GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Irac Paschal Donohoe preuzima dužnost predsjednika Euroskupine u jeku krize

Irac Paschal Donohoe preuzima dužnost predsjednika Euroskupine u jeku krize
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Irskog ministra financija Paschala Donohoea (desni centar) izabrali su u četvrtak njegovi kolege u eurozoni za predsjednika Euroskupine, što je veoma važna dužnost u trenutku kada je kontinent zahvatila jedna od najgorih recesija u povijesti.

"Ovo je za mene velika čast", komentirao je Donohoe. "Izazovi su veliki, ali ćemo ih rješavati", rekao je.

Irac je pobijedio u drugom krugu u kojemu mu je protukandidat bila Španjolka Nadia Calvino, članica lijeve vlade, koja je imala potporu Francuske i Njemačke.

Calvino je, doznaje se od dvaju izvora, dobila 9 od 19 glasova u prvom krugu nakon kojega se treći kandidat, luksemburški liberal Pierre Gramegna odlučio povući. Za pobjedu je trebalo deset glasova.

Donohoeu, koji dužnost preuzima već u ponedjeljak, odmah su čestitali sadašnji predsjednik Euroskupine, Portugalac Mario Centeno kojega se mandat, po ocjeni stručnjaka, ni po čemu neće pamtiti i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Četrdesetpetogodišnjeg Donohoea smatraju razboritim upraviteljem koji je svoju zemlju nakon snažne recesije vratio na pravi proračunski put.

Prije izbora mogao se pohvaliti "posvemašnjom potporom" PPE-a, stranke koja okuplja desnicu na europskoj razini i obećao je da će "graditi mostove" između 19 zemalja eurozone.

Njegov izbor na videokonferenciji ocijenjen je presudnim u trenutku kada je europsko gospodarstvo teško pogođeno pandemijom koronavirusa.

"Europski građani gledaju što se događa s nacionalnim i s europskim gospodarstvom i to ih zabrinjava, boje se za svoju budućnost, za radno mjesto i prihode", rekao je Donohoe.

Ali "mi imamo snage, stvorili smo uvjete za svladavanje ovih teškoća", dodao je.

Predsjednik Euroskupine koji se bira na dvije i pol godine, među onima je u Bruxellesu kojih se glas sluša, uz predsjednike triju velikih ustanova Europske unije - Ursulu von der Leyen (Komisija), Charlesa Michela (Vijeće), Davida Sassolija (Parlament) - i šefa diplomacije Josepa Borrella.

Posao mu je da predsjeda mjesečnim sastancima ministara i osigura koordinaciju nacionalnih gospodarskih politika.

Tagovi: Paschal Donohoe, Euroskupina
PROČITAJ I OVO
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE