GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indijska koronakriza se produbljuje, zemlje obećavaju pomoć

Indijska koronakriza se produbljuje, zemlje obećavaju pomoć
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Zaraza koronavirusom u Indiji u ponedjeljak je peti dan zaredom rekordno visoka, dok su zemlje, uključujući Britaniju, Njemačku i SAD, obećale poslati hitnu medicinsku pomoć kako bi pomogle zemlji da se nosi s krizom koja je preplavila bolnice.

Broj zaraženih u posljednja 24 sata popeo se na 352.991, dok prenapučene bolnice u Delhiju i drugdje odbijaju pacijente nakon što im je ponestalo zaliha medicinskog kisika i kreveta.

"Trenutno su bolnice u ekstremno kriznoj situaciji", rekao je glasnogovornik bolnice Sir Ginga Ram u glavnom gradu New Delhiju.

U nedjelju, premijer Narendra Modi pozvao je sve građane da se cijepe i budu oprezni, dok su bolnice i liječnici poslali hitna upozorenja kako se ne mogu nositi s navalom pacijenata.

U nekima od najpogođenijih gradova, uključujući i New Delhi, tijela se masovno spaljuju u improviziranim krematorijima.

Televizijski kanal NDTV prikazao je slike tri zdravstvena radnika u saveznoj zemlji Bihar na istoku zemlje, kako vuku tijelo po tlu na putu za kremiranje, u nedostatku nosila.

"Ako nikad niste bili na kremaciji, miris smrti vas nikad ne napusti", rekao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih znanosti na američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Srce mi se slama za sve moje prijatelje i obitelj u Delhiju i Indiji koji prolaze kroz ovaj pakao."

U nedjelju, predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD Indiji poslati sirovine za cjepiva, medicinsku i zaštitnu opremu. Njemačka se pridružila rastućoj listi zemalja koje su obećale poslati zalihe.

Indija, s populacijom od 1,3 milijarde ljudi, ukupno ima 17.31 milijun oboljelih i 195.123 smrtnih slučajeva, nakon što je preko noći umrlo 2812 osoba, pokazali su podaci ministarstva zdravstva, iako zdravstveni stručnjaci kažu da je broj smrtnih slučajeva vjerojatno viši.

Političari, osobito Modi, suočavaju s s kritikama zbog održavanja skupova na kojima su prisustvovale tisuće ljudi, zbijeni jedni kraj drugih na stadionima i na tlu, unatoč brutalnom drugom valu zaraza.

Nekoliko grdaova uvelo je policijski sat, dok je policija uposlena kako bi osiguravala socijalnu distancu i nošenje maski.

Svejedno, očekuje se da će oko 8,6 milijuna glasača u ponedjeljak izići na glasovanje u saveznoj zemlji Zapadni Bengal, u pretposljednjem dijelu izbora koji se održavaju u osam faza i koji se završavaju ovaj tjedan.

Glasovanje na lokalnim izborima u drugim dijelovima Indije održat će se i u najmnogoljudnijoj držali Uttar Pradesh, koja ima oko 30.000 zaraženih dnevno.

Modijeva molba za cijepljenjem dolazi nakon što je najviše, 4.5 milijuna, cijepljeno 5. travnja, dok je otad u prosjeku cijepljeno oko 2.7 milijuna ljudi dnevno, pokazuju vladini podaci.

Nekoliko država, uključujući Maharashtru, najbogatiju, zaustavile su cijepljenje na nekim mjestima u nedjelju, rekavši da nisu dostupne zalihe.

Bolnice u saveznoj državi Gujaret, iz koje potječe Modi, među onima su koje se suočavaju s akutnim manjkom kisika, rekli su liječnici.

Samo sedam ICU kreveta od ukupno 1277 bilo je dostupno u 166 privatnih bolnica koje su namijenjene za liječenje virusa u najvećem gradu ove zapadne savezne države, Ahmedabadu, pokazali su podaci.

"Problem je strašan svugdje, osobito u manjim bolnicama, koje nemaju središnje cijevi s kisikom i koriste boce", rekla je Mona Desai, bivša predsjednica Medicinskog udruženja Ahmedabada.

Tagovi: koronavirus u Indiji, Covid-19, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE