GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski kanader vratio se s gašenja požara u Turskoj

Hrvatski kanader vratio se s gašenja požara u Turskoj
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2021 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovnog krila vratio se u subotu u vojarnu Zemunik Donji iz Turske, gdje je sudjelovao u međunarodnih humanitarnoj pomoći gašenja velikih šumskih požara na području Antalije, priopćio je MORH.

U gašenju velikih požara u Republici Turskoj sudjelovale su dvije posade protupožarnog aviona Canadair CL-415, odnosno deset pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje.

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Turskoj od 2. kolovoza. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH (MORH).

U utorak, 3. kolovoza bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza na planini blizu Kalecika.

U povodu uspješno odrađenog angažmana pripadnika HRZ-a na pružanju humanitarne pomoći Turskoj ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su se hrvatski piloti i tehničari sretno vratili u Hrvatsku. Zahvalio im se na profesionalno odrađenoj zadaći, naglasivši da se i ovom prilikom pokazalo kako je Hrvatska vojska uvijek spremna za brzo pružanje pomoći, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan hrvatskih granica.

„Naši piloti i tehničari profesionalno su izvršili ovu zadaću i tako omogućili da Hrvatska pruži pomoć partneru i prijatelju, Republici Turskoj, baš kao što je Turska pružila pomoć nama u potresu koji nas je zadesio. Hrvatska je spremna u svakom trenutku uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima“, poručio je ministar Banožić.

Prilikom povratka, jedan od pilota Canadaira je rekao da su po dobivanju zadaće odmah obavili sve pripreme za tu zahtjevnu zadaću, a 2. kolovoza stigli su u tursku zračnu bazu Gazipasa i odmah dobili konkretne zadaće.

Istaknuo je i humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanje pomoći u drugim zemljama. „Ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga RH u svijetu. Kolege u Turskoj su nas srdačno primili i bili nam na usluzi cijelo vrijeme gašenja požara. Zahvalili su hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na velikoj pomoći“, dodao je.

Ministar obrane Banožić donio je 1. kolovoza, temeljem zamolbe Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj.

Iz MORH-a podsjećaju da je člankom 56. Zakona o obrani propisana ovlast Vlade RH da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane, priopćio je MORH.


Foto: HRZ /D.Vujević

Tagovi: hrvatski kanader, Mario Banožić, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, požari u Turskoj
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE