GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li Milanović Titovim brodom otišao u privatni posjet Ediju Rami?

Je li Milanović Titovim brodom otišao u privatni posjet Ediju Rami?
PRIVATNI POSJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2020 / 22:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović, kako doznaje Jutarnji list, za privatni posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je zaprimilo anonimnu prijavu.

Prema podacima s kojima raspolaže Jutarnji list, Ured predsjednika službeno je zatražio od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod “Učka”, ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. kolovoza za putovanje u Albaniju. Istodobno, 11. kolovoza letio je vojnim helikopterom s Hvara, gdje je ljetovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. kolovoza na relaciji Dubrovnik - Hvar.

Prema ovim informacijama, možemo spekulirati da se predsjednik prvo vojnim helikopterom vjerojatno prevezao s Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije. Pri povratku iz Albanije brod je očito uplovio u Dubrovnik, a predsjednik se potom vjerojatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gdje je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litra kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4000 kuna.

Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal Lajme Durrës.

- Vojni brod Učka, na kojem je bila hrvatska predsjednička obitelj, bio je usidren kraj albanske obale posljednja dva dana. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim kolovoznim danima, piše ovaj albanski medij, kako prenosi tportal.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere, a 13. kolovoza, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao s premijerom Ramom i njegovom obitelji.

Najsporniji detalj u cijeloj ovoj priči jest što su iz Ureda predsjednika medije 12. kolovoza obavijestili da predsjednik boravi privatno u Albaniji s tim datumom, i to na osobni poziv predsjednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi u utorak u očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo “u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”.

To je sporno i Povjerenstvu, pa nam je predsjednica Nataša Novaković u utorak rekla da se radi o kontradiktornim informacijama, da Ured predsjednika nije priložio niti jedan dokument koji su tražili te da će odlučiti u kojem će smjeru dalje voditi predmet.

- Povjerenstvo je zaprimilo očitovanje Ureda predsjednika iz kojeg proizlazi da je dužnosnik u Republici Albaniji boravio službeno. Međutim, isto tako Povjerenstvo je u posjedu službene obavijesti iz Ureda predsjednika u kojoj se mediji obavještavaju da će dužnosnik 12. i 13. kolovoza boraviti u Republici Albaniji privatno na poziv njihovog premijera. Budući da se radi o kontradiktornim informacijama, a dužnosnik uz očitovanje nije priložio niti jedan dokument koje je Povjerenstvo tražilo, a koje je dužnosnik temeljem Zakona o sprečavanju sukoba interesa dužan dostaviti, Povjerenstvo će na radnom sastanku odlučiti u kojem smjeru će dalje voditi predmet i koje će sve informacije zatražiti kako od Ureda predsjednika, tako eventualno i od drugih institucija - poručila nam je Novaković.

U očitovanju Povjerenstvu koje je Ured poslao medijima navodi se da je predsjednik Republike na poziv Edija Rame boravio u Albaniji 12. i 13. kolovoza, ovaj put izostavljeno je da je bila riječ o privatnom posjetu, što je pisalo u obavijesti medijima 12. kolovoza.

“Napominjemo da prilikom svih posjeta, a posebno kad se radi o posjetima stranim dužnosnicima, predsjednik Republike uvijek predstavlja Republiku Hrvatsku”, napomenuli su iz Ureda.

Na pitanje Povjerenstva tko je platio put i tko je snosio troškove smještaja, iz Ureda predsjednika su odgovorili da troškove puta, kao i uvijek kada predsjednik putuje, snosi državni proračun, a da je Milanović u Albaniji bio smješten u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika vlade Albanije.

No, osim problematiziranja privatnog posjeta predsjednika Republike Albaniji, za što je koristio MORH-ov brod i helikopter, Povjerenstvo preispituje vezuje li Milanovića s Ramom i raniji poslovni odnos.


Naime, Milanović je nakon izlaska iz politike 2016. osnovao svoju konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory, a mediji su 2017. naveliko spekulirali da savjetuje Edija Ramu u procesu pristupanja Albanije Europskoj uniji. Vijest je objavila albanska TV21. Sam Edi Rama to nije demantirao pa je u jednoj izjavi rekao da je “Hrvatska velika zemlja i primjer u regiji, a Zoran odličan prijatelj”.

“Njegovi su savjeti uvijek dobrodošli. Hoću reći da je jako dobar prema meni, a njegovi savjeti su korisni”, odgovorio je tada Rama.

Iz tog njegovog odgovora ipak nije jasno je li ga Milanović “prijateljski” savjetovao ili je za to primao honorar. Tvrtka je lani ostvarila ukupne prihode u iznosu od 258.596 kuna i dobit od 119.384 kune, a 2018. prihodi su iznosili 745.292 kune, dok je dobit iznosila nešto više od 550.000 kuna. Iz Ureda predsjednika sada su Povjerenstvu i medijima poslali očitovanje u kojem kažu da “Zoran Milanović nije pružao usluge savjetovanja za predsjednika vlade Republike Albanije, što je više puta javno rekao”.

U Uredu predsjednika htjeli smo provjeriti s kime je predsjednik putovao, kojim prijevoznim sredstvom i je li možda obilazio još neke otoke, ali dobili smo samo očitovanje koje je poslano Povjerenstvu i svim medijima, bez ovih odgovora.

Glasnogovornik Ureda Nikola Jelić rekao je samo da je u ponedjeljak Ured predsjednika zaprimio dopis Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u kojemu se traži očitovanje vezano uz put u Albaniju, a potom je dostavljen odgovor upućen Povjerenstvu.

Brod na kojemu je hrvatski predsjednik Zoran Milanović doplovio do Albanije u posjet albanskom premijeru Ediju Rami ima zapravo veoma bogatu povijest.

Naime, riječ je motornoj jahti “Učka” koja je u bivšem sistemu nosila ime “Podgorka” te je ujedno bila ekskluzivno plovilo jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Izrađena je 1963. u Korčuli i od tada je u svom salonu ugostila brojne velikane svjetske povijesti. Primjerice, na njemu su plovili šefovi država koji su u doba Hladnog rata slovili kao članovi Nesvrstanih, primjerice bivši predsjednici Egipta Gamal Abdel Naser i Anvar el-Sadat te vođa Libije Muamar al-Gadafi. Na YouTubeu postoji čak snimka s Brijuna, gdje se vidi kako libijski vođa al-Gaddafi i njegova supruga Aiša silaze s broda i raširenih ruku koračaju ususret Titu i Jovanki. Osim moćnih državnika, na ekskluzivnoj jahti su plovile i hollywoodske dive poput Elizabeth Taylor i Sophije Loren, a nakon Domovinskog rata jahta je iz Jugoslavenske ratne mornarice prešla u Hrvatsku.

Od tada je ona na raspolaganju hrvatskim predsjednicima pa su se njome koristili Franjo Tuđman, Ivo Josipović te sada i Zoran Milanović. Prije dvije godine je “Učka” prevozila i hrvatske nogometne reprezentativce koji su osvojili srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Jahtom su doplovili do splitske Rive.

Tagovi: Zoran Milanović, Edi Rama, Josip Broz Tito, Hrvatska ratna mornarica, Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE