GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša: Ukrajinu bi trebali posjetiti i drugi europski čelnici

Janša: Ukrajinu bi trebali posjetiti i drugi europski čelnici
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 10:40
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da bi u znak potpore Ukrajini Kijev trebali posjetiti i drugi čelnici država članica EU-a, nakon što su to učinili on i premijeri Poljske i Češke, javljaju u četvrtak slovenski mediji.

Sličan poziv gotovo istovremeno je uputio i poljski premijer Mateusz Morawiecki. On je pozvao čelnike država Europske unije, Sjedinjenih Država i Britanije da posjete ukrajinski glavni grad te izraze solidarnost.

"Iznimno je važno da i drugi šefovi država posjete Ukrajinu i daju im podršku i da EU pošalje svog predstavnika natrag u Kijev kako bi tamo bio netko tko bi ih mogao fizički predstavljati," kazao je Janša u razgovoru za britanski BBC, a javili su mediji u Sloveniji.

Janša je rekao da su on i premijeri Poljske i Češke tijekom posjeta Kijevu u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem razgovarali o "stvarnim pitanjima, a ne o teorijskim". Između ostalog, razgovarali su o sankcijama, svakoj vrsti pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći i pomoći izbjeglicama, te tehničkoj i vojnoj pomoći.

"Također smo razgovarali o budućnosti i mogućem okviru za trajni mirovni sporazum", rekao je.

Janša je dodao da je ono što bi moglo jako utjecati na Rusiju, "odustajanje Ukrajinaca od cilja ulaska u NATO".

"Rusija ističe članstvo u NATO-u kao glavni razlog invazije na Ukrajinu, a ako je ukrajinsko vodstvo spremno to promijeniti, Rusija više neće imati razloga za invaziju”, dodao je Janša za BBC.

Istaknuo je da je buduće članstvo u EU-u za Ukrajinu od strateške važnosti jer predstavlja sigurnost koja je institucionalna i koju se mora poštivati.

Što se tiče budućnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, Janša je rekao da će on, ako je voljan pregovarati, moći utjecati na ono što mu se događa.

"Povlačenjem ruskih vojnih postrojbi ukinut ćemo sankcije. Što prije dođe do povlačenja , to brže će se ukinuti sankcije", dodao je slovenski premijer.

Na novinarsko pitanje o susretu europske trojke sa Zelenskijem, Janša je odgovorio da je ukrajinski predsjednik bio jako umoran, ali da je istovremeno pun energije.

"Zrači odlučnošću cijele nacije, pa ga podržava više od 90 posto Ukrajinaca", rekao je Janša.

Tagovi: Janez Janša, Vlada Slovenije, Ukrajina, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE