GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZJZ protiv masovnog testiranja djece uoči početka školske godine

HZJZ protiv masovnog testiranja djece uoči početka školske godine
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Odluka o masovnom testiranju djece na antitijela virusa SARS-CoV-2, koja se upravo provodi u djelo u Izraelu da bi se istražilo koliko je djece dosad razvilo imunost protiv koronavirusa i osiguralo mirniji početak školske godine u toj zemlji, nije primjer koji bi Hrvatska trebala slijediti jer nema stručnog uporišta, tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Izrael je, naime, zbog rasta broja novozaraženih počeo cijepiti djecu stariju od 12 godina, a djecu mlađe dobi, koja još ne mogu primiti cjepivo, odlučio masovno testirati na antitijela koronavirusa. Cilj je istraživanja otkriti koliko je djece u proteklih godinu i pol dana razvilo snažnu zaštitu antitijelima nakon što je preboljelo COVID-19 bez simptoma. Najavljuje se da djeca s dovoljnom količinom antitijela neće morati u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom. Smatra se da bi to istraživanje moglo pridonijeti sigurnijem početku nove školske godine kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje škola. U proteklom je tjednu tamo proveden i pilot-program koji je pokazao da svako peto dijete ima antitijela na koronavirus. Izrael je, podsjetimo, jedna od najcjepljenijih država svijeta, ali unatoč tomu bilježi širenje zaraze, piše Novi list.

Iako se provjera prisustva antitijela čini vrlo razumnom metodom utvrđivanja otpornosti ukupne dječje populacije na koronavirus, stručnjaci tvrde da nije tako.

– Serološko ispitivanje djece nema nikakvog smisla jer u svijetu uopće ne postoji odobren serološki test čiji se rezultati mogu adekvatno tumačiti i odrediti granica protutijela koja bi bila »sigurna«. Smjernice europskog ECDC-a i američkog CDC-a, koje kolege i ja svakodnevno pretražujemo, nisu se u tom pogledu promijenile, komentira epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel. Izraelci, kaže, rade jedan »neobičan eksperiment s kojim se struka ne slaže«.

Takvo rješenje, ističe, bilo bi prejednostavno, a uz to i prilično skupo, ali čak i da je financijski dostupno za masovno testiranje djece u Hrvatskoj, ne bi jamčilo siguran početak školske godine.

– Samo prisustvo antitijela ne jamči da se osoba ne može opet zaraziti. To bi mogao jedino test koji pokazuje razinu neutralizirajućih antitijela koronavirusa, što je komplicirana pretraga gdje se nasađivanjem kulture stanica otkrivaju takva antitijela, a sve to traje dva tjedna, tumači epidemiologinja.

Riječju, serološki testovi daju informaciju o tome je li osoba bila u kontaktu s virusom, ali ne dovoljno dobru da bi se na temelju nje donosili bilo kakvi zaključci o prokuženosti populacije i granicama širenja koronavirusa.

– Prisutnost antitijela ne može se ignorirati jer nije isto imate li takva antitijela ili nemate. Tko ih nema, zna na čemu je, no onaj tko ima antitijela ne može znati je li to razina koja ga štiti od bolesti, ističe.

Neutralizirajuća protutijela podvrsta su antitijela koja neutraliziraju virus, a samo dio antitijela ima takve karakteristike. Čak i kad bi se serološkim testom utvrđivalo titar antitijela, što u većini takvih testiranja nije slučaj, i dalje se ne bi znalo koliko je antitijela neutralizirajuće i može blokirati djelovanje virusa. »Ne može se tvrditi da je onaj tko ima visoki titar antitijela siguran i da se ne može razboljeti od koronavirusa«, zaključuje Iva Pem Novosel.

Serološko istraživanje među ukupnom populacijom provela je, podsjetimo, i Hrvatska početkom godine te se pokazalo da je u drugom valu pandemije antitijela razvilo 25 posto građana. Drugim riječima, svaki je četvrti hrvatski građanin bio u kontaktu s koronavirusom i razvio određenu razinu antitijela. Studija je pokazala i da 75 posto osoba s dokazanim antitijelima ima i neutralizirajuća antitijela koja ih štite od COVID-a, što znači da svaka četvrta osoba koja ima antitijela na koronavirus zapravo nema neutralizirajuća protutijela koja se mogu boriti protiv ponovnog razvoja bolesti.

Tagovi: masovno testiranje djece, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, Izrael
PROČITAJ I OVO
Rusija planira proizvesti 50 novih međukontinentalnih raketa
RAKETE
Rusija planira proizvesti 50 novih međukontinentalnih raketa
MOSKVA - Rusija planira do kraja jeseni planira napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin.
I Dinamo se oglasio u vezi subotnjih incidenata
REAKCIJE
I Dinamo se oglasio u vezi subotnjih incidenata
ZAGREB - Nakon Hajduka i Torcide, priopćenjem se oglasio i hrvatski nogometni prvak Dinamo koji je želio pojasniti zašto navijači Hajduka nisu htjeli ući na subotnji derbi na stadionu Maksimir.
Torcida: Policija laže, pucali su u ljude u koloni, a ne na benzinskoj
OGLASILI SE
Torcida: Policija laže, pucali su u ljude u koloni, a ne na benzinskoj
SPLIT - Klub navijača Hajduka 'Torcida Split' od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije.
Ipak ništa od novog načina naplate i odvoza otpada u Zagrebu
NOVI KIKS
Ipak ništa od novog načina naplate i odvoza otpada u Zagrebu

ZAGREB - Ništa od dugo najavljivanog novog načina naplate i odvoza otpada u Zagrebu. Barem ne od početka srpnja kako je bilo planirano. Mnogo se toga ispriječilo. Od spremišta pod nadzorom, do izgradnje novih, a problem su i posebne vrećice za kućanstva.

Ukrajina isključuje mogućnost teritorijalnih ustupaka u zamjenu za mir
NEMA USTUPAKA
Ukrajina isključuje mogućnost teritorijalnih ustupaka u zamjenu za mir
KIJEV - Ukrajina je isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi dok Rusija pojačava ofenzivu na istok i jug zemlje i snažno napada regije Donbasa i Mikolajiva iz zraka i topništvom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE