GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelska vojska: Oko 700 tisuća Palestinaca pobjeglo na jug Gaze

Izraelska vojska: Oko 700 tisuća Palestinaca pobjeglo na jug Gaze
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 17:36
Autor: SEEbiz / STA
TEL AVIV - Oko 700.000 Palestinaca do sada je pobjeglo u južni pojas Gaze nakon poziva na evakuaciju civilima u sjevernom dijelu obalnog pojasa, priopćila je izraelska vojska u subotu.

Civili koji su ostali u gradu Gazi i sjevernom dijelu palestinskog teritorija trebali bi se preseliti južno od rezervata prirode Wadi Gaza radi vlastite zaštite, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari u televizijskoj izjavi.

Izrael će intenzivirati napade na vojne ciljeve Hamasa i njihove upravne objekte na sjeveru, upozorio je: "Nastavit ćemo napadati ciljeve koji bi mogli predstavljati prijetnju kopnenim snagama u sljedećim fazama rata."

U subotu su bila dva tjedna otkako su stotine palestinskih militanata predvođenih Hamasom ubile stotine civila u iznenadnom napadu na Izrael.

Od tada su izraelski osvetnički udari u Gazi potaknuli strahove od humanitarne katastrofe i regionalne eskalacije sukoba.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 1,4 milijuna ljudi u Pojasu Gaze već raseljeno zbog toga što su u izraelskim bombardiranjima ostali bez svojih domova.

Više od 544.000 njih potražilo je utočište pod okriljem UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Drugi se nalaze u skloništima kod obitelji ili prijatelja, prema UN-u.

Izrael je u subotu rekao da su stotine raketa koje su ispalili militanti prema Izraelu pale prije cilja i pogodile Gazu.

Prema IDF-ovom glasnogovorniku Hagariju, više od 550 od oko 7000 raketa ispaljenih iz Gaze od početka rata pogodilo je samo palestinsko područje.

Samo u zadnja 24 sata, to uključuje oko jednu petinu ispaljenih raketa, rekao je: "Pogrešno usmjereni raketni napadi Hamasa i Islamskog džihada ubijaju nedužne civile u Pojasu Gaze."

Tagovi: IZRAelska vojska, hamas, izraEL, GAZA, POJAS GAZE
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE