GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu

Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz Međunarodni tjedan otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, koji se obilježava od 19. do 25. listopada, znanstvenici su proveli istraživanje koje pokazuje da je Hrvatska po broju radova u otvorenom pristupu u svjetskom vrhu.

Priopćeno je to u utorak iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) čiji su znanstvenici zajedno s kolegama s Medicinskog fakulteta (MEF) Sveučilišta u Zagrebu proveli istraživanje i objavili ga u znanstvenom časopisu Learned Publishing.

Analizirani su radovi s adresom hrvatskih ustanova koji su tijekom 2017. godine objavljeni u časopisima uključenim u nekoliko najvažniji citatnih indeksa Web of Science Core Collections (WoSCC), a rezultati su pokazali da je čak 74,4 posto tih radova dostupno u otvorenom pristupu, kaže se u priopćenju s IRB-a.

Hrvatska se time svrstava među države s najvećim udjelom radova u otvorenom pristupu, ističe se u analizi koju su proveli Bojan Macan s IRB-a i Lea Škorić i Jelka Petrak s MEF-a.

Institut Ruđer Bošković prva je hrvatska znanstvena ustanova koja je 2015. godine donijela Odluku o obvezi pohrane znanstvenih, stručnih i popularnih radova u Repozitorij IRB-a koja je nazvana FULIR. Ona obvezuje sve djelatnike IRB-a da pohranjuju digitalne inačice svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova u institucijski repozitorij te kada je god to moguće osiguraju im otvoreni pristup, kaže se u priopćenju i dodaje da otvoreni pristup podrazumijeva slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama.

Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu potpisalo je 2012. 14 znanstvenika s ciljem senzibiliziranja svih sudionika u stvaranju, objavljivanju, korištenju i čuvanju znanstvenih informacija u Hrvatskoj. U njoj naglašavaju temeljnu važnost znanstvenih informacija, nužnost njihove dostupnosti svima i obvezu njihovog trajnog čuvanja.

No, Hrvatska još nije usvojila nacionalnu politiku o otvorenoj znanosti, iako u pojedinim dokumentima podupire te naglašava njezinu važnost za znanstvenu zajednicu, ali i cjelokupno društvo, ističe se u priopćenju. Na nacionalnoj razini još uvijek nije propisana obveza objavljivanja svih publikacija hrvatskih autora u otvorenom pristupu, no takva obveza postoji za ocjenske radove na visokim učilištima kroz trenutno važeći Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ruđerov tim iz Centra za znanstvene informacije kreirao je svojevrsni 'COVID-19 hub radova', smatrajući da u situaciji hiperprodukcije znanstvenih radova postaje važnije nego ikada znati prepoznati vjerodostojne i provjerene radove do kojih se došlo primjenom znanstvenih metoda te koje su prošle recenzijski postupak, kaže se.

Zemlje Europske unije (EU) proizvode četvrtinu svjetskih znanstvenih radova, a prema podacima Europske komisije (EK) oko 40 posto radova u 2017. godini objavljeno je u otvorenom pristupu. Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama i otvorene znanosti općenito opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem tih preporuka donijela nacionalne politike o otvorenoj znanosti.

Tagovi: hrvatska znanost, Lea Škorić, Jelka Petrak, Web of Science Core Collections, Learned Publishing, Institut Ruđer Bošković,
PROČITAJ I OVO
Južna Koreja ima najveći rast broja slučajeva covida-19 od ožujka
KORONAVIRUS
Južna Koreja ima najveći rast broja slučajeva covida-19 od ožujka
SEUL - Južna Koreja izvijestila je o 583 nova slučaja koronavirusa u četvrtak, što je najveći broj od ožujka, dok pokušava suzbiti širenje trećeg vala zaraze koji ne posustaje usprkos strogim novim mjerama socijalnog distanciranja.
Milijun Argentinaca moglo bi ispratiti preminulog Maradonu
POŠTOVANJE
Milijun Argentinaca moglo bi ispratiti preminulog Maradonu
BUENOS AIRES - Oko milijun Argentinaca moglo bi tijekom četvrtka i petka sudjelovati u Buenos Airesu na javnom ispraćaju preminulog Diega Maradone, izvijestile su u srijedu navečer novine La Nacion i Clarín pozvavši se na neimenovane izvore iz argentinske vlade.
Njemačka produljuje djelomično zatvaranje, ali planira iznimke za Božić
ODLUKE
Njemačka produljuje djelomično zatvaranje, ali planira iznimke za Božić
BERLIN - Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su u srijedu da će do kraja godine produljiti djelomično zatvaranje radi borbe protiv koronavirusa, s tim da će tijekom Božića neke mjere biti ublažene.
Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna
POTEZI
Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.
Papa Franjo s ljubavlju se sjeća Maradone
SJEĆANJA
Papa Franjo s ljubavlju se sjeća Maradone
VATIKAN - I poglavar katoličke crkve, papa Franjo, reagirao je na smrt svog sunarodnjaka, legendarnog nogometaša Diega Maradone, koji je u srijedu umro od srčanog udara u dobi od 60 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE