GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvoj Šipek: Provode se izvidi oko plinske afere

Hrvoj Šipek: Provode se izvidi oko plinske afere
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak, dva i pol sata iza ponoći, Hrvatski sabor zaključio je raspravu o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022., koju je potpisima pogurala oporba, dok HDZ vidi pomake u radu DORH-a, oporba tim radom nije zadovoljna i izvršnu vlast proziva da je kriva za loše stanje u pravosuđu.

Za stanje u pravosuđu nije kriva oporba, nego izvršna vlast, uzvratio je kolegama iz HDZ-a Suverenist Željko Sačić.

Oporba odbacuje prozivke iz HDZ-a da su njene kritike razlog što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USOKOK-a, mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je ostavku dala bivša ravnateljica Vanja Marušić.

Kriviti oporbu za to, vrhunac je bijega od stvarnosti i odgovornosti, kaže Socijaldemokrat Domagoj Hajduković i poručuje da je glavna državna odvjetnica ta koja se sluganski postavlja prema vladajućima.

Dalija Orešković (Centar) ističe da Sabor i Vlada imaju zadaću osigurati pravosuđu primjerene uvjete za rad, ali da HDZ-ova vlast to ne čini, jer tu „granu želi onesposobiti, kako bi država bila njihova“.

Oporba je suglasna da plaće u DORH-u nisu odgovarajuće, a da su uvjeti rada loši.

Najobičniji europski tužitelj ima tri puta veću plaću od domaćeg općinskog odvjetnika, sa ovakvom politikom će svi otići iz DORH-a, kazao je Nikola Grmoja (Most),

Sandra Benčić (Možemo) tvrdi kako je u mandatima premijera Plenkovića razvidna degradacija nezavisnih institucija. Stalno su bile podfinancirane, namjerno im je onemogućavano popunjavanje kadrovima i od saborske većine slana im je poruka da, ako će raditi dobro i neovisno, njihovi čelnici neće biti reizabrani, kazala je zastupnica.

U raspravi se spominjala smjena Zlate Hrvoj Šipek, no Hajduković drži da to nema smisla, jer će, kaže, umjesto nje doći slična osoba, u iste uvjete, u iste cipele.

Mišel Jakšić (SDP) žali što je izvješće glavne državne odvjetnice došlo u Sabor nakon što je oporba za to prikupila potpise, te naglasio da to nije njena, nego krivica Vlade i vladajuće većine.


Rasprava o predmetnom izvješću, koju je potpisima pogurala oporba, počela je u srijedu oko 21 sat, a završila u četvrtak u 2, 30 sata.


Mostovac Miro Bulj iskoristio ju je kako bi apostrofirao aferu Plin za cent i glavnoj državnoj odvjetnici darovao majicu s natpisom Plin za cent svima, ne samo njima, HEP – više od krađe.


Zlata Hrvoj Šipek zauzvrat mu je na košulju stavila značku državnog odvjetništva.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je kasno u srijedu u Hrvatskom saboru da se u aferi Plin za cent provode izvidi koji su tajni, odbacila je tvrdnje da je USKOK obezglavljen, a da DORH štiti lopovluk i korupciju.

U aferi Plin za cent provode se izvidi, koji su tajni, to što radimo ne možemo govoriti, ni komentirati, odgovorila je Hrvoj Šipek zastupniku Miru Bulju (Most) u raspravi o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2022. godini.

Poručila je i da USKOK, čija je ravnateljica Vanja Marušić, podnijela ostavku, nije obezglavljen.

Nije obezglavljen, na čelu mu je, iako privremeno, Željka Mostečak, koja zbog osobnih razloga ne želi preuzeti tu dužnost, a koja je godinama radila u USKOK-u i bila cijenjena zamjenica, poznaje ljude, ima stručni autoritet, rekla je glavna državna odvjetnica Andreji Marić (SDP) koja ju je pitala i misli li da i ona pridonosi nepovjerenju u to tijelo.


Hrvoj Šipek je ponovila kako ona nije potjerala Marušić, podnijela je ostavku iz osobnih razloga, a tome je prethodila prometna nesreće koju je skrivio njen vozač. Počinjena je šteta, a da nikakav postupak nije proveden, niti je postojao zapis o toj nesreći, podsjetila je.

Damir Habijan (HDZ) podsjetio je da neki zastupnici prema predstavnicima DORH-a, pa i Hrvoj Šipek koriste termine „procesuirat ćemo vas, uhititi“, što je, kaže, svojevrsni pritisak jedne vlasti na drugu. Vidite li u tome razloge zašto se nitko nije javio za ravnatelja USKOK-a, pitao je.

„Odnos prema čelnicima u pravosuđu, pa i meni, je nešto što vide kolege“, kaže glavna državna odvjetnica i dodaje kako se ljudi pitaju zašto bi radili taj težak posao, bili 24 sata na raspolaganju, obitelj sveli na minimum.

Majda Burić (HDZ) kaže da oporba „cijelu noć pjeva pjesmu“ da se nitko nije javio za ravnatelja USKOK-a, a “jedan njen dio bi i sudio i tužio i hapsio”. „Vrlo je izvjesno da se na natječaj nitko nije javio jer ne želi biti na streljani tih ljudi, izvrgnut njihov ruglu, vrijeđanju, ponižavanju“, ustvrdila je.

Karolina Vidović Krišto (OiP) poručila je glavnoj državnoj odvjetnici da je svojim radom izgubila pravo tako se zvati, prozvala ju da je DORH pretvorila u Ured za zaštitu korupcije.

Hrvoj Šipek odbacuje te teze, poručuje da DORH ne štiti ni lopovluk, ni korupciju, da odluke donosi na temelju činjenica.


Skinite rukavice, obračunajte se s korupcijom, poručuje Hrvoj Šipek, zastupnik Daniel Spajić (DP), nezadovoljan radom DORH-a.


Danica Baričević (HDZ) pitala je glavnu državnu odvjetnicu koliko je istraga u mandatu vodila kako bi otkrili curenja informacija.


Zatraženo je od policije da utvrdi je li i kako došlo do curenja podataka za tzv. aferu Janaf i Rimac. Nije se utvrdilo od kud su podaci izašli, drugih sumnji na curenje nije bilo, odgovorila je.

Tagovi: ZLATA hRVOJ-šIPEK, PLINSKA AFERA, hep
PROČITAJ I OVO
Jakuševčani: Moramo ovo spriječiti, makar i našim životima
OGORČENI
Jakuševčani: Moramo ovo spriječiti, makar i našim životima
ZAGREB - Nakon današnjeg incidenta na Jakuševcu, kad je prilikom novog odrona smeća radnik ostao bez ruke te polomljenih rebara, okupili su se stanovnici Jakuševca i poručili da im je dosta.
Plenković: Već četiri godine podvrgnuti smo poremećajima Zorana Milanovića
PREMIJER
Plenković: Već četiri godine podvrgnuti smo poremećajima Zorana Milanovića
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i pritom komentirao prethodnu izjavu Zorana Milanovića, prosvjed svinjogojaca i još neke aktualne teme.
Tomašević odgovorio Plenkoviću
JAKUŠEVEC
Tomašević odgovorio Plenkoviću
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da on nije rekao da je Vlada odgovorna za današnju nesreću na Jakuševcu, nego da želi razgovor s Vladom oko rješavanja tog pitanja.
Milanović: Plenković je 2014. bio među ekstremistima
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je 2014. bio među ekstremistima
BEDEKOBČINA - Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Bedekovčina povodom Dana Općine i Dana Župe svete Barbare.
Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?
PREMIJER
Plenković o Jakuševcu: Kako smo u par sati došli do toga da je vlada odgovorna?
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti te je komentirao današnji odron smeća na Jakuševcu, konkretno zahtjev gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sazivanje hitnog sastanka zbog odrona na Jakuševcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE