GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska uspješno okončala postupak schengenske evaluacije

Hrvatska uspješno okončala postupak schengenske evaluacije
SCHENGEN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 19:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U četverogodišnjem procesu Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja pravne stečevine te je uspješno okončala postupak schengenske evaluacije, priopćio je MUP, nakon sastanka ministara unutarnjih poslova EU koji su u petak raspravljali o sigurnosti i migracijama.

Portugalsko predsjedništvo i povjerenica Ylva Johansson izvijestili su Vijeće da je Hrvatska uspješno okončala postupak schengenske evaluacije koji je započeo još u lipnju 2015. i završio u svibnju 2019, ističu u MUP-u.

Dodaju da je u najopsežnijem procesu ocjenjivanja spremnosti za članstvo u schengenskom području Hrvatska ispunila 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice.

Početkom veljače Vijeće je potvrdilo da je Hrvatska ispunila sve preporuke u tom najzahtjevnijem području evaluacije, kažu u MUP-u, dodajući da su u protekla dva tjedna održani bilateralni sastanci s četiri države članice koje su imale zadrške o tome ispunjava li Hrvatska uistinu sve uvjete za članstvo.

„Ministar Davor Božinović održao je 2. ožujka sastanak sa svim veleposlanicima država članica EU-a akreditiranima u Hrvatskoj na kojemu je detaljno izvijestio o svim radnjama koje je Republika Hrvatska poduzela tijekom protekle tri i pol godine kako bi osigurala punu primjenu svih schengenskih standarda. Ministri su bez rasprave prihvatili izvješće portugalskog predsjedništva i povjerenice Johansson i time potvrdili završetak postupka schengenske evaluacije za Hrvatsku”, navode u priopćenju.

Ističu da je zadaća i cilj Hrvatske sada pripremiti „sve što je potrebno za donošenje političke odluke Vijeća EU-a o članstvu u schengenskom području”. Na videokonferenciji neformalnoga Vijeća za unutarnje poslove uz hrvatskog ministra Božinovića sudjelovala je i MUP-ova državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove EU Terezija Gras.

Hrvatska prošla evaluacije s kakvom se nije susrela ni jedna država EU

„Hrvatska je uspješno prošla najsveobuhvatnije i najdetaljnije evaluacije s kakvom se dosad nije susrela niti jedna država članica EU-a”, izjavio je Božinović.

Dodao je kako je povjerenica Johansson naglasila da je ovo konačna potvrda o spremnosti za pristupanje Hrvatske Schengenu, dok je predsjedavajući Vijeća EU-a, portugalski ministar unutarnjih poslova Eduardo Cabrita podržao proširenje schengenskoga područja na Hrvatsku te istaknuo kako slijedi poduzimanje svih potrebnih radnji kako bi se uskoro realizirao sljedeći korak, a to je donošenje političke odluke Vijeća EU-a o pristupanju Hrvatske schengenskom području“, kazao je Božinović, objavio je MUP.

Dodaju i da je na Vijeću održana prva rasprava o nacrtu Direktive o otpornosti kritičnih subjekata koja je daljnji doprinos provedbi ciljeva Strategije sigurnosne unije.

Portugalsko predsjedništvo izvijestilo je o vanjskoj dimenziji, zaštiti granica i pitanju solidarnosti, a dodatan prioritet je i rad na uspostavi zakonitih putova migracija kako bi se učinkovitije suzbili nezakoniti migracijski tokovi.

Jačanje suradnje s trećim državama

Europska komisija predstavila je komunikaciju o jačanju suradnje s trećim državama u području povrata i readmisije te izvješće o procjeni suradnje u području readmisije za 2019. godinu.

Božinović je kazao kako Hrvatska komunikaciju o jačanju suradnje s trećim državama u području povrata i readmisije vidi kao važan korak naprijed u rješavanju pitanja povrata migranata koji nezakonito borave u EU.

Istaknuo je da su „dobrodošle sve aktivnosti Komisije na korištenju potencijala vizne politike EU-a kako bi se treće zemlje potaklo na konstruktivniju suradnju na readmisiji svojih državljana, ali i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju u drugim područjima, poput primjerice razvojnih i trgovinskih aranžmana“.

Ministar je kazao i kako bi bilo korisno inicijative dopuniti izradom lista sigurnih trećih zemalja i sigurnih zemalja porijekla, koje će nadležnim službama olakšati brzo donošenje odluka o azilu, odnosno o vraćanju.

Prioritet u sklapanju readmisijskih sporazuma treba biti sa zemljama porijekla, a ministar je podsjetio i na problematiku zemalja tranzita, navode u MUP-u.

Dodaju i da je Hrvatska podržala jačanje suradnje s državama sjeverne Afrike u svim područjima koja mogu pridonijeti jačanju stabilnosti na afričkom kontinentu, a samim time utjecati i na rješavanje korijenskih uzroka migracijskih kretanja prema Europskoj uniji.

Tagovi: Schengenski sporazum, Schengen, Ylva Johansson, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE