GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode

Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.

Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini, a nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru, rezolucijom iz 1993. godine odlučeno je da će se 22. ožujak obilježavati kao Svjetski dan voda. Punih 30 godina, kroz više od trideset svojih organizacija, Ujedinjeni narodi naglašavaju temu vode kroz sva glavna fokusna područja, odajući priznanje važnosti vode i potičući na aktivnosti koje doprinose ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: Voda i odvodnja za sve do 2030. godine.

Vodne krize postaju sve aktualnije diljem svijeta, osobito u vodom siromašnim krajevima i rastućim urbanim sredinama, čemu dodatno doprinose klimatske promjene s izmjenom sušnih i kišnih razdoblja, prirodne katastrofe i ratna zbivanja. Stoga je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda "Ubrzaj promjene" da bi se riješila kriza s vodom i odvodnjom. Poruka je "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Voda utječe na sve i svi trebaju nešto poduzeti. Svaki pojedinac, obitelj, škola i zajednica mogu promijeniti način na koji koriste, troše i upravljaju vodom u svojim životima. Ti će sadržaji biti obuhvaćeni i Programom djelovanja za vodu, koji će se pokrenuti na Konferenciji UN-a o vodama od 22. do 24. ožujka u New Yorku, prvom događaju takve vrste u gotovo pedeset godina. Ovo je jedinstven trenutak koji se događa jednom u generaciji da se svijet ujedini oko vode.Plakat

Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda čija se količina se procjenjuje na oko 22,43 milijarde kubika godišnje. Prema tim podacima, zauzima peto mjesto u Europi po ukupnim zalihama podzemnih voda. S 29.200 m3 vode po stanovniku na prvom je mjestu u Europi po zalihama pitke vode po broju stanovnika. Iako se Hrvatska ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja u kojoj problemi s vodom i oko vode još nisu zaoštreni i vodni resursi zasad nisu ograničavajući čimbenik razvoja, prioritet je osvijestiti potrebu očuvanja ovog resursa.

Hrvatska će u travnju iduće godine biti domaćin Međunarodne konferencije Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima, koja će se održati u Puli. Upravo su otvorene prijave sažetaka. Konferenciju organiziraju Hrvatsko društvo za zaštitu voda i Europsko udruženje za vode, jedan od suorganizatora je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a cilj je dati doprinos širenju znanstvenih spoznaja usmjerenih na nova, inovativna i troškovno isplativa rješenja za zaštitu voda i biološke raznolikosti, kao i na izmjene pravnoga okvira koji se odnosi na osjetljiva i zaštićena područja.

Istarski vodovod Buzet i ove se godine već tradicionalno, u obilježavanje Svjetskog dana voda uključuje kroz otvorena vrata vodovoda koja otvara za nekoliko stotina djece predškolskih i svih školskih uzrasta iz cijele Istre.Tagovi: zalihe pitke vode, pitka voda, voda, podzemne vode
PROČITAJ I OVO
Eskalacija sukoba na Kosovu, lete suzavci i šok bombe
KOSOVO
Eskalacija sukoba na Kosovu, lete suzavci i šok bombe
PRIŠTINA - Kosovska policija danas je suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.
Eksplozivi na riječkom području postavljani zbog iznuda
NEZABILJEŽENO
Eksplozivi na riječkom području postavljani zbog iznuda
RIJEKA - Motiv postavljanja eksplozivnih naprava u Rijeci, Kostreni i Opatiji protekla dva mjeseca, zbog čega su uhićena dvojica osumnjičenih, isključivo je materijalna korist od iznude i nije riječ o terorizmu ili ekstremizmu, rečeno je u ponedjeljak u primorsko-goranskoj policiji.
Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU
PLANOVI
Hrvatska planira uvoz sperme i jajnih stanica iz EU
ZAGREB - Parovi iz Hrvatske kojima je za ostvarivanje roditeljstva potrebna donacija sperme ili jajne stanice na tu vrstu medicinski pomognute oplodnje uskoro više ne bi trebali odlaziti u inozemstvo:
Nikola Kojo: Vučić je ukrao radost u Srbiji
JASNA PORUKA
Nikola Kojo: Vučić je ukrao radost u Srbiji
BEOGRAD - Glumac Nikola Kojo objasnio je zašto je odlučio učestvovati u protestima "Srbija protiv nasilja" te je, između ostalog, kritikovao i SNS botove.
Spašena Hrvatica s planine Velež
AVANTURIZAM
Spašena Hrvatica s planine Velež
MOSTAR - S planine Velež u istočnoj Hercegovini pripadnici Gorske službe spašavanja su u 1.20 spasili državljanku Republike Hrvatske te je prevezena u bolnicu, doznaje se iz Gorske službe spašavanja Mostar, a prenosi portal Avaz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE