GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvoj-Šipek bila na sastanku koji je prekinuo istragu o Žalac

Hrvoj-Šipek bila na sastanku koji je prekinuo istragu o Žalac
SASTANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 09:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek bila je na sastanku koji je prekinuo istragu u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, piše u ponedjeljak Jutarnji list, pozivajući se na više neimenovanih izvora iz Državnog odvjetništva.

Nadzor DORH-a nad "predmetom Žalac" je završen i sada je, šahovskim rječnikom, na potezu Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica. I u DORH-u i u Uskoku svi s nestrpljenjem očekuju rasplet nakon što je glavna državna odvjetnica šefici Uskoka, doduše sam usmeno, priopćila u srijedu da od sutra više nije šefica Uskoka, što je Vanja Marušić i prenijela svojim zamjenicima.

Ali dok ne dobije formalnu odluku o razrješenju, ona je i dalje šefica Uskoka pa bi u slučaju da o nekom predmetu neki od njezinih zamjenika mora izvijestiti glavnu državnu odvjetnicu, ona trebala biti nazočna u uredu Hrvoj-Šipek u Gajevoj.

Iznimke postoje samo u slučaju službene spriječenosti, bolovanja ili godišnjeg odmora i tada šeficu Uskoka mijenja njezina prva zamjenica, a to bi u ovom slučaju bila Marija Vučko. Ali, sve dok je Vanja Marušić šefica Uskoka, ustaljena je praksa da ona sa svojim zamjenikom ide u Gajevu "referirati" o nekom predmetu, a nije niti izuzetak da šefovi iz Gajeve dođu u Uskok na brifing o nekom predmetu. No, taj tehnički dio zapravo je u ovom slučaju samo tehničko pitanje.

Ono što je suštinski bitno, a to je, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz nekoliko izvora, da su Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica, i Darko Klier, voditelj kaznenog odjela DORH-a, bili do u detalje upoznati s "predmetom softver i rezultatima izvida protiv Gabrijele Žalac" na sastanku u tužiteljstvu još u lipnju 2020. godine.

O predmetu je u svojstvu zamjenice ravnateljice Uskoka izvijestila Aleksandra Vučinić, koja je bila zadužena za taj predmet i koja je na rad u Uskok bila upućena iz riječkog ODO-a, u koji se u međuvremenu i vratila. Na tom je sastanku bila i njezina šefica Vanja Marušić, koja osim što je šefica Uskoka je i zamjenica glavne državne odvjetnice.

Nakon što su "pretresli" cijeli predmet prihvatili su zaključak tužiteljice da u danom trenutku nema elemenata za otvaranje istrage. Međutim, to ujedno ne znači da je to "zatvoreni predmet", kako se ovih dana spekuliralo u medijima, te da je upravo Vanja Marušić bila ta koja je to inicirala, navodno želeći zaštititi nekog iz sfere politike, već se naprosto procijenilo da nema elemenata za pokretanje postupka.

Izvješće tužiteljice i njezin zaključak prihvatili su svi prisutni. Uostalom, kako se doznaje iz tužiteljstva da je Zlata Hrvoj-Šipek smatrala suprotno, kao i voditelj kaznenog odjela, i da su tražili da se ide u istragu i postupak, to bi se moralo provesti, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Zlata Hrvoj Šipek, Gabrijela Žalac, Vanja Marušić, agrokor, slučaj Agrokor, Goran Puklin, USKOK, Državno odvjetništvo
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE