GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HZZO lani privatnicima platio 551 milijuna kuna

HZZO lani privatnicima platio 551 milijuna kuna
USLUGE U ZDRAVSTVU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2022 / 09:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gotovo 551 milijun kuna HZZO platio je usluge u prošloj godini privatnicima u zdravstvu, od čega je 382,6 milijuna otišlo u 87 privatnih poliklinika i bolnica, piše u srijedu Jutarnji list.

Samo tri klinike na toj top-listi uprihodile su čak 281 milijun kuna ili gotovo 80 posto od državnog osiguravatelja. No, bez obzira na veličinu iznosa, svima koji imaju ugovore s HZZO-om prihodi od javnog novca lani su rasli unatoč koronakrizi.

Najviše je, i to 120 milijuna kuna, plaćeno Klinici za bolesti srca Magdalena, potom 93 milijuna kuna Radiochirurgiji te 68 milijuna Klinici Medikol koja godinama ima ugovor s HZZO-om za dijagnostičke pretrage, a 23 milijuna uplaćeno je Poliklinici za hemodijalizu Avitum.

Također je klinikama za dijalizu, i to Poliklinici International Dialysis Centersu plaćeno 12,928.326, a Fresenius Medical Careu 5,75 milijuna kuna. Samo za PET CT dijagnostiku Medikolu je lani plaćeno 55 milijuna kuna, a KBC-u Zagreb, koji jedini ima uređaj za tu uslugu u javnom zdravstvu, 29 milijuna kuna.

Među ostalim svojim je osiguranicima HZZO kod privatnika platio 1382 CT pretrage "jedne regije" i za to platio 506.000 kuna, 129 CT-a mozga i glave plaćeno je 54.936 kuna, 29 milijuna kuna plaćeno je 40.756 postupaka magnetske rezonance (MR), a za oko 3300 mamografija plaćeno je 550.000 kuna.

Lani je HZZO potpisao ugovore s 87 privatnih klinika i bolnica, 129 privatnih praksi (specijalističkih ordinacija i laboratorija), 77 ustanova koje obavljaju fizikalnu terapiju u kući te s 27 privatnih praksi za provođenje fi zikalne terapije.

Za sklapanje ugovora s privatnicima za različite, poglavito dijagnostičke usluge godinama vrijedi opravdanje da je sve u cilju smanjenja listi čekanja, a da je osiguravatelju svejedno kome plaća dok te cijene nisu veće od onih koje se plaćaju u javnom zdravstvu. No, svjedoci smo da "sinergija privatnog i javnog", na čemu se i dalje inzistira, nije smanjila liste čekanja niti povećala kvalitetu usluge.

Godinama to, uz premalo reguliranja, nije dovoljan poticaj da se nešto stvarno promijeni u funkcioniranju sustava u kojem se "isplati" platiti pretragu privatnicima, ali se "ne isplati" uvesti primjerice dvosmjenski rad i osigurati da svi uređaji u javnom zdravstvu rade maksimalno, a ne samo "ujutro", piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Tagovi: Klinika za bolesti srca Magdalena, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, privatno zdravstvo, hrvatsko zdravstvo, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
POMOĆ
Biden: Ukrajina će dobiti više od 600 tenkova
MADRID - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak u Madridu da će tijekom narednih dana objaviti da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini poslati dodatnih 800 milijuna dolara za oružje te naglasio da će Sjevernoatlantski savez (NATO) braniti "svaki pedalj" svoga teritorija.
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
KAOS
Kvar na Žičari Sljeme, putnici zapeli u gondolama
ZAGREB - U popodnevnim satima došlo je do tehničkog kvara na sljemenskoj žičari, zbog čega je dio putnika u gondolama zapeo 20-tak minuta iznad Medvednice.
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
OPTUŽBE
Lavrov: Amerikanci ne žele oslabiti samo Rusiju već i EU
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je u četvrtak da je summit NATO saveza u Madridu još jednom pokazao da zemlje članice očekuju bezuvjetnu poslušnost.
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
KRIJUMČARI
Istraga protiv skupine krijumčara veće količine zabranjenih lijekova iz Srbije
ZAGREB - Uskok je pokrenuo istragu protiv četvorice muškaraca, osumnjičenih da su u Srbiji nabavljali velike količine zabranjenih lijekova, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, a koju su potom krijumčarili u Hrvatsku radi daljnje preprodaje, priopćeno je u četvrtak.
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
PAD
Cijene nafte pale prema 110 dolara, trgovce brine potražnja
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 110 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast zaliha goriva u SAD-u, potaknuvši zabrinutost za potražnju koja je zasjenila strahovanja od nedostatne opskrbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE