GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jahta ruskog tajkuna napustila crnogorske vode, Alekperov nije bio pod sankcijama

Jahta ruskog tajkuna napustila crnogorske vode, Alekperov nije bio pod sankcijama
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 13:58
Autor: SEEbiz / H

PODGORICA - Superjahta "Galactica super nova", ruskog tajkuna Vagita Alekperova, isplovila je iz crnogorske luksuzne marine Porto Montenegro nakon što je natočila gorivo, izvijestili su u četvrtak mediji u Podgorici.

Istodobno je ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore priopćilo da vlasnik jahte i ruske naftne tvrtke Lukoil u trenutku kada je ona bila u crnogorskim vodama nije bio pod sankcijama EU.

Superjahta Galactica, vrijedna 75 milijuna eura, prije dva dana uplovila je u marinu Porto Montenegro kod Tivta, a doplovila je iz Barcelone, nakon što je u međunarodnoj zajednici otvorena mogućnost zamrzavanja imovine ruskih milijardera koju imaju izvan Rusije.
U priopćenju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da se Vagit Alekperov do srijede u 13 sati, kada je jahta isplovila, nije nalazio na popisu osoba obuhvaćenih sankcijama EU.
Navodeći da "Crna Gora, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU, dosljedno prati Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i stopostotno se usuglašava s odlukama i stajalištima EU, što se odnosi i na sankcije prema Rusiji”, crnogorski MVP ističe da će se restriktivne mjere prema imovini ruskih državljana, obuhvaćenih sankcijama, primijeniti po zakonom predviđenoj proceduri.
CNBC, vodeći svjetski medij za poslovne informacije, ranije je javio da su jahte četiri ruska tajkuna isplovile iz europskih luka, nakon što je otvorena mogućnost zamrzavanja imovine ruskih milijardera, te da se Galactica uputila ka crnogorskim vodama.
Nevladine udruge ranije su pozvale vladu u Podgorici da u najkraćem roku objavi popis fizičkih i pravnih osoba nad kojima će se na teritoriji Crne Gore provoditi sankcije zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Omiljena destinacija ruskih tajkuna

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručila je da zamrzavanje imovine i identifikacija tvrtki povezanih s pojedincima s liste europskih sankcija može predstavljati problem jer Crna Gora još uvijek nema u potpunosti funkcionalan registar stvarnih vlasnika kompanija. U prethodna tri desetljeća mnogi visoki državni i politički dužnosnici Ruske Federacije kupovali su vrijedne nekretnine na crnogorskoj obali, a nisu bili rijetki slučajevi da je stvarno vlasništvo bilo skrivano iza kompanija s off-shore destinacija, upozorava MANS.
U crnogorskim medijima spekulira se da se na vezu u crnogorskim lukama nalazi više jahti ruskih oligarha, ali nema i potvrde tih informacija.
Crna Gora je posljednjih desetljeća, a naročito prvih godina nakon obnove neovisnosti 2006., bila atraktivna ruskim tajkunima za ulaganja u biznis i nekretnine. Jedna od najvećih investicija bila je kupovina crnogorske tvornice aluminija u Podgorici, a ruski oligarh Oleg Deripaska, koji ju je kupio, ostavio je nakon što se povukao iz tog posla crnogorskoj vladi dug prema bankama od preko 100 milijuna eura, za jamstva koje je država Crna Gora dala za kredit.
Isti tajkun, koji je blizak Vladimiru Putinu, po navodima crnogorskih medija vlasnik je luksuznog kompleksa na rtu Platamuni nedaleko od Budve, na crnogorskoj obali.
Službena Podgorica u srijedu se pridružila sankcijama koje je Europska unija uvela Ruskoj Federaciji. Crna Gora je i članica NATO saveza te je najavila Ukrajini pomoć u zaštitnim prslucima i balističkim kacigama, te financijsku donaciju od 50 tisuća eura.
Ta zemlja očekuje i da će agresija Rusije na Ukrajinu utjecati na financijske učinke crnogorskog turizma jer, kako je ranije procijenjeno, 20 posto turista koji ljeti posjećuju tu zemlju dolazi iz Ukrajine.

Tagovi: Vagit Alekperov, Lukoil, Porto Montenegro, Severstal, Aleksej Mordašov, Aleksej Potanin, Norilsk Nicjel, Moskovska burza
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE