GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Isporuka teškog naoružanja Kijevu velik logistički izazov

Isporuka teškog naoružanja Kijevu velik logistički izazov
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Slanje teškog naoružanja Ukrajini iz zemalja NATO-a logistički je izazov, na papiru doduše umjeren, ali bi, ako se sukob otegne, moglo postati sve teže jer su za njegovo korištenje potrebni obuka, streljivo i održavanje, rekli su stručnjaci.

Slijedeći primjer Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Češke, Njemačka je u utorak objavila da će Ukrajini poslati tenkove Gepard.

Pomoć, koju Kijev već dugo traži, šalje se dok ruska vojska polako napreduje u Donbasu, na istoku, i na jugu zemlje.

U tom kontekstu, slanje teškog naoružanja značajan je poticaj ukrajinskim snagama, rekao je Léo Péria-Peigné, s francuskog Instituta za međunarodne odnose (Ifri).

To kratkoročno jačanje kapaciteta u ovoj fazi ima prevagu pred srednjoročnim logističkim faktorima koje ipak treba uzeti u obzir, dodao je.

Za sada se oni čine umjerenima. "Ukrajincima je bilo lako uzeti opremu sovjetskog ili ruskog podrijetla jer su za to obučeni", objasnio je francuski vojni izvor.

Kad je riječ o zapadnoj opremi, u obzir treba uzeti tri stvari: prva je obuka jer se opremom treba znati koristiti u tehničkom ali i taktičkom smislu jer se s nekom opremom mijenja taktika, rekao je izvor.

Francuski tenkovi Cezar su na primjer jednostavni za korištenje, no situacija je složenija kad je riječ o Gepardima za koje je potrebna obuka od nekoliko tjedana, rekao je vojni inženjer Marc Chassillan, stručnjak za tenkove i oklopna vozila.

Njemački tenkovi Marder ne bi s druge strane trebali biti problem.

Zapadnjaci ne misle slati opremu za koju treba višemjesečna obuka i velika logistička potpora kao što su američki tenkovi Abrams.

Drugo pitanje su opskrba streljivom, ljudski resursi i održavanje opreme.

Péria-Peigné misli da je logistika složeno pitanje, ali možda manje nego u nekim drugim zemljama koje nemaju industrijski potencijal kakav ima Ukrajina koja posjeduje infrastrukturu i znanje koji nisu zanemarivi kad je riječ o vojnim vozilima i teškoj industriji.

"Ako se suradnja između europskih industrija i ukrajinske vojske bude odvijala bez zastoja, ne bi trebalo biti posebnih problema ni kad je riječ o održavanju", rekao je.

Po mišljenju Carla Masale, stručnjaka za obranu sa Sveučilišta Bundeswehra u Muenchenu, pitanje održavanja ne treba odmah razmatrati. "Ako Ukrajinci mogu koristiti Mardere tri tjedna, to je bolje nego ništa", rekao je za Deutsche Welle.

Ostaje teško pitanje streljiva koje bi u slučaju dugog trajanja sukoba moglo postati goruće.

"Ako se sukob otegne, rizik od manjka streljiva nije isključen, prije svega kad je riječ o topovima Cezar", rekao je Jean-Pierre Maulny, zamjenik direktora Instituta za međunarodne i strateške odnose (Iris).

No Australija, Kanada i SAD najavile su slanje topničkih granata od 155 mm, istog kalibra kao i za Cezar.

To se pitanje postavlja i za Mardere koji ovise o streljivu koje se proizvodi u Švicarskoj. Ona je naime uložila veto na slanje švicarskog streljiva preko Njemačke.

Postavlja se i pitanje kombiniranja te opreme, rekao je francuski izvor. "Kada u jednoj topničkoj postrojbi imate opremu ruskog, američkog, njemačkog, itd. podrijetla, teško je u isto vrijeme sa svime time upravljati".

Kako god bilo, ako se borbe još više intenziviraju, obećana oprema mogla bi ubrzo biti nedovoljna.

Sadašnjim ritmom potrošnje ona ne bi potrajala više od mjesec i pol, smatra Chassillan.

Tagovi: teško naoružanje, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE