GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša potvrdio: Dio slovenskog vodstva u ljeto 1991. želio okupirati Istru

Janša potvrdio: Dio slovenskog vodstva u ljeto 1991. želio okupirati Istru
IDEJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 18:15
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LJUBLJANA - Prvi predsjednik Državnog zbora (parlamenta) neovisne Slovenije te "otac prvog slovenskog ustava" France Bučar, nedugo nakon početka rata u Sloveniji u srpnju 1991. godine predlagao je da Slovenija zauzme Istru, i to sve do rijeke Mirne.

Podsjetio je na to, ponovno slovenski sociolog Peter Jambrek, jedan od autora slovenskog nacionalnog programa (Prispevki za slovenski nacionalni program) objavljenog u siječnju 1987. godine u ljubljanskoj Novoj reviji, u svom osvrtu na lik i djelo tog značajnog slovenskog političara na portalu magazina Časnik.

Jambrek se tako prisjeća u svom osvrtu Bučara i priče poznatog slovenskog filozofa Valentina Tine Hribara, inače supruga Spomenke Hribar, koji su također sudjelovali u radu na slovenskom nacionalnom programu. "Bučar je bio veliki zagovornik suradnje s Hrvatskom", piše na portalu casnik.si, "zato je bio vrlo razočaran kad je Hrvatska u lipnju 1991. godine ostavila Sloveniju na cjedilu i omogućila jedinicama JNA da napadnu Sloveniju s hrvatskog teritorija".

Prema sjećanju Tine Hribara, Bučar je nedugo nakon napada JNA i početka desetodnevnog rata predlagao da Slovenija zauzme Istru, sve do rijeke Mirne. No, u tome su ga zaustavili Janez Janša i Igor Bavčar, piše Časnik.

No, sadašnji slovenski premijer Janez Janša na svom je Twitteru ovih dana upotpunio Hribarovo sjećanje, kazavši da je Bučar zapravo samo "podržao prijedlog koji je predložio netko drugi" te da je tadašnji član slovenskog predsjedništva, poznati pjesnik Ciril Zlobec, zbog takvog prijedloga dobio "histerični napad", a tadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan "nije ni dao na glasanje Bučarov prijedlog".

Tako sada Janša na neki način ekskulpira Bučara bez suvišnih rasprava, kao autora suludog prijedloga koji je u tim turbulentnim vremenima mogao izazvati dodatne komplikacije, ali ne imenuje onoga "dugog" koji je predložio "okupaciju Istre".

Podsjetimo, Igor Bavčar bio je tada ministar unutarnjih poslova, da bi 2016. godine zbog financijskih malverzacija u aferi Istrabenz bio osuđen na pet godina zatvora, dok je Janez Janša, tada u ratu 1991. godine, bio ministar obrane. Podsjetimo da je Bučar znao govoriti kako Istra nikada u povijesti nije bila "dio hrvatskog teritorija".

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine

Tagovi: Janez Janša, France Bučar, Ciril Zlobec, Milan Kučan, Istra, Igor Bavčar, Jugoslavenska narodna armija
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE