GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ISW: Putin nije od kineskog predsjednika dobio ono što je želio

ISW: Putin nije od kineskog predsjednika dobio ono što je želio
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 07:41
Autor: SEEbiz
LONDON - Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su 21. ožujka zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške suradnje u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i "na najvišoj razini u povijesti".

Institut za proučavanje rata naznačio je u svom najnovijem izvješću da su obveze koje su preuzeli Xi i Putin bile "primjetno jednostrane".

Xi je pohvalio Putina i pojačao kinesko stajalište o političkom rješenju rata u Ukrajini, ali nije otišao mnogo dalje od davanja tih izjava.

"Putin je, nasuprot tome, najavio brojne mjere koje signaliziraju stalnu orijentaciju Rusije i ovisnost o Kini u energetskom i gospodarskom sektoru, koje se čine vrlo jednostranim u usporedbi s Xijevim relativno umjerenim obvezama", utvrdio je ISW.

"Xi osim toga nije signalizirao namjeru da podrži ruski rat u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uvjeravanja, što je vjerojatno korak ispod onoga što se Putin nadao osigurati u pregovorima."

"Putin vjerojatno nije uspio osigurati upravo onu vrstu partnerstva koju treba i želi, a Xi će vjerojatno napustiti Moskvu nakon što je osigurao jamstva koja su više jednostrana nego što je Putin namjeravao da budu", rekao je ISW.

Tagovi: institut za proučavanje rata, Xi Jinping, Vladimir Putin, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE