GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Redukcijske mjere daju rezultate

Istra: Redukcijske mjere daju rezultate
UŠTEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 17:48
Autor: SEEbiz / H
PULA - U samo tri dana, koliko su na snazi mjere Istarske županije o redukciji vode, potrošnja vode u Istri smanjena je za 13 posto, a u Puli za deset posto, potvrdili su u srijedu novinarima direktori Istarskog vodovoda iz Buzeta i pulskog Vodovoda Mladen Nežić i Edo Krajcar.

Upravo zbog toga, zasad se ne razmišlja o uvođenju mjera kojima bi se potrošnja vode dodatno ograničila.

"Ako postignemo razinu od 30 posto smanjenja potrošnje s prvim stupnjem redukcije u Puli, mislim da ćemo situaciju držati i dalje pod nadzorom", rekao je direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar.

Direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić ocijenio je kako je stanje u akumulaciji Butonigi zabrinjavajuće zbog velike suše koja je pogodila cijelu Istru.

"Padalina nema na vidiku, a to umjetno jezero ključno je za vodoopskrbu Istre, osobito sada u špici turističke sezone, kada je potrošnja vode i do četiri puta veća. Međutim, prema projekcijama koje imamo, nakon uvedenih mjera ne bi trebalo doći do poremećaja u distribuciji vode", istaknuo je Nežić i dodao da je u dijelovima zapadne Istre potrošnja vode zbog turizma i sedam puta veća.

Na pitanje kolike su zalihe u akumulaciji i koliko ona još može izdržati bez oborina, Nežić je odgovorio kako sve simulacije govore da novih restrikcija neće biti.

"Butoniga ima dovoljnih količina vode. Od siječnja ove godine kontinuirano koristimo vodu iz izvora Bulaža, koju usmjeravamo u akumulaciju. Do sada smo iz Bulaža u akumulaciju 'upumpali' oko 1,1 milijun kubika vode, a trenutačno na postrojenju je više od 800.000 kubika i tako smo štedjeli vodu u akumulaciji", rekao je Nežić, ističući da građani ne trebaju strahovati da će ostati bez vode.

"Za sve izvore smo napravili hidrološku analizu i točno znamo kolika će u njima biti količina vode i da iduća dva mjeseca ne padne ni kap kiše", zaključio je direktor Istarskog vodovoda iz Buzeta Mladen Nežić.

Štedi se pitka voda iz vodovoda, a Grad Pula ne odustaje od zalijevanja zelenih površina i pranja ulica jer na raspolaganju ima antički izvor "Nimfej" s tzv. tehnološkom vodom, koja nije za piće.

Kvaliteta te vode za naše potrebe je dobra i dalje će se koristiti isključivo za potrebe za koje je namijenjena, poručio je direktor komunalnog poduzeća Pula Heculanea Robi Fuart. Podsjetio je da je voda iz tog izvora bila dovoljna i 2012. godine, u doba velike suše u Istri.

Tagovi: Istra, redukcije vode, Istarska županija
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE