GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ISW: Lukašenkova uloga ponižavajuća za Putina

ISW: Lukašenkova uloga ponižavajuća za Putina
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz
LONDON - Nakon jučerašnjeg kaosa u Rusiji, kada je šef Wagnera Jevgenij Prigožin sa svojim trupama krenuo na Moskvu i zauzeo vojne objekte u Voronježu i Rostovu na Donu, a zatim navečer povukao trupe nakon dogovora s Putinom i Lukašenkom, stižu analize cijelog događaja kojeg su mnogi opisivali kao građanski rat i vojni puč.

Prigožin je, podsjetimo, već dugo nezadovoljan načinom vođenja sukoba u Ukrajini te je optuživao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua za nesposobnost. Također je dugo isticao kako ruska vojska nije željela pomoći Wagneru u borbama za Bahmut. Jučer je situacija kulminirala, no brzo se i rasplela.

Pobuna Jevgenija Prigožina možda je propala, no Kremlj se sada suočava s duboko nestabilnom situacijom, stoji u najnovijoj analizi washingtonskog think-tanka, Instituta za proučavanje rata (ISW).

Neuspjela pobuna i ‘kratkoročno rješenje‘ u obliku primirja s Wagnerom vjerojatno će znatno oštetiti Putinovu vladu i ruske ratne napore u Ukrajini, pišu analitičari ISW-a.

- Pobuna je razotkrila slabosti ruskih sigurnosnih snaga i pokazala Putinovu nesposobnost da pravodobno upotrijebi svoje snage za odbijanje unutarnje prijetnje, što je dodatno narušilo njegov monopol nad silom, dodaje se.

- Ruske vlasti su mobilizirale rusku nacionalnu policiju, no ISW nije primijetio nikakva izvješća ili snimke koje sugeriraju da su se jedinice Rosgvardije u bilo kojem trenutku sukobile s Wagnerom. Primjetno je da se Rosgvardija nije angažirala iako je Wagner zauzeo kritična vojna sredstva u Rostovu na Donu i uništio ruske vojne zrakoplove.

Unutarnji sigurnosni organi Kremlja nisu uspjeli odgovoriti na nezavisne vojne snage koje su zauzele sjedište južne vojne oblasti i napredovale prema Moskvi, a Wagner bi vjerojatno mogao doći do predgrađa Moskve da im je Prigožin to naredio, stoji u analizi ISW-a.

Kaže se i da je uloga bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zaustavljanju vojnog apredovanja Wagnera prema Moskvi ponižavajuća za Putina te da je Lukašenku to vjerojatno osiguralo neke druge koristi.

Njegovi pregovori s Prigožinom vjerojatno znače da on ima neki utjecaj na njega koji bi mogao iskoristiti za deeskalaciju situacije.

Lukašenko bi to mogao iskoristiti kako bi unaprijedio svoje ciljeve, kao što je sprječavanje Putina da upotrijebi bjeloruske snage u Ukrajini.

Autori ISW-ove analize su primijetili i da su Wagnerove borce vrlo toplo pozdravili stanovnici Rostova na Donu.

SAD je navodno imao obavještajne podatke o tome da je Prigožin neko vrijeme gomilao svoje snage u blizini ukrajinsko-ruske granice.

Dužnosnici su obavijestili čelnike Kongresa o sakupljanju snaga ranije ovoga tjedna, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem.

Tagovi: Aleksander Lukašenko, wAGNER, jEVGENIJ pRIGOŽIN, Bjelorusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
PREDSJEDNIK
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, izvijestili su iz Ureda predsjednika.
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
PREGOVORI
Penava o pregovorima: Razgovara se kulturno i bez ucjena
VUKOVAR - Predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je komentirao pregovore s HDZ-om.
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Uputio sam prijedlog predsjedniku o produljenju mandata ravnatelju SOA-e
ZAGREB - Osvrnuo se i na Praznik rada te podsjetio da je prosječna plaća povećana za vrijeme njegova mandata.
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
OTUŽNO
Balkanska regija ostaje bez stanovništva
FRANKFURT - Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi Frankfurter Allgemeine Zeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE