GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelska vlada po prvi put formirana podrškom arapske stranke

Izraelska vlada po prvi put formirana podrškom arapske stranke
PRESEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2021 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Bila je to fotografija za povijest: islamistički političar iz arapske manjine u Izraelu smiješi se uz krajnje desnog židovskog čelnika i njegove saveznike, nekoliko trenutaka nakon što mu je dao podršku za formiranje nove vlade.

Zajednički cilj uklanjanja s funkcije Benjamina Netanyahua u srijedu je pridružio Mansura Abasa savezu protiv najdugovječnijeg izraelskog premijera. Abasova mala islamistička stranka omogućila je židovskim strankama minimalnu većinu u Knessetu.

Ra'am je time postala prva stranka arapske manjine u Izraelu, koja čini 21 posto stanovništva, koja će podržavati izraelsku vladu. Vlada se tek treba potvrditi u parlamentu, piše agencija Reuters.

Abas je time po strani ostavio neslaganje s potencijalnim budućim premijerom Naftalijem Bennettom, bivšim čelnikom organizacije za židovsko naseljavanje i pobornika aneksije većine okupirane Zapadne obale, teritorija koji Palestinci žele za svoju buduću državu.

Zubar po struci, 47-godišnji Abas rekao je da se nada poboljšati životne uvjete arapskih stanovnika Izraela koji se žale na diskriminaciju i zapostavljanje vlasti.

„Odlučili smo se pridružiti vladi kako bi promijenili ravnotežu političkih snaga u državi“, kazao je u poruci svojim pobornicima nakon što je potpisao koalicijski dogovor s Bennettom i čelnikom opozicije Yairom Lapidom, koji će nakon dvije godine preuzeti premijersku funkciju.

Abasova stranka objavila je kako sporazum uključuje izdvajanje vrijedno više od 16 milijardi dolara za poboljšanje infrastrukture i borbu protiv kriminala u većinski arapskim gradovima.

Dogovor uključuje i zaustavljanje uništavanja domova izgrađenih bez dozvola u arapskim selima te davanje službenih statusa beduinskim gradovima u pustinji Negev, uporištu islamista.

„Govorim jasno i iskreno: pošto se samo formiranje ove vlade temelji na našoj podršci, moći ćemo utjecati na nju i postizati velike stvari za naše arapsko društvo“, poručio je Abas, kojeg dio arapskog stanovništva zbog podrške antipalestinskim političarima optužuje za izdaju.

Tagovi: Mansur Abas, izraelska vlada, Naftali Bennet, Benjamin Netanyahu
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE