GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska vojska s novim američkim raketama postaje vodeća regionalna sila

Hrvatska vojska s novim američkim raketama postaje vodeća regionalna sila
VOJSKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 10:46
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Odluka Washingtona da omogući Hrvatskoj prodaju 76 borbenih vozila pešadije (BVP) Bradley sa neobično velikom količinom savremenih raketa TOW učiniće je vodećom zemljom regiona po protivoklopnim sposobnostima, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

"Nema naznaka da je ta prodaja svojevrstan odgovor na brojnost oklopnih snaga Srbije, koja je dodatno povećana nedavnom donacijom tenkova iz Rusije, ali taj čin predstavlja kontinuitet u jačanju protivoklopnih kapaciteta Hrvatske vojske (HV)", piše u tekstu.

Taj portal podseća da će Hrvatska dobiti mogućnost da po ceni od 757 miliona dolara iz Amerike dobije tehniku za preoružanje mehanizovanog bataljona Gardijske oklopno-mehanizovane brigade razmeštenog u tenkoprohodnoj Slavoniji, a u paketu naoružanja će dobiti i više od 1.200 savremenih protivoklopnih raketa TOW u dve verzije i 500 raketa za uništavanje bunkera.

"Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo već u upotrebi ima eskadrilu od 16 lakih borbenih helikoptera OH-58D sa raketama Helfire dometa do osam kilometara. Nedavno je i na prvih osam oklopnih transportera točkaša Patrija montirana kupola sa koje se mogu ispaljivati izraelske protivoklopne rakete Spike dometa četiri kilometra. Zbog toga nema sumnje da je ta zemlja izbila na prvo mesto regionalne top liste protivoklopnih sposobnosti i za duže vreme rešila to pitanje", dodaje se.

Oklopni transporter Bradley u Hrvatskoj treba da zameni jugoslovenski BVP M-80. Reč je o polovnim, ali remontovanim vozilima nastalim modernizacijom modela iz 1988. godine, na osnovu iskustava rata u Iraku.

"Sugestije da se radi o starom BVP-u, koji se nabavlja po neobično velikoj ceni i koji je 'noćna mora' za održavanje su tačne, ali padaju u vodu ako se čitava situacija sagleda iz ugla da će Bradley HV-u doneti nove protivoklopne mogućnosti, odnosno da će biti platforma za upotrebu nekih od najsavremenijih varijanti rakete TOW", navodi se.

Portal ukazuje da u regionu nijedna zemlja ne može da parira tim planovima, uključujući i Srbiju čija jedina zaista savremena protivoklopna raketa je ruska Ataka, koja se ispaljuje sa nedavno nabavljenih borbenih helikoptera Mi-35M.

"Osnovno sredstvo te vrste u VS je i dalje Maljutka, koja se u valjevskom Krušiku po licenci proizvodi još od sredine 70-ih. Višedecenijske najave modernizacije te žično vodjene rakete konačno su dovele do 2T5 varijante dometa pet kilometra. Ona i dalje nije u upotrebi već se prikazuje po sajmovima i pojedinim vežbama. Raketa Fagot je u pešadijskim bataljonima u naoružanju gotovo četiri decenije pa je zbog vremenskih resursa upitna njihova raspoloživost. Pitanje raspoloživosti je moguće postaviti i za protivoklopna oružja na nižem taktičkom nivou čete i voda poput ručnih bacača M-79 Osa i M-80 Zolja, dok su nekadašnji bestrzajni topovi M-60 izbačeni iz upotrebe", podseća se u tekstu.

U tekstu se dodaje da su postojale indicije da će VS ići na kupovinu nekih savremenih protivoklopnih raketa poput izraleskih Spike, a da su slične najave stizale i od predsednika Aleksandra Vučića u intervjuu za Jerusalem post.

"Ipak, to se još nije desilo tako da su savremene protivoklopne mogućnosti VS svedene na četiri borbena helikoptera Mi-35M opremljena ruskim raketama Ataka. Tako posmatrano, od drugorazrednog je značaja to što Bradley možda zaista nije najbolji BVP na svetu, jer je njegova prava vrednost upravo kao platforme za korišćenje savremenih protivoklopnih raketa. To dolazi do izražaja ako se zna da je Bradley u prvom iračkom ratu uništio više protivničkih tenkova nego u to vreme veoma savremeni tenkovi Abrams, uz gubitke od nekoliko desetina vozila, često i od prijateljske vatre", dodaje se.

Tagovi: Hrvatska vojska, Bradley, rakete TOW, Patria, Vojska Srbije
PROČITAJ I OVO
WHO preporučuje puno stroža ograničenja za zagađenje zraka
ZAGAĐENOST
WHO preporučuje puno stroža ograničenja za zagađenje zraka
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u srijedu puno stroža ograničenja za onečišćenje zraka.
Njemačka uvodi drastičnu mjeru
MJERE
Njemačka uvodi drastičnu mjeru
BERLIN - Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju više neće dobivati nadoknadu zbog izostanka s posla, odlučili su ministri zdravstva saveznih pokrajina u srijedu.
Znanstvenici sve češće na meti prijetnji
PRIJETNJE
Znanstvenici sve češće na meti prijetnji
ZAGREB - Nisu samo znanstvenici na udaru, nego čak i liječnici opće prakse dobivaju prijeteća pisma.
Komšić u govoru pred Općom skupštinom kritičan prema Srbiji i Hrvatskoj
KRITIKE
Komšić u govoru pred Općom skupštinom kritičan prema Srbiji i Hrvatskoj
MOSTAR - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neizravno je u govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku u srijedu optužio Hrvatsku i Srbiju za nastavak ratnih politika prisvajanja dijela teritorije BiH.
Milanović: Ja sam predsjednik i građana BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo
PORUKE
Milanović: Ja sam predsjednik i građana BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo
ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak u New Yorku da je on predsjednik i građana Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti koji imaju i hrvatsko državljanstvo, što je izjava koju danas problematiziraju neki bosanskohercegovački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE