GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO lani privatnicima platio 551 milijuna kuna

HZZO lani privatnicima platio 551 milijuna kuna
USLUGE U ZDRAVSTVU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 09:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gotovo 551 milijun kuna HZZO platio je usluge u prošloj godini privatnicima u zdravstvu, od čega je 382,6 milijuna otišlo u 87 privatnih poliklinika i bolnica, piše u srijedu Jutarnji list.

Samo tri klinike na toj top-listi uprihodile su čak 281 milijun kuna ili gotovo 80 posto od državnog osiguravatelja. No, bez obzira na veličinu iznosa, svima koji imaju ugovore s HZZO-om prihodi od javnog novca lani su rasli unatoč koronakrizi.

Najviše je, i to 120 milijuna kuna, plaćeno Klinici za bolesti srca Magdalena, potom 93 milijuna kuna Radiochirurgiji te 68 milijuna Klinici Medikol koja godinama ima ugovor s HZZO-om za dijagnostičke pretrage, a 23 milijuna uplaćeno je Poliklinici za hemodijalizu Avitum.

Također je klinikama za dijalizu, i to Poliklinici International Dialysis Centersu plaćeno 12,928.326, a Fresenius Medical Careu 5,75 milijuna kuna. Samo za PET CT dijagnostiku Medikolu je lani plaćeno 55 milijuna kuna, a KBC-u Zagreb, koji jedini ima uređaj za tu uslugu u javnom zdravstvu, 29 milijuna kuna.

Među ostalim svojim je osiguranicima HZZO kod privatnika platio 1382 CT pretrage "jedne regije" i za to platio 506.000 kuna, 129 CT-a mozga i glave plaćeno je 54.936 kuna, 29 milijuna kuna plaćeno je 40.756 postupaka magnetske rezonance (MR), a za oko 3300 mamografija plaćeno je 550.000 kuna.

Lani je HZZO potpisao ugovore s 87 privatnih klinika i bolnica, 129 privatnih praksi (specijalističkih ordinacija i laboratorija), 77 ustanova koje obavljaju fizikalnu terapiju u kući te s 27 privatnih praksi za provođenje fi zikalne terapije.

Za sklapanje ugovora s privatnicima za različite, poglavito dijagnostičke usluge godinama vrijedi opravdanje da je sve u cilju smanjenja listi čekanja, a da je osiguravatelju svejedno kome plaća dok te cijene nisu veće od onih koje se plaćaju u javnom zdravstvu. No, svjedoci smo da "sinergija privatnog i javnog", na čemu se i dalje inzistira, nije smanjila liste čekanja niti povećala kvalitetu usluge.

Godinama to, uz premalo reguliranja, nije dovoljan poticaj da se nešto stvarno promijeni u funkcioniranju sustava u kojem se "isplati" platiti pretragu privatnicima, ali se "ne isplati" uvesti primjerice dvosmjenski rad i osigurati da svi uređaji u javnom zdravstvu rade maksimalno, a ne samo "ujutro", piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Tagovi: Klinika za bolesti srca Magdalena, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, privatno zdravstvo, hrvatsko zdravstvo, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE