GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode

Hrvatska vodeća u Europi po zalihama pitke vode
VODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Svjetski je dan voda, globalne kampanje kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa.

Prve važne preporuke o problemima vezanim uz vodu i vodne resurse formulirane su na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Argentini, a nakon konferencije UN-a u Rio de Janeiru, rezolucijom iz 1993. godine odlučeno je da će se 22. ožujak obilježavati kao Svjetski dan voda. Punih 30 godina, kroz više od trideset svojih organizacija, Ujedinjeni narodi naglašavaju temu vode kroz sva glavna fokusna područja, odajući priznanje važnosti vode i potičući na aktivnosti koje doprinose ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: Voda i odvodnja za sve do 2030. godine.

Vodne krize postaju sve aktualnije diljem svijeta, osobito u vodom siromašnim krajevima i rastućim urbanim sredinama, čemu dodatno doprinose klimatske promjene s izmjenom sušnih i kišnih razdoblja, prirodne katastrofe i ratna zbivanja. Stoga je ovogodišnja tema Svjetskog dana voda "Ubrzaj promjene" da bi se riješila kriza s vodom i odvodnjom. Poruka je "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. Voda utječe na sve i svi trebaju nešto poduzeti. Svaki pojedinac, obitelj, škola i zajednica mogu promijeniti način na koji koriste, troše i upravljaju vodom u svojim životima. Ti će sadržaji biti obuhvaćeni i Programom djelovanja za vodu, koji će se pokrenuti na Konferenciji UN-a o vodama od 22. do 24. ožujka u New Yorku, prvom događaju takve vrste u gotovo pedeset godina. Ovo je jedinstven trenutak koji se događa jednom u generaciji da se svijet ujedini oko vode.Plakat

Hrvatska obiluje obnovljivim zalihama podzemnih voda čija se količina se procjenjuje na oko 22,43 milijarde kubika godišnje. Prema tim podacima, zauzima peto mjesto u Europi po ukupnim zalihama podzemnih voda. S 29.200 m3 vode po stanovniku na prvom je mjestu u Europi po zalihama pitke vode po broju stanovnika. Iako se Hrvatska ubraja u skupinu vodom relativno bogatih zemalja u kojoj problemi s vodom i oko vode još nisu zaoštreni i vodni resursi zasad nisu ograničavajući čimbenik razvoja, prioritet je osvijestiti potrebu očuvanja ovog resursa.

Hrvatska će u travnju iduće godine biti domaćin Međunarodne konferencije Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima, koja će se održati u Puli. Upravo su otvorene prijave sažetaka. Konferenciju organiziraju Hrvatsko društvo za zaštitu voda i Europsko udruženje za vode, jedan od suorganizatora je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a cilj je dati doprinos širenju znanstvenih spoznaja usmjerenih na nova, inovativna i troškovno isplativa rješenja za zaštitu voda i biološke raznolikosti, kao i na izmjene pravnoga okvira koji se odnosi na osjetljiva i zaštićena područja.

Istarski vodovod Buzet i ove se godine već tradicionalno, u obilježavanje Svjetskog dana voda uključuje kroz otvorena vrata vodovoda koja otvara za nekoliko stotina djece predškolskih i svih školskih uzrasta iz cijele Istre.Tagovi: zalihe pitke vode, pitka voda, voda, podzemne vode
PROČITAJ I OVO
MVEP proglasio trojicu crnogorskih dužnosnika nepoželjnima u Hrvatskoj
PERSONA NON GRATA
MVEP proglasio trojicu crnogorskih dužnosnika nepoželjnima u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je crnogorske političare Andriju Mandića, Milana Kneževića i Aleksu Bečića proglasila nepoželjnima u Hrvatskoj zbog narušavanja dobrosusjedskih odnosa, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u četvrtak.
Pobuna dijela liječnika u Traumatologiji
NEZADOVOLJSTVO
Pobuna dijela liječnika u Traumatologiji
ZAGREB - Liječnici iz zagrebačke Traumatologije već neko vrijeme upozoravaju na kadrovsku devastaciju klinike na čelu koje je donedavno bio Dinko Vidović, a sada su sazvali i izvanrednu press konferenciju gdje su govorili o svojim uvjetima rada.
Biden: Odlučio sam predati baklju, to je najbolji način da ujedinimo naciju
PORUKE
Biden: Odlučio sam predati baklju, to je najbolji način da ujedinimo naciju
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u srijedu, u svom prvom javnom obraćanju nakon povlačenja iz predsjedničke utrke protiv Donalda Trumpa, da je od drugog mandata odustao zbog zabrinutosti za budućnost zemlje, stoga "predaje baklju novoj generaciji".
Demokrati odlučili kada će i službeno nominirati Kamalu Harris za predsjednicu
ODLUKE
Demokrati odlučili kada će i službeno nominirati Kamalu Harris za predsjednicu
NEW YORK - Odbor za pravila Demokratske stranke prihvatio je u srijedu plan da se Kamalu Harris službeno nominira za predsjedničku kandidatkinju već 1. kolovoza prije stranačke konvencije u Chicagu od 19. do 22. kolovoza, dok bi Harris trebala izabrati potpredsjedničkog kandidata do 7. kolovoza
FBI otkrio što je Trumpov napadač pretraživao na internetu prije atentata
OTKRIĆA
FBI otkrio što je Trumpov napadač pretraživao na internetu prije atentata

WASHINGTON - Dvadesetogodišnji muškarac osumnjičen za pokušaj ubojstva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je na dan kada se registrirao za njegov predizborni skup u Butleru u Pennsylvaniji pretraživao internet o atentatu na Johna F. Kennedyja, rekao je šef FBI-a Christopher Wray u srijedu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE