GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ICC se proglasio nadležnim za palestinske teritorije

ICC se proglasio nadležnim za palestinske teritorije
NADLEŽNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / H

DEN HAAG - Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je u petak da je nadležan za ratne zločine ili zločine počinjene na palestinskim teritorijima, što otvara put za istraživanje zločina, unatoč izraelskim prigovorima.

Ta odluka je izazvala brzu reakciju Izraela, koji nije član suda, i ponovo je odbacio njegovu nadležnost, dok je palestinska vlast pozdravila njegovu presudu.

Suci ICC-a su rekli da se njihova odluka bazira na pravilima temeljenim na dokumentima suda u Den Hagu i ne podrazumijeva pokušaj određivanja državnosti ili legalnih granica.

Tužiteljica Fatou Bensouda rekla je u prosincu 2019. da postoji "razumna osnova da se vjeruje da su ratni zločini počinjeni ili se odvijaju na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem i pojas Gaze".

Kao moguće počinitelje je navela izraelske obrambene snage i naoružane palestinske skupine poput Hamasa.

Rekla je da namjerava otvoriti istragu čim suci odluče spada li ta situacija u jurisdikciju suda.

Sud je dodao da svojom odlukom "nije presudio o graničnom sporu prema međunarodnom pravu niti ne prejudicira pitanje o budućim granicama, već mu je jedini cilj odrediti svoju teritorijalnu nadležnost".

SAD ozbiljno zabrinute, Netanyahu tvrdi da je sud političko tijelo

Sjedinjene Države su u petak obznanile da su "duboko zabrinute" činjenicom što se Međunarodni kazneni sud (ICC) proglasio nadležnim za događaje na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Ozbiljno nas zabrinjavaju pokušaji ICC-a da provodi pravdu nad izraelskim vojnicima. Oduvijek smo vjerovali da nadležnost suda treba biti rezervirana za zemlje koje ga prihvaćaju, ili ga na njih uputi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price. SAD također nije članica suda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je "sud ponovno pokazao da je političko, a ne pravosudno tijelo, i istaknuo da je ICC svojom odlukom potkopao demokratsko obrane od terorizma".

Izrael je već oštro osudio ICC kada je tužiteljica zatražila istragu.

Palestinski ministar za civilne poslove, Husein al-Šeik je ocijenio na Twitteru da je odluka suda "pobjeda zakona, pravde, slobode i moralnih vrijednosti u svijetu".

Tagovi: Međunarodni kazneni sud, ICC, Benjamin Netanyahu, palestinski teritorij, Palestina, Izrael, Sjedinjene države
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE