GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija otvara restorane, Vatikan baziliku svetog Petra

Italija otvara restorane, Vatikan baziliku svetog Petra
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
RIM - Bazilika svetog Petra otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, što je simbol povratka relativne normalnosti u Italiju, koja je otvaranjem restorana i kafića ušla u drugu fazu otpuštanja mjera uvedenih zbog suzbijanje pandemije.

Italija je bila prva država koja je prije dva mjeseca proglasila karantenu zbog širenja koronavirusa.

Zemlja je i dalje traumatizirana, s 32 tisuće mrtvih i ekonomijom na koljenima, ali je od 4. svibnja počela osjećati dašak slobode, kada je proglašena tzv. 'polukarantena', odnosno ublažene su donekle mjere ograničenja kretanja i pokrenuti neki dijelovi gospodarstva.

U nedjelju je tako u centru Rima, još uvijek ispražnjenom od automobila i turista, bilo dosta ljudi, šetača, biciklista, trkača. Često s kirurškim maskama na licima, kretali su se oko Koloseuma, Trajanovih tržnica i Foruma. Sve pod budim okom karabinjera koji su pazili da ne budu u prevelikim skupinama.

Svjetlo nakon 69 dana

Danas se u zemlji otvara većina malih i velikih trgovina, frizerski saloni, saloni ljepote, kafići i restorani.

"Italija je upalila svjetla nakon 69 dana", piše La Repubblica.

Zatvorena od 10. ožujka, svoja je vrata otvorila i bazilika svetog Petra, srce Vatikana. Krajem prošlog tjedna je dezinificirana i sada prima posjetitelje, ali u ograničenom broju i uz nužno poštivanje razmaka.

Papa Franjo kazao je u nedjelju da je to "znak nade", ali je sve pozvao da poštuju mjere koje će zajamčiti svačije zdravlje.

Misa ondje još neće biti, ali zato je jedna planirana u podne u veličanstvenom Duomu, gotičkoj milanskoj katedrali, simbolu Lombardije, pokrajine najteže pogođene covidom-19.

"Ne možemo si priuštiti čekanje na cjepivo da otvorimo zemlju", rekao je u subotu talijanski premijer Giuseppe Conte, najavljujući ovu fazu popuštanja mjera.

Očekuje se da će danas otprilike 70 posto kafića, barova, sladoledarnica i restorana početi s radom, za koji su se užurbano pripremali zadnjih dana.

Iduća faza predviđena je za 25. svibnja otvaranjem sportskih centara, bazena i nekih škola, a 3. lipnja Italija kani otvoriti svoje granice u nadi da će oživjeti turistički sektor.

Tagovi: Italija, koronavirus u Italji, restorani, Lombardija, Vatikan, bazilika Svetog Petra
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE