GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski zatvori pretrpani kruijumčarima migranata

Hrvatski zatvori pretrpani kruijumčarima migranata
MIGRANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 10:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski sudovi i zatvori zatrpani su slučajevima vezanim uz krijumčarenje ljudi, piše Večernji list, navodeći da je u hrvatskim zatvorima 651 krijumčar migranata.

Zadnjih godinu dana gotovo da ne prođe dan da policija ne izvijesti o uhvaćenim migrantima i krijumčarima. Sudeći po izjavama koje su neki krijumčari dali pred hrvatskim sudovima, ispada da po krijumčarenoj osobi, ako ih dovedu do dogovorenog cilja, zarade do 2000 eura.

Rade to iz koristoljublja, no pravdaju se sucima da samo žele popraviti svoju lošu materijalnu situaciju. Iako policija migrante i krijumčare ljudi hvata duž čitave granice, najviše posla ima uz granicu s BiH, pa je i Općinski sud u Karlovcu najzatrpaniji predmetima koji se odnose na krijumčarenje migranata.

Ima ih sa svih strana svijeta, čak i iz Kine, Moldavije, Indije. I dok policija migrante nakon hvatanja popiše, oni zatraže azil i tako si po zakonu osiguraju “vizu” od sedam dana, tijekom kojih moraju napustiti Hrvatsku i izići iz EU. Pa onda to vrijeme iskoriste i za pronalazak druge rute za odlazak na zapad.

Uhvaćeni krijumčari migranata zapnu u hrvatskom pravosudnom sustavu nekoliko godina - ovisno o dosuđenoj kazni, a uvijek im se, kažu suci, izriču zatvorska i sporedna novčana kazna. Za to kazneno djelo propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od tri do 12 godina zatvora u slučaju težeg oblika kaznenog djela, kada je ugrožena i sigurnost građana. A to se sve češće događa jer je u zadnje vrijeme po hrvatskim cestama bilo nekoliko policijskih potjera za krijumčarima ljudi.

Suci kažu da krijumčarima izriču kazne zatvora iznad zakonom pripisanog minimuma, piše Večernji list.

Tagovi: migranti, zatvori, krijumčari, migraCIJE, KRIMINAL
PROČITAJ I OVO
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
POZIV
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
ZAGREB - Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), gostovao je u podcastu Mrežnica, gdje je govorio, među ostalim, o slaganju nove većine koje traje već 14 dana i drugim političkim aktualnostima u zemlji te je nimalo biranim riječima komentirao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, s kojim DP pregovara o novoj vladi.
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE