GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu

Hrvatska u svjetskom vrhu znanstvenih informacija obavljenih u otvorenom pristupu
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 14:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz Međunarodni tjedan otvorenog pristupa znanstvenim informacijama, koji se obilježava od 19. do 25. listopada, znanstvenici su proveli istraživanje koje pokazuje da je Hrvatska po broju radova u otvorenom pristupu u svjetskom vrhu.

Priopćeno je to u utorak iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) čiji su znanstvenici zajedno s kolegama s Medicinskog fakulteta (MEF) Sveučilišta u Zagrebu proveli istraživanje i objavili ga u znanstvenom časopisu Learned Publishing.

Analizirani su radovi s adresom hrvatskih ustanova koji su tijekom 2017. godine objavljeni u časopisima uključenim u nekoliko najvažniji citatnih indeksa Web of Science Core Collections (WoSCC), a rezultati su pokazali da je čak 74,4 posto tih radova dostupno u otvorenom pristupu, kaže se u priopćenju s IRB-a.

Hrvatska se time svrstava među države s najvećim udjelom radova u otvorenom pristupu, ističe se u analizi koju su proveli Bojan Macan s IRB-a i Lea Škorić i Jelka Petrak s MEF-a.

Institut Ruđer Bošković prva je hrvatska znanstvena ustanova koja je 2015. godine donijela Odluku o obvezi pohrane znanstvenih, stručnih i popularnih radova u Repozitorij IRB-a koja je nazvana FULIR. Ona obvezuje sve djelatnike IRB-a da pohranjuju digitalne inačice svojih znanstvenih, stručnih i popularnih radova u institucijski repozitorij te kada je god to moguće osiguraju im otvoreni pristup, kaže se u priopćenju i dodaje da otvoreni pristup podrazumijeva slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama.

Hrvatsku deklaraciju o otvorenom pristupu potpisalo je 2012. 14 znanstvenika s ciljem senzibiliziranja svih sudionika u stvaranju, objavljivanju, korištenju i čuvanju znanstvenih informacija u Hrvatskoj. U njoj naglašavaju temeljnu važnost znanstvenih informacija, nužnost njihove dostupnosti svima i obvezu njihovog trajnog čuvanja.

No, Hrvatska još nije usvojila nacionalnu politiku o otvorenoj znanosti, iako u pojedinim dokumentima podupire te naglašava njezinu važnost za znanstvenu zajednicu, ali i cjelokupno društvo, ističe se u priopćenju. Na nacionalnoj razini još uvijek nije propisana obveza objavljivanja svih publikacija hrvatskih autora u otvorenom pristupu, no takva obveza postoji za ocjenske radove na visokim učilištima kroz trenutno važeći Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ruđerov tim iz Centra za znanstvene informacije kreirao je svojevrsni 'COVID-19 hub radova', smatrajući da u situaciji hiperprodukcije znanstvenih radova postaje važnije nego ikada znati prepoznati vjerodostojne i provjerene radove do kojih se došlo primjenom znanstvenih metoda te koje su prošle recenzijski postupak, kaže se.

Zemlje Europske unije (EU) proizvode četvrtinu svjetskih znanstvenih radova, a prema podacima Europske komisije (EK) oko 40 posto radova u 2017. godini objavljeno je u otvorenom pristupu. Inicijative otvorenog pristupa znanstvenim publikacijama i otvorene znanosti općenito opisane su u brojnim politikama i preporukama Europske komisije, a većina zemalja EU je temeljem tih preporuka donijela nacionalne politike o otvorenoj znanosti.

Tagovi: hrvatska znanost, Lea Škorić, Jelka Petrak, Web of Science Core Collections, Learned Publishing, Institut Ruđer Bošković,
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE