GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša u pismu europskim čelnicima: Kad su mi 2014. ukradeni izbori, niste ništa poduzeli

Janša u pismu europskim čelnicima: Kad su mi 2014. ukradeni izbori, niste ništa poduzeli
PODRŽAO POLJSKU I MAĐARSKU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, slovenski premijer Janez Janša snažno se priklonio Poljskoj i Mađarskoj i njihovom protivljenju mehanizmu uvjetnih isplate europskih fondova uz poštivanje vladavine zakona.

Janša je stav spomenutih država pravdao nepovjerenjem u pravedno tumačenje načela vladavine prava.

Čak je ustvrdio da je slovensko pravosuđe, prema njegovom mišljenju, ukralo izbore, te optužio EU da u to vrijeme nije poduzimala mjere.

"Oni od nas koji smo dio života proveli pod totalitarnim režimom znamo da odmak od stvarnosti započinje kad procesi ili institucije dobiju ime koje odražava upravo suprotno od njihove suštine", rekao je u pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Kopiju pisma poslao je i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, portugalskom premijeru Antoniju Costi te svim premijerima EU.

“Narodne republike su bile režimi jednostranačke diktature. Njemačka Demokratska Republika bila je prisiljena izgraditi zid kako bi spriječila ljude da masovno pobjegnu iz takve ‘demokracije’. Socijalističko samoupravljanje u bivšoj Jugoslaviji bila je samo pokriće za tvrdu ruku Komunističke partije u gospodarstvu. "

Potom je slovenski premijer uputio adrese u pismu da pitanje vladavine prava ne može odlučivati većina u parlamentu, jer bi to bila vladavina političke većine.
"Po definiciji vladavina zakona znači da sporove rješava neovisni sud", napisao je Janša, barem nagovještavajući da će EU postati slična totalitarnim režimima inzistiranjem na načelu vladavine prava. "Ako političko tijelo svoju odluku naziva vladavinom zakona, čini prvi korak dalje od stvarnosti."

Dodao je kako danas mnogi mediji i političke skupine u Europskom parlamentu javno prijete da će upotrijebiti instrument za koji Janša vjeruje da se pogrešno naziva vladavina zakona, kako bi većinom glasova disciplinirali pojedine zemlje EU.

Pojačao je svoje nepovjerenje u ispravno razumijevanje vladavine prava u EU optužujući da se institucije EU nisu miješale u rezultat slovenskih parlamentarnih izbora 2014. Janša, za koje i dalje tvrdi da su mu ukradeni, a uvjeren je da je nemiješanje EU u ishodu slovenskih izbora, na kojima nije pobijedio Janšin SDS, primjer dvostrukih standarda Unije.

U svjetlu činjenice da institucije EU nisu pomogle Janši da ostane na vlasti 2014. godine i nisu bile preopterećene njegovim izbornim rezultatom, Janša je utoliko uvrijeđeniji u pismu, jer sličnu ravnodušnost ne pokazuju iste institucije u slučaju Mađarske i Poljske. čak pokrenuo članak 7.

"Unatoč činjenici da niti jedna od ovih zemalja nije imala niti jedan slučaj zlouporabe pravosuđa u političke svrhe, politički zatvorenik tijekom članstva u EU. A kamoli krađa izbora, kao što se dogodilo u Sloveniji ", napisao je.

U pismu koje je, osim uspoređivanja EU s totalitarnim režimima, također skrenulo punu pozornost na vanjske i unutarnje neprijatelje i metafore o povezanom konvoju brodova u uzburkanom moru, Janša je pozvao na poštivanje sporazuma iz summita EU o summitu o financijskom okviru za borbu protiv epidemije. osuditi sporazum između Vijeća EU-a i Europskog parlamenta o uvjetovanosti korištenja sredstava u skladu s vladavinom zakona.

Tagovi: Janez Janša, Poljska, Mađarska, Europska komisija, vladavina prava, Jugoslavija
PROČITAJ I OVO
Građani pale svijeće ispred zgrade u kojoj je živio Bandić
SVIJEĆE
Građani pale svijeće ispred zgrade u kojoj je živio Bandić
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je od srčanog udara u noći sa subote na nedjelju u Zagrebu u 66. godini.
Brojni zdravstveni problemi koštali života Milana Bandića
LOŠE ZDRAVLJE
Brojni zdravstveni problemi koštali života Milana Bandića
ZAGREB - Milan Bandić, najdugovječniji zagrebački gradonačelnik, već neko je vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.
Zagreb će do izbora voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević
ZAMJENA
Zagreb će do izbora voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević
ZAGRRB - U slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora grad vodi netko od njegovih zamjenika. Milan Bandić ima dvije zamjenice, Jelenu Pavičić Vukičević i Oliveru Majić.
 Bandić preminuo od srčanog udara
SRČANI UDAR
 Bandić preminuo od srčanog udara
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba.
Preminuo Milan Bandić
IN MEMORIAM
Preminuo Milan Bandić
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandića umro je iznenada kasno sinoć. Pozlilo mu je nešto iza 23.30 sati te je ubrzo nakon u Bužanovu ulicu, u kojoj stanuje, stigla hitna pomoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE