GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janšina većina obranila Hojsa

Janšina većina obranila Hojsa
INTERPELACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski parlament je na izvanrednoj sjednici odbio u noći na subotu interpelaciju protiv ministra obrane Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše.

Na glasovanju poslije maratonske sjednice započete u petak za Hojsovo smjenjivanje glasovalo je 38 zastupnika, a 43 su bila protiv, što odražava i omjer parlamentarne većine Janšine četverostranačke koalicijske vlade nad lijevo-liberalnom oporbom.

Hojs je nakon glasovanja kazao da će o svojoj poziciji u ponedjeljak ponovo razgovarati s premijerom Janezom Janšom. Hojs je prije tri mjeseca nakon skandala u svom ministarstvu već bio dao "neopozivu" ostavku, ali je premijer nakon toga kazao da se radilo o "kuvertiranoj" ostavci koju nije prihvatio.

Opozicija je Hojsa optužila za politizaciju resora, te miješanje u nezavisnost policije i istražnih organa, ali i navodno "filoustaštvo" vezano na neodržani koncert Marka Perkovića "Thompsona" u Mariboru 2017. godine.

Braneći se od optužbi, Hojs je zastupnicima kazao da osuđuje "ustaštvo", ali da mu je isto tako neprihvatljivo i "četništvo".
Dodao je da se radi o ideološkim napadima, te da su oporbeni Socijalni demokrati (SD) za napade na njega iskoristili fantomski, neodržani koncert kontroverznog hrvatskog pjevača u Mariboru 2017. godine.

"Tog koncerta nije bilo niti će ga biti", kazao je Hojs.

Podsjetio je da je taj koncert 2017. zbog očuvanja javnog reda i mira zabranila tadašnja načelnica upravne jedinice Maribor Ksenija Klampfer, kasnije ministrica za rad i socijalna pitanja u vladi bivšeg premijera Marjana Šareca, te da je tu njezinu odluku na žalbu organizatora koncerta ukinuo upravni sud, što je onda potvrđeno i rješenjem MUP-a. Hojs je rekao da se tako postupilo po načelu vladavine prava i da s tim osobno nije imao ništa.

Tijekom izvanredne sjednice oko parlamenta su u Ljubljani u večernjim satima održani novi, 25. po redu prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju svakoga petka.
Ovoga su puta prosvjednici okružili parlament i palili baklje, tražeći ostavku Hojsa i cijele "strahovlade" Janeza Janše, odnosno koalicije u kojoj dominira "ekstremna" desnica, želeći time pokazati da u Sloveniji "vlast pripada narodu", prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Tagovi: Janez Janša, Aleš Hojs, slovenski parlament
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE