GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jandroković objavio gdje se seli Sabor

Jandroković objavio gdje se seli Sabor
SELIDBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 13:03
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na konferenciji za medije otkrio je gdje se seli Sabor dok traje obnova zgrade na Markovom trgu. Hrvatski sabor preselit će se u vojarnu Petar Zrinski na Črnomercu, u sklopu koje se nalazi i Hrvatsko vojsko učilište Franjo Tuđman.

“Hrvatski sabor privremeno će se preseliti u prostore HVU-a Dr. Franjo Tuđman. To će se dogoditi u idućem razdoblju, mi smo u dogovorima s predstavnicima MORH-a”, rekao je Jandrovkvić.

Na javni poziv se, objasnio je, išlo kako bi vidjeli kako tržište diše.

“Dobili smo dvije ponude, ali nakon analize povjerenstva zaključeno je da ni funkcionalno ni financijski te ponude ne odgovaraju Saboru u pogledu zahtjeva koje kao Sabor imamo”, rekao je Jandroković naglašavajući da se išlo prema privatnim ponuđačima jer se htjelo u taj prostor preseliti sve djelatnike Sabora.

“To je bio razlog što smo gledali izvan državnih kapaciteta”, rekao je.

Kad to nije nađeno, onda su se analizirali državni prostori i procijenjeno je da je lokacija na HVU-u bolja od alternative u NSK-u.

“Neće svi djelatnici moći biti u tim prostorima, ali sve što je vezano uz plenarnu sjednicu, sve će moći biti smješteno u prostor HVU-a. Službe poput kadrovske, računovodstva i sl ostat će u zgradi u Demetrovoj ulici. Potpisat ćemo ugovor s MORH-om, neće biti nikakvih komercijalnih troškova. Uložit će se određena sredstva u prilagodbu prostora i očekujem da će sve biti pripremljeno i da će zastupnici budućeg saziva od prvog dana moći ići u prostor HVU-a”, rekao je Jandroković pokazujući fotografiju zgrade.

“Tamo imamo sve ono što je potrebno da bi Sabor mogao kvalitetno raditi”, rekao je predsjednik Sabora. On očekuje da će tijekom narednog tjedna sve biti dogovreno s MORH-om. Sabor bi u tom prostoru mogao ostati dvije do tri godine, ovisno o tome koliko će trajati obnova zgrade na Markovom trgu.

Jandroković je rekao i kako je moguće da će se organizirati obilazak zgrade za novinare. “Kada će točno krenuti preseljenje ovisi o dinamici izbornog ciklusa. Mi pripremamo sve”, rekao je.

Na pitanje hoće li vojno okruženje pridonijeti boljoj disciplini zastupnika, koji ne dolaze pretjerano revno na sjednice, Jandroković kaže kako to može samo “stranačka stega”.

Preseljenje Sabora povijesna je odluka.

“Moramo obnoviti ovu zgradu. Ona je povijesna, dugo godina je bez značajnih ulaganja, potres ju je značajno uzdrmao i morat ćemo prihvatiti realnost da ćemo jedno vrijeme zasjedati izvan te zgrade”, kaže.

Jandroković je govorio i o slučaju sigurnosne provjere Ivana Turudića.

“Različita su tumačenja, očito da struka nema jedinstven stav. Kao pojedinac mogu govoriti da sam vidio da su za njega tri puta rađene sigurnosne provjere i zadnja još uvijek važi. Imamo sigurnosne provjere. Ono što me iznenadilo je to da Sabor ima neku ulogu u sigurnosnoj provjeri, za to ne postoji nikakav pravni temelj, Sabor tu nema nadležnosti i iz tog razloga mi je teorija o Saboru kao tijelu koje treba tražiti sigurnosnu provjeru pomalo nevjerojatna. Vidio sam i zaključke odbora koji smatra da je procedura ispoštovana i da je sve kako je trebalo biti. Samo tri oporbena zastupnika od šest su iskazali nezadovoljstvo takvom procedurom. I to govori kakvo je stanje u oporbi po pitanju Turudića”, kaže šef Sabora.

Tagovi: jandroković, sabor
PROČITAJ I OVO
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
OSTAVKA
Evo što je Vučemilović napisala u poruci o ostavci u Suverenistima
ZAGREB - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
PORUKE
Penava o pregovorima s HDZ-om: Opcija su i novi izbori
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bio je na obilježavanju masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu prije 33 godine. Pritom je komentirao tu tužnu obljetnicu, ali i činjenicu da nikad nitko nije odgovarao za taj, ali i druge ratne zločine.
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
NERVOZA
Obuljen Koržinek: Zgrožena sam, ne mogu ja snositi odgovornost
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je vidno nervozna nakon što su joj novinari citirali priopćenje EPPO-a.
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
EPPO
Afera Geodezija: Uhićen bivši pomoćnik ministrice kulture, bivši dekan i profesor
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta i bivši profesor tog fakulteta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE