nas, osobito u dijelu Osječko-baranjske županije, najviše naravno oko Slavonskog Broda. Bio je magnitude 5.1 i bio je zapravo vrlo jak potres", rekla je Ivančić.

Potres se osjetio i u dijelu Hrvatske. Naravno, građani su zabrinuti, pitaju se što slijedi.

"Mislim da je to pitanje o kojem se naravno svi mi najviše brinemo. Međutim, u svakom slučaju, već su prošle tri godine od petrinjskog potresa, nešto više od zagrebačkog potresa i tada smo govorili da su to pojave koje nastaju uslijed tektonskih gibanja, time što znamo da nam Afrička ploča gura Euroazijsku ploču i uslijed tih gibanja, tih glavnih uzroka potresa, zapravo se događaju potresi u našem području, pa tako i ovaj potres u BiH. Kao i Hrvatska, tako i BiH zapravo leži na trusnom, seizmički aktivnom području. Tako da takvi potresi nisu neobični, samo su, naravno, vrlo, vrlo neugodni", objašnjava.

"Nakon ovako jačeg potresa uvijek se očekuje da slijede podrhtavanja koja mogu trajati sigurno i godinu dana, sasvim sigurno će se događati još duže vrijeme", poručila je Ivančić.

Novi potres za HRT je komentirao i seizmolog Krešimir Kuk.

"Ovaj potres je bio jak, tako da se osjetio i u Hrvatskoj, ponajprije u Slavoniji. Osjetio se i u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Petrinji, ali dosta slabije. Nikako ne treba to gledati u smislu širenja panike i nagoviještanja što bi se sad moglo dogoditi. Treba naprosto pratiti seizmičku aktivnost", poručio je Kuk.

U potresu koji je u subotu navečer pogodio središnje dijelove BiH ozlijeđene su četiri osobe, a na nekim od starijih stambenih objekata u mjestima u okolici Zenice prouzročio je manja oštećenja, podaci su koje su danas objavile lokalne vlasti.

Ravnatelj uprave civilne zaštite Zeničko-dobojske županije Džavid Aličić potvrdio je agenciji Fena kako su tri osobe ozlijeđene u mjestu Jelina kada se na njih srušio građevinski materijal sa stambene zgrade.

Još jedna osoba ozlijeđena je u automobilu na magistralnoj cesti od Zenice prema Doboju kada se uslijed potresa na nju srušila stijena.

Pri tom su oštećena i dva vozila što je prouzročilo višesatni prekid prometa

Tagovi: pomicanje ploče, potres, zenica
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE