GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatske bolnice pucaju po šavovima

Hrvatske bolnice pucaju po šavovima
ZDRAVTSVENI SUSTAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ogulinska bolnica prestala je primati sve pacijente osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitaliziranih s covidom-19 utrostručio se u posljednja dva tjedna.

U Osijeku se broj zaraženih ili izoliranih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru narastao za 60 posto. Karlovačka bolnica ostala je bez 10 posto ukupnog kadra, razmišlja o angažiranju umirovljenih liječnika.

Zdravstveni sustav puca diljem zemlje. Potvrđuju to i brojke po kojima je u samo jednom danu broj pacijenata povećan za 95. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bilo 731 pacijent, a u nedjelju njih čak 825, piše Jutarnji list.

- Pred zdravstvenim sustavom sve je veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dan što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je to razlog što se ovoga tjedna kreće s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica i naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti liječnici i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

- Trenutno se kod nas liječi 56 pacijenta s koronavirusom od kojih je 6 na respiratoru. Popunjenost naših covid kreveta je 38 posto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, mogli popuniti više od polovice od 150 kreveta s kojima raspolažemo - kaže dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

U Puli je osmoro hospitaliziranih.

- Osoblje na knap. Na rubu smo fizičke izdržljivost - kratko nam je napisala ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto ih je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih djelatnika i još ih je 19 u samoizolaciji. Opća bolnica Varaždin u alarmantnoj je situaciji. U bolnici će se, nastavi li se ovakav trend, doći do urušavanja zdravstvenog sustava. Bolnica je jučer imala 42 pacijenta s težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja bolesnih s teškom kliničkom slikom bolnica se neprestano reorganizira. Istodobno je zaraženo 33 djelatnika i još 61 je u samoizolaciji. Učestalost zaraze kod medicinskog je osoblja čak osam puta veća nego među općom populacijom.

- Situacija je vrlo ozbiljna, bilježimo drastičan porast zaraženih i trenutno gotovo da nema odjela bez nekog zaraženog. Nastavi li se ovakav trend zaraze medicinskg osoblja, bolnici prijeti urušavanje - izjavio je za RTL ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić.

Na području Slavonije i Baranje u nedjelju je ukupno je hospitalizirana dvadeset i jedna osoba više u odnosu na subotu. U osječkom KBC-u povećan je broj onih koji su na respiratoru, sa 10 na 16. Kako je nedavno rekao ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić, od 580 liječnika i više od 1300 medicinskih sestara/tehničara trenutno su izvan pogona 64 liječnika i 100 medicinskih sestara ili tehničara, od kojih su 42 liječnika i 72 medicinske sestre i tehničara pozitivni, a ostali su u samoizolaciji.

Više pacijenata smještenih u bolnicu ima i Vukovarsko-srijemska županija, gdje je taj broj od subote do nedjelje porastao sa 18 na 25. U Brodsko-posavskoj županiji taj je broj sa 22 porastao na 25. Iz Stožera civilne zaštite upozoravaju kako im se u posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih utrostručio.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica trenutno ne može računati na deset posto svojeg osoblja.

- Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, no obruč oko nas se steže. Bolnica funkcionira u kapacitetu smanjenom za 20 do 30 posto, ali ne nauštrb kvalitete. Svi hitni i slučajevi u kojima je ugrožen život su prioritet - kaže ravnatelj Antica.

Prva linija obrane, napominje, još nije probijena, ona uključuje vlastite snage, aktiviranje specijalizanata, umirovljenih liječnika, ali i ostalih liječnika bolnice koji se obučavaju za rad s covidom.

- Ako se ovakva progresija nastavi, sigurno će doći do pregrijavanja sustava - dodaje.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko ima još i više briga, ne može računati na svaku četvrtu medicinsku sestru ili tehničara te šest liječnika. Odjel ginekologije je zatvoren, kirurgija, interna i intenzivna njega jedva drže korak. Od tri anesteziologa, radi samo jedan, a pomaže mu specijalizant koji je na završnoj godini fakulteta.

- Hladni pogon smo sasvim ukinuli, kirurške zahvate ograničili, radimo samo hitne i neodgodive zahvate - kaže nam dr. Zorko.

Tagovi: hrvatske bolnice, zdravstveni sustav, Nikša Antica, Opća bolnica Karlovac, koronavirus u Hrvatskoj, Vili Beroš, Irena Hrstić, Ivo Ivić, Opća bolnica Pula, KBC Split
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE