GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I AP piše o golemim vrtačama koje su se pojavile nakon potresa kod Petrinje

I AP piše o golemim vrtačama koje su se pojavile nakon potresa kod Petrinje
VRTAČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Američka novinska agencija Associates Press objavila je zanimljiv članak o ogromnim vrtačama koje su se počele pojavljivati na Baniji nakon razornog potresa.

Rupe su se, piše AP, počele pojavljivati u regiji središne Hrvatske udaljenoj oko 40 kilometara jugoistočno od glavnog grada Zagreba nakon razornog potresa od 6.4 po Richteru, u kojem je smrtno stradalo sedmero ljudi.

Znanstvenici su pohrlili u mjesto Mečenčani i ostala sela u slabo naseljenoj regiji kako bi istraživali novonastale rupe.

"Radi se o takozvanim urušnim vrtačama, koje su se pojavile zbog specifičnog geološkog sastava tla u ovom području. Naime, zemlja leži na vapnencu koji je jako zasićen podzemnim vodama", rekao je za AP geolog Josip Terzić, prenosi Index.hr.

Iako pojava vrtača nije neuobičajena nakon jakih potresa, stanovnici su zbunjeni velikim brojem rupa koje su nastale, ali i brzinom kojom su se pojavile. U zadnja dva mjeseca nastalo ih je više od 100, navodi AP. Geolozi kažu da su potres i naknadni potresi ubrzali proces stvaranja vrtača, koji bi inače trajao godinama, ako ne i desetljećima.

Terzić je AP-u rekao da znanstvenici planiraju niz istraživačkih metoda kojima žele odrediti morfologiju podzemnih voda i ostalih karakteristika.

Neke od vrtača pojavile su se neposredno uz kuće ili na poljima, zbog čega vlasti savjetuju oprez, navodi AP.

Nenad Tomašević, učitelj iz Mečenčana, razgovarao je s AP-om.

"Potres je bio, najblaže rečeno, neugodan. A nakon njega su se počele pojavljivati te rupe", rekao je Tomašević, koji se morao preseliti kod susjeda nakon što mu se u dvorištu pojavila vrtača.

"Stručnjaci nam kažu da se vrtače pojavljuju prirodnim procesima, ali potres je nažalost poslužio kao katalizator koji je ubrzao njihovo stvaranje", rekao je Tomašević.

Tri mjeseca nakon područja cijela regija je i dalje teško pogođena devastacijom. Mnoge kuće su i dalje u ruševnom stanju, a Petrinja, glavni grad regije, je napola napušten, piše AP.

Tagovi: vrtače, Banija, Banovina, Mečenčani, potres u Petrinji, Josip Terzić
PROČITAJ I OVO
Xi sletio u Beograd,  RTS prekinuo prijenos Eurovizije
SRBIJA-KINA
Xi sletio u Beograd, RTS prekinuo prijenos Eurovizije
BEOGRAD - Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer u dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
NESLUŽBENO
Plenkoviću će potpis dati samo dva manjinca
ZAGREB - Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet.
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
OPTIMIZAM
Radić: Sastanak se nastavlja sutra, optimistični smo
ZAGREB - Po završetku sastanka Mario Radić je rekao da se pregovori nastavljaju sutra.
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
STAVOVI
Milić: Ovo nije Plenkovićev poraz već politička realnost
ZAGREB - Glasnogovornik tehničke Vlade Marko Milić komentirao je kako prošao razgovor HDZ-a i manjinaca.
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ODLUKE
Bilek: SDSS neće podržati Plenkovića
ZAGREB - Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE