GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Njemačka strahuje od nereda sličnih onima u Washingtonu

I Njemačka strahuje od nereda sličnih onima u Washingtonu
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Nakon napada sljedbenika američkog predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, središte najviše zakonodavne vlasti u SAD-u, i u Njemačkoj se razvila rasprava o potencijalnoj opasnosti koja prijeti ustavnom poretku od desničara i protivnika mjera protiv pandemije.

„Mi u Njemačkoj moramo ne samo poboljšati osiguranje oko važnih demokratskih institucija, nego s mnogo pozornosti promatrati sektaške pokrete poput Queerdenker i njima sličnih, koji se protive mjerama protiv pandemije“, rekao je bavarski predsjednik Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija, CSU) za dnevnik Welt am Sonntag.

On je izrazio bojazan da bi „iz zlih riječi mogla uslijediti i zla djela“ te čak formiranje terorističkih skupina poput RAF-a u sedamdesetima.

„Iz većih pokreta bi se mogle iskristalizirati manje grupe koje bi sačinjavale tvrdo jezgro te na kraju i terorističku ćeliju“, rekao je Soeder.

On je podsjetio na to da su prošlog ljeta nasilni sudionici prosvjeda protiv vladinih mjera protiv širenja pandemije pokušali prodrijeti u zgradu Reichstaga. Neki od nasilnika su pripadali pokretu tzv. Građana Reicha koji ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

U studenome su neki zastupnici napadnuti od gostiju u Bundestagu koje je pozvala desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD).

Potpredsjednik Bundestaga Wolfgang Kubicki rekao je kako su scene poput onih s Kapitola u Washingtonu "nemoguće“ u Njemačkoj zbog sigurnosnog sustava kojim je opremljena zgrada Reichstaga.

„Mi ovdje imamo sustav kojeg u Washingtonu nema. Svi ulazi u Bundestag se mogu blokirati istodobno, a sva stakla su neprobojna“, rekao je Kubicki.

On je time reagirao na napise medija po kojima je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeueble prošlog tjedna zatražio dodatnu policijsku zaštitu za zgradu Reichstaga, u kojoj zasijeda njemački parlament.

Tagovi: Njemačka, nemiri u Njemačkoj, koronavirus u Njemačkoj
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE