GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iz Kine u Hrvatsku stiglo 60 tona zaštitne opreme

Iz Kine u Hrvatsku stiglo 60 tona zaštitne opreme
OPREMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2020 / 10:45
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Gotovo 60 tona zaštitne opreme - maska, štitnika za lice, zaštitnih odjela, naočala, rukavica, beskontaktnih toplomjera,.. - danas ujutro stiglo je u Hrvatsku izravnim letom iz Kine.

Hrvatska je već ranije od Kine nabavila 12,5 tona opreme, no današnje slijetanje teretnog zrakoplova Boeing 747 s 600 kubičnih metara tereta u zagrebačku zračnu luku oko 10 sati označava početak uspostavljanja zračnog mosta između dvije države, dogovoren i u posljednjem telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića s kineskim kolegom Lijom Keqiangom.

Tako će se izravnim letovima iz Šangaja u Zagreb kroz idući period održavati kontinuirani lanac nabave i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava i ostalih službi, a za distribuciju opreme zadužen je Stožer civilne zaštite. Uz kupljenu opremu, dopremljena je i je donacija kineske vlade, kao i donacija hrvatske zajednice Crvenom križu o čemu je SEEbiz nedavno pisao.

Hrvatska se fokusirala na kupovinu izravno - bez posrednika - od dvije velike kineske kompanije pod ingerencijom države, u prvom redu Meheco, ali i Sinopharm, a sve kao rezultat dogovora na najvišoj političkoj razini. Dobri odnosi dviju država potvrđeni su i pri posljednjem razgovoru Plenkovića i Lija te je upravo kineska vlada preporučila kompanije za suradnju i nabavu koja se u Hrvatskoj vodila izravno iz Ureda premijera.

Taj politički konsenzus na najvišoj razini kojim se trasirao put za nabavu najvažniji je osigurač od neželjenih događaja, kojih ne nedostaje u posljednje vrijeme. Naime, zaštitna oprema je u vrijeme pandemije novog koronavirusa postala više nego dragocjena roba te, kako to već biva, otvorila vrata raznim preprodavačima, prodavačima robe upitne kvalitete, kao i "modernog piratstva", kad države jedna drugoj otimaju kupljenu robu.

Tako je Njemačka nedavno ostala bez pošiljke maski koju su u Bangkoku "preusmjerili" u SAD, nakon čega je i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorila s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom direktnu kupovinu od proizvođača, dok se u susjednoj Sloveniji vodi rasprava o tome preko koga je naručena zaštitna oprema koja nikada nije stigla na odredište.

Da bi se rizik sveo na minimum, uz politički konsenzus, te kupovinu bez posrednika od provjerenih kompanija, s kojima Hrvatska već i ima suradnju, Hrvatska je i unajmila zrakoplov od kompanije SF Cargo Airlines za izravnu dopremu opremu iz Šangaja u Zagreb, bez stajanja ili prekrcavanja.

Što se tiče kvalitete robe, ona je potvrđena certifikatima. Iz vlade su koordinirali rad institucija, Ministarstva zdravstva i Agencije za lijekove, kako bi se pribavila dokumentacija o medicinskim proizvodima kako bi bili sigurni da udovoljavaju našim zahtjevima.

Osim toga, od 1. travnja u Kini je na snazi nova regulativa o izvozu medicinske opreme po kojoj se roba ne može izvesti ako nema odgovarajuće certifikate i ako ih primatelj izrijekom ne prihvati. Da bi Hrvatska zaista i dobila ono što je platila, nadgledalo se i ukrcavanje a špediter je, primjerice, redovno slao fotografije robe.

Ured predsjednika izravno je uključen u nabavu te je koordinirao rad institucija, ministarstava te veleposlanstva u Pekingu, koje je pomagalo na terenu oko povezivanja s kompanijama i špediterima, prikupljanja ponuda za zrakoplove i snalaženja na kineskom tržištu.

Nabava opreme dolazi slijedom Vladine odluke od 17. ožujka o i korištenju robe strateških robnih zaliha te zbog toga ne otkrivaju njezinu vrijednost.

Tagovi: oprema iz Kine, zaštitne maske, Sinopharm, Meheco, Li Keqiang, Andrej Plenković,
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE