GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ifo institut: Njemačka obrambena potrošnja značajno ispod cilja NATO-a

Ifo institut: Njemačka obrambena potrošnja značajno ispod cilja NATO-a
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 18:38
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački obrambeni izdaci i dalje padaju znatno ispod referentne vrijednosti od 2% bruto domaćeg proizvoda koju su saveznici u NATO-u dogovorili 2014., objavio je u utorak ugledni institut za ekonomska istraživanja ifo.

Očekuje se da će Njemačka ove godine potrošiti 64 milijarde eura (69,7 milijardi dolara) na obranu, što je ekvivalentno 1,6 posto BDP-a i 17 milijardi eura manje od cilja NATO-a, objavio je institut sa sjedištem u Münchenu.

"Ovo je najveći manjak od svih [NATO] zemalja", rekao je koautor Florian Dorn. Posebni fond u iznosu od 100 milijardi eura koji je najavio kancelar Olaf Scholz ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu malo bi se promijenio, rekao je ifo.

NATO i dalje uglavnom financiraju Sjedinjene Države, koje plaćaju 818 milijardi eura od 1,2 trilijuna eura koliko je potrošio NATO kao cjelina, navodi ifo.

Financije bi trebale biti glavno pitanje na godišnjem summitu Saveza koji se ove godine održava u Vilniusu 11. i 12. srpnja.

Iako je nedostatak Njemačke najveći, samo 11 od 30 zemalja članica NATO-a dostiže cilj od 2%, prema podacima ifo-a.

"Iz financijske perspektive, ovo je klasični problem slobodnog vozača", napisali su analitičari ifa. Neuspjeh Njemačke da ispuni cilj posebno je izazvao bijes bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom njegovog mandata od siječnja 2017. do siječnja 2021.

Mjereno BDP-om, Poljska je najveći doprinositelj NATO-u s 4,3%, a slijede je SAD. Njemačka je na 17. mjestu, a Luksemburg je na začelju s 0,7%. Općenito, zemlje u blizini Rusije ispunjavaju cilj.

Dok NATO ima 31 članicu, Island nema vojsku i isključen je iz ifo brojki.

Ifo je koristio NATO definiciju rashoda, a ne iznose koji su službeno predviđeni proračunom. Definicija NATO-a je viša u određenim zemljama jer sadrži stavke koje nisu uključene u obrambene proračune.

Tagovi: Ifo institut, njemačka obrambena potrošnja, nATO
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
JASNA PORUKA
Tomašević: Nećemo podržati Penavu za predsjednika Sabora
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme.
Večeras novi potres kod Slunja
UZNEMIRENOST
Večeras novi potres kod Slunja
SLUNJ - Područje Slunja pogodio je još jedan potres magnitude 3.8 po Richteru, javlja Seizmološka služba RH. Potres je udario u 19.03 sati, a epicentar je bio oko 15 km južno od Slunja.
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE