GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istrijanstvo i nedemokratičnost IDS-a

Istrijanstvo i nedemokratičnost IDS-a
ISTRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2019 / 11:03
Autor: Damir Strugar
KOMENTAR - Nije me dugo bilo u Puli, pa koristim prigodu za listanje starih novina. Padne mi tako u oko ne tako davni intervju Edija Goba lokalnom istarskom dnevniku. 

Za one koji ne znaju, Edi Gobo je bivši tajnik i jedan od veterana IDS-a. U tom velikom razgovoru dotični je prvoborac svoju stranku danas rastavio na proste faktore. Pa tako između ostalog analitički zanimljivo kaže:

„Kad govorimo danas o IDS-u i istrijanstvu, za mene postoje tri IDS-a. Prvi IDS je onaj koji smo kao stranka zaboravili i zapustili. S jedne strane IDZ (Istarska demokratska zveza) koji je bio u Sloveniji, a s druge strane IDS Liburnije, Rijeke i otoka. Drugi IDS je onaj koji je istarski i koji seže do Vodnjana. I na kraju imamo IDS ispod Vodnjana koji je meni sve manje istarski i to je žalosno“, ističe Gobo i nudi svoju definiciju Istrijanstva.

Istrijan je u načelu svaki onaj koji odluči ovdje živjeti, tko voli ovaj kraj. To je osjećaj pripadnosti čovjeka svom kraju i narodu s kojim živi. To su tri koze. U Istri su živjeli ljudi hrvatske, slovenske i talijanske pripadnosti. Svatko od ta tri naroda ima pravo za sebe reći da je Istrijan. Isto kao što to pravo ima onaj koji se doselio ovdje prije 20 godina i prihvatio je naše običaje, kulturu i način življenja, smatra Edi Gobo.

Svoje osebujno poimanje Istre, Edi Gobo zaključuje definicijom njene autonomije: „Pitanje autonomije za nas je uvijek bilo funkcionalno pitanje. Nije stvar u fizičkom odcijepljenju, nego o tome da oni priko Učke maknu ruke od našeg takuina“.

Nema sumnje da nakon ovih izrečenih stavova Edi Gobo sebe pozicionira kao samostalnog mislioca, a ne poslušnog vojnika stranke na vlasti. Uostalom, on se javno i predstavlja kao oponent Miletićeve i Jakovčićeve politike, a takvo se ponašanje barem do sada u IDS-u nije toleriralo.

Što želi postići Edi Gobo svojim političkim soliranjem, teško je reći, jer poslušni članovi stranke očito nisu toliko odvažni i hrabri da bi mu dali podršku. Osim toga, na lanjskom Saboru stranke bilo mu je onemogućeno prikupljanje potpisa za kandidaturu za predsjednika stranke. Pa je na taj način Voljeni Vođa Boris Miletić sam sebe kandidirao i pobijedio opet kao stari i novi predsjednik IDS-a.

No, tako je to s demokracijom u Istrijana, protiv koje se na Saboru IDS-a nitko javno nije pobunio.

Pitao sam Goba što će činiti dalje, obzirom da mu je bitka s vjetrenjačama unaprijed izgubljena. O ovim pitanjima ne daju mu govoriti na Saboru stranke. No, Edi se ne predaje. 

„Ja sam privatni poduzetnik i živim od svog rada, a nisam zaposlen stranačkim kadroviranjem. I dalje ću se boriti za svoje principe i ideale i one osnovne ciljeve stranke koji su se u međuvremenu izgubili. Kažem u šali da vrijeme radi za mene i da ću u stranci imati sve više istomišljenika, jer ljudima je dosta nedemokracije Voljenog i Vječnog vođe“.

Nažalost, Pula i Istra nemaju polemičnu društveno-političku emisiju na lokalnim televizijama, na kojoj bi suparnici mogli javno i direktno sukobiti svoje stavove i mišljenja. A što je žalosno za regiju koja se često hvali kao najnaprednija u Hrvatskoj. A do tada nadajmo se da će funkciju objektivnog informiranja javnosti preuzeti državni mediji i rijetki slobodni i nezavisni istarski mediji. 

https://istarski.hr/node/56369-intrigantne-teze-o-ids-u-i-istri?fbclid=IwAR24IlrGld_Kjg6DLkVFmaouQMgcUZZPQgkAYKrMc7w69IDskY3J32ehpzE

Tagovi: istirjanstvo, Isrijani, Edi Gobo, Boris Miletić, Istarski demokratski sabor, Istra, autonomija Istre
PROČITAJ I OVO
Izetbegović odbacuje Palmerove prijedloge, oporba ga optužuje da je nepodoban
REAKCIJE
Izetbegović odbacuje Palmerove prijedloge, oporba ga optužuje da je nepodoban
SARAJEVO - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je u srijedu bošnjačke i građanske stranke u toj zemlji da odbiju do sada objavljene prijedloge Matthewa Palmera za izmjene izbornog zakona BiH dok su samom Palmeru iz oporbe predbacili kako je nepodoban za pregovarača jer podupire sumnjive političke projekte.
Pavić Šimetin: Kad je cjepivo na raspolaganju, teže je donositi strože mjere
MJERE
Pavić Šimetin: Kad je cjepivo na raspolaganju, teže je donositi strože mjere
ZAGREB - Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je u srijedu da su brojke novozaraženih velike, ali i dodala kako je sada, kad je na raspolaganju cjepivo, teže donositi strože mjere.
Policija pronašla metak kojim je Baldwin slučajno usmrtio snimateljicu
METAK
Policija pronašla metak kojim je Baldwin slučajno usmrtio snimateljicu
SANTA FE – Šerif okruga Santa Fe u srijedu je rekao da su vlasti pronašle olovno zrno ispaljeno iz oružja koje je glumac Alec Baldwin koristio na prošlotjednom snimanju filma na kojem je poginula snimateljica.
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
UHIĆENJA
Utaja poreza: 180 policajaca na terenu, pala zločinačka grupa
ZAGREB - Policija je u srijedu ujutro pokrenula akciju protiv četrdesetak osoba koje Uskok sumnjiči za organiziranu utaju gotovo pedeset milijuna kuna poreza, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
REŽIJE
Grad mjesecima ne plaća režije za škole
ZAGREB - Zagrebačke škole u ozbiljnim su financijskim problemima zbog višemjesečnog kašnjenja isplate sredstava koje im je dužan osnivač Grad Zagreb, piše u srijedu Jutarnji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE