GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Islamska država preuzela odgovornost za teroristički udar na aerodrom u Kabulu, poginule najmanje 72 osobe

Islamska država preuzela odgovornost za teroristički udar na aerodrom u Kabulu, poginule najmanje 72 osobe
TEROR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 07:01
Autor: SEEbiz
KABUL - Ispred ulaza na aerodrom u Kabulu dogodila se velika eksplozija u kojoj je poginulo, prema posljednjim informacijama koje je objavio AP, najmanje 72 osoba dok je stotine ranjenih. Bombaši samoubojice napali su u četvrtak ulaze na kabulski aerodrom najmanje dvjema eksplozijama, uzrokovali krvoproliće među civilima i američkim vojnicima.

Nova eksplozija zatresla je u četvrtak navečer glavni grad Afganistana Kabul, objavila je agencija France presse (AFP), nekoliko sati nakon dvostrukog samoubilačkog atentata na aerodromu za koji je odgovornost preuzela Islamska država. Glasnogovornik talibana Zabinulah Mudžahid napisao je odmah nakon toga na Twitteru da se ne radi o napadu već da američka vojska u zračnoj luci uništava streljivo, što ona nije dosad potvrdila.

Američki predsjednika Joe Biden kasno navečer po europskom vremenu obratio se američkoj javnosti zaprijetivši krivcima za ovaj strašan zločin. Poginule vojnike nazvao je herojima.

'Ovo vam nećemo oprostiti ni zaboraviti! Uhvatit ćemo vas i platit ćete za ovaj zločin', rekao je američki predsjednik. Istaknuo je i da će SAD nastaviti evakuaciju i završiti svoju misiju, i da ih teroristi neće omesti.

Prva eksplozija u četvrtak, kod ulaza Abbey kabulske zračne luke dio je kompleksnog napada koji je rezultirao brojnim žrtvama. Blizu ulaza, kod Hotela Baron, dogodila se barem još jedna eksplozija, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona John Kirby. Samoubilački napad se dogodio nakon niza upozorenja na mogući napad teororista iz lokalne podružnice Islamske države. Potom je uslijedila pucnjava iz pješačkog oružja za koju se vjeruje da je bila sinhronizirana s bombašem.

Tisuće očajnih ljudi okupilo se posljednjih dana ispred aerodroma u Kabulu nadajući se da bi se mogli probiti unutra i evakuirati izvan zemlje koju su zauzeli talibani. Zapadne trupe utrkuju se u evakuaciji stranaca i Afganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama tijekom 20-godišnjeg rata protiv talibana, te da se sami izvuku do roka do 31. kolovoza.

Ne zna se točan broj žrtava među afganistanskim civilima, ali video snimke prikazuju više desetaka tijela.

Američka televizijska kuća Fox objavila je da je deset američkih vojnika poginulo je u eksplozijama na aerodromu u Kabulu, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, a nešto kasnije je Pentagon potvrdio smrt 12 američkih vojnika.

Talibanski dužnosnici prvotno su izjavili za agenciju Reuters da je u prvoj eksploziji poginulo 13 osoba, uključujući i nekoliko djece. Također su naveli da su upozoravali Amerikance na mogućnost terorističkog udara. Navodno među žrtvama ima žena i djece, a ranjeni su prema njihovim izvještajima i talibani.

Talibani su 'oštro osudili' smrtonosne napade koji su se dogodili u četvrtak blizu zračne luke u Kabulu, rekao je njihov glasnogovornik, istaknuvši da su se napadi dogodili u području pod odgovornošću američke vojske

'Islamski Emirat oštro osuđuje bombaške napade na civile u zračnoj luci', napisao je na Twitteru Zabihulah Mudžahid.

'Čim shvatimo kakvo je stanje u zračnoj luci i čim je napuste strane vojne snage više neće biti takvih napada. Oni se događaju upravo zbog prisutnosti stranih vojnih snaga', rekao je turskoj televiziji Haberturk tv, visoki talibanski dužnosnik Abdul Kahar Balkhi.

Fotografija: Los Angeles Times

Tagovi: Islamska država, aerodrom u Kabulu, Zabihulah Mudžahid, Joe Biden, talibani, američka vojska
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE