GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huligani iz Kustošije idu u istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Huligani iz Kustošije idu u istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela
SUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2020 / 18:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskoga suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor protiv sve šestorice navijača osumnjičenih zbog pokazivanja transparenta s natpisom "J...t ćemo srpske žene i djecu, potvrđeno nam je sa zagrebačkoga Županijskoga suda.

Istražni zatvor određen je zbog opasnosti od ponavljanja djela kako je to i predložilo tužiteljstvo, a na ovu odluku osumnjičenici imaju pravo žalbe o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće suda.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo pak nešto ranije kako je protiv sve šestorice okrivljenika predložilo sucu istrage određivanje istražnoga zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

- Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana (1999., 2000., 1998., 2000., 2000., 1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21,00 sat u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo "u", a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika, osnovano se sumnja, okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju. Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, objavljeno je na web stranicama Državnoga odvjetništva.

Tagovi: Kustošijanska ulica, govor mržnje, Bad Blue Boys
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE