GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra po kriterijima EU-a ušla u narančasto područje

Istra po kriterijima EU-a ušla u narančasto područje
SVE BOLJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 14:23
Autor: SEEbiz / H
PULA - Zbog povoljnog trenda smanjenog broja novozaraženih unatrag šest tjedana Istra je po kriterijima EU ušla u narančasto područje i ne namjerava odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere, poručili su predstavnici županijskog Stožera, Istarske županije i grada Pule.

"Gledajući taj trend pogotovo u zadnja dva tjedna, incidencija novozaraženih na području Istarske županije pala je ispod sto osoba na sto tisuća stanovnika. Istra je dakle po kriterijima EU ušla u narančasto područje s obzirom na broj slučajeva korone", kazao je u srijedu na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda civilne zaštite dr. Aleksandar Stojanović.

Dodao je i kako je bolnički sustav stabilan te kako je trenutno u pulskoj Općoj bolnici 30 hospitaliziranih, dok je primjerice krajem prosinca bilo najveće opterećenje odnosno 80 hospitaliziranih.

"U ovom trenutku je izrazito bitan proces cijepljenja koji je nažalost usporen. U Istri je procijepljeno 2.400 osoba, od toga oko 500 s drugom dozom. Ovaj tjedan nismo dobili nove doze, a 1.170 bismo trebali dobiti idući tjedan, no osobe koje trebaju primiti drugu dozu dobiti će je sigurno jer to je osigurano", istaknu je Stojanović.

Kozlevac: Teretane, fitnes centri, kava za van...

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac ustvrdio je kako se Istra prije svega zalaže za otvaranje teretane, fitness, sportskih i rekreacijskih centara i omogućavanje sporta na otvorenom od ponedjeljka kao i za to da se svim kafićima omogući prodaja kave za van. Po pitanju otvaranja kafića odnosno ugostiteljskih objekata Kozlevac je naglasio kako podržava tu inicijativu Ceha ugostitelja ali, kako je rekao "stupnjevito, na temelju struke, tijekom veljače, pod uvjetom da brojke budu dobre i povoljne".

"Datum koji se spominje je 8. veljače i to je optimistično vjerovanje, ali vidjet ćemo. U ovom trenutku bilo bi najbolje kada bi se na razini države otvarali kafići istovremeno jer bi otvaranje samo u Istri moglo donijeti probleme", poručio je Kozlevac dodavši kako će se po pitanju škola odluka objaviti do kraja dana ili sutra. Naime, neslužbena informacija je da Istra nije sklona tome da sva djeca idu na nastavu uživo.

"Mi ne namjeravamo odustati od posebnog statusa u smislu da sama određuje mjere. Uvjeren sam da će nam to biti omogućeno jer brojke nam daju za pravo a Istarska županija ide prema zelenoj boji, premda vrlo oprezno gledamo što se događa u našem okruženju. Borba protiv virusa i dalje traje", poručio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Miletić Nacionalnom stožeru: Prihvatite regionalni pristup

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je da je borba protiv pandemije još jedan pokazatelj da je Istra posebna.

"Ušli smo u narančastu zonu i svi smo na to ponosni. Kad je regionalni pristup bio potreban za turizam, imali smo podršku državne vlasti, a sad se naši prijedlozi gledaju na drugi način. Ako su naši građani i struka dokazali da mogu voditi bitku s pandemijom, ne vidim zašto se ne bi primjenjivao regionalni pristup", ustvrdio je Miletić dodavši kako su sami građani pokazali veliku odgovornost u borbi protiv covida-19 i zato treba ljudima omogućiti da rade ukoliko su se zato stvorili preduvjeti.

"Struka kaže da jesu, stoga apel prema Nacionalnom stožeru - poslušajte struku prihvatite regionalni pristup, dokazali smo da se znamo boriti s ovom pandemijom, a odgovornosti se nikada nismo bojali", zaključio je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin poručio je da je Istra trenutno u mogućnosti pristupiti popuštanju mjera, ali oprezno i postepeno.

"S posebnom pažnjom pratimo on što se s epidemijom događa u nama susjednim zemljama, Istri vrlo važnim jer su meta dnevnih radnih migracija naših građana i predstavljaju važna emitivna tržišta za naš turizam", rekao je.

Tagovi: Istarska županija, koronavirus u Istri, koronavirus u Hrvatskoj, Dino Kozlevac
PROČITAJ I OVO
Plenković: Ne percipiram Milanovića, ovo je tragedija za SDP
PREMIJER
Plenković: Ne percipiram Milanovića, ovo je tragedija za SDP
ZAGREB - "Logično je da odlaze stranke. Dezorganizirani, njihov šušur, Grbin očito sam ovo dogovara..."
Tomaševićev otkrio plan za parkiranje u centru Zagreba
PLANOVI
Tomaševićev otkrio plan za parkiranje u centru Zagreba
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da će novom odlukom gradska uprava uvesti reda u rezervirana parkirna mjesta, kojih je trenutno oko 2000, a da istovremeno ne postoji registar o tome tko se njima koristi.
Fokus zbog Milanovića napustio SDP-ovu koaliciju
POTEZI
Fokus zbog Milanovića napustio SDP-ovu koaliciju
ZAGREB - Predsjednik parlamentarne stranke Fokus Davor Nađi objavio je da ta stranka napušta SDP-ovu predizbornu koaliciju.
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
RIJEČ STRUČNJAKA
Nobilo: Ustavni sud Milanoviću prijeti praznom puškom
ZAGREB - Odvjetnik Anto Nobilo na N1 televiziji analizirao je mišljenje Ustavnog suda koji je eliminirao predsjednika Zorana Milanovića iz kampanje.
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE