GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?

Je li njemačka obavještajna služba doista (s)rušila Jugoslaviju?
MITOVI I STVARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 22:07
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Njemačka obavještajna služba je po prvi put dopustila povjesničarima da pogledaju njezinu aktivnost u državama jugoistoka Europe do godine 1968. Rezultat nipošto ne služi na čast njemačkim špijunima.

„BND se prije svega zanimao za vojne potencijale država Istočnog bloka“ sažima Andreas Hilger, suradnik u ovom istraživanju.

Poljska, Mađarska i Čehoslovačka su bile zanimljive kao područja mogućeg gomilanja jedinica sovjetske armije pred eventualni napad na Zapad. Kako bi pravovremeno saznali za takvu namjeru, njemačkim obavještajcima je vojna spremnost u Jugoslaviji, Rumunjskoj i Bugarskoj bila pokazatelj za rano uzbunjivanje.

BND zapravo ima korijen u obavještajnoj službi vojske nacističke Njemačke gdje je prvi šef BND-a, Reinhard Gehlen bio na čelu obavještajne službe sektora Istočnog fronta. Nakon rata su Amerikanci bili uvjereni u njegovo poznavanje vojnih tajni Sovjetskog Saveza pa su tako 1946. osnovali „Organizaciju Gehlen“. 1956. je obavještajna služba prešla u nadležnost zapadnonjemačke vlade. Služba je već Amerikancima "prodala" ambiciozne ciljeve, ali kako se vidi - rezultati su bili i više nego skromni.

„Za BND se već smatrao golem uspjeh kad bi u nekoj od promatranih zemalja uopće imali 'dojavni izvor'. Ali njihov broj je čitavo vrijeme bio skroman, šezdesetih ih je bilo između 9 i 22 – i to u svim državama jugoistoka Europe. Povrh toga, među njima nije bilo doušnika višeg ranga," kaže Hilger koji je u međuvremenu postao zamjenik direktora Njemačkog instituta u Moskvi.

BND se osobito zanimao i za SFRJ u uvjerenju kako će im to pokazati ako se sprema napad SSSR-a na Zapad. Ali u čitavo vrijeme postojanja i u svim zemljama jugoistoka Europe nikad nisu imali jednog jedinog višeg časnika kao doušnika.

Koliko je komplicirana bila ta njemačka špijunaža vidi se i u „Operaciji Kasiopeja“. Pod tim nazivom je BND od 1955. do 1963. vodio jednu Njemicu kao doušnicu iz bugarskog grada Vidine. Ali sve je postalo komplicirano kad je bugarska obavještajna služba prisilila supruga "Kasiopeje" da surađuje s njima. Već i to je drastično ograničilo mogućnosti te špijunke pa su tako najvrednije što je javljala bile tek površne primjedbe o tamošnjim vojnim postrojenjima. To je trajalo sve dok nije dospjela u opasnost pa je bila "isključena".

„Problem (nedostatka izvora) je BND pokušao izjednačiti zapažanjima poslovnih ljudi, novinara i turista u tim zemljama. Ali te informacije bi ostale parcijalne i nikad nisu zadirali iza kulisa", svjedoči povjesničar. Tako je BND od 1958. i 1965. redovito slao iza "Željezne zavjese" jednog austrijskog novinara. Kodno ime „Gredler“ je tako doduše javljao svoja zapažanja i razgovore, ali čak i BND procijenio vrijednost tih informacija kao "malenu". Vremenom se sve više tajnih službi i na Zapadu i na Istoku zanimao za taj izvor, kako zbog špijunaže tako i zbog kontrašpijunaže.

„Suradnici BND-a su svakako bili i domišljati", priznaje Hilger.

Na primjer, upute svojim agentima su znali ušiti u ženske gaćice kako bi ih prenijeli preko granice. "Ali rezultati i uspjesi BND-a su bili ipak veoma skromni."

Poznavanje vojnih tajni Istočnog bloka je u BND-u bilo - najblaže rečeno, veoma skromno sve do mjere da se i Bonn pitao, što će mu takvi špijuni.

To su svakako smatrali i odgovorni u vladi u Bonnu koji nisu krili nezadovoljstvo učinkom BND-a. Ministarstvo obrane 1965. je postavilo pitanje je li vojni odsjek Službe još uopće "u blizini neprijatelja". Već tri godine prije toga je nedostatak priznao i sam čelnik odjela za vojno dojavljivanje opasnosti, ponudivši ostavku obrazloženjem kako "ne može jamčiti" vladu Zapadne Njemačke pravovremeno upozoriti na eventualni vojni sukob.

Najveći dio dojava o stanju u državama jugoistoka Europi uopće nije niti dolazio od agenata nego od ispitivanja izbjeglica i emigranata u Austriji i Njemačkoj. Koliko je BND bio neobaviješten je pokazao i ustanak u Mađarskoj 1956.

„To je za BND bilo potpuno iznenađenje“, kaže Hilger.

Doduše, zbivanja u Mađarskoj su iznenadila i gotovo sve druge obavještajne službe Zapada, ali BND je doista spavao čvrstim snom: čitave godine uoči ustanka protiv Sovjeta je ukupno stiglo samo 20 izvješća svih vrsti iz te zemlje. A kad je mađarska obavještajna služba na granici Mađarske i Austrije i uhvatila početkom prosinca 1956. još i uhvatila Sandora Visneya koji je za BND organizirao mrežu doušnika u Mađarskoj, stanje je postalo još gore.

Uslijedilo je razotkrivanje izvora, baza i suradnika, među ostalih i čelnika odjela BND-a kontrašpijunaže za Mađarsku, Georgea Kollenya. Činjenica da je taj rođeni Mađar i nakon toga ostao na svom položaju i 1965. čak imenovan za pročelnika odjela vojne obavještajne službe protiv njegove nekadašnje domovine je samo jedna od čitavog niza profesionalnih i kadrovskih grešaka kojima si je BND sam sebi zagorčavao život.

Zapravo je i Kollenyi jedan od "stručnjaka" iz Drugog svjetskog rata za koje se mislilo da može biti od pomoći i u hladnom ratu: on je u ratu bio djelatnik Horthyeve mađarske obavještajne službe pa ga je BND angažirao zbog njegovog poznavanja zemlje i jezika. Ali to je tek jedan od mnogih primjera katastrofalne kadrovske politike u prvim danima BND-a.

"Vrijednost koja se očekivala od nacističkih i veterana Wehrmachta jednostavno nije postojala. Njihovo poznavanje zemalja je bilo selektivno i zastarjelo, sve njihove veze i poznanstva su nestala promjenom vlasti. Dokumenti svjedoče kako ti veterani nisu imali baš nikakve osobite sposobnosti za špijunažu. Bivši nacistički dužnosnici sigurnosti su u BND-u stvorili svoju mrežu tek da bi si osigurali siguran posao. Pritom je stara ideološka bliskost tih nacističkih drugova bila važnija od njihove stručnosti", konstatira povjesničar.

Odjel za jugoistočnu Europu je tu odličan primjer. „Odjel 71“, kako mu je na kraju bio naziv, je od 1946. do 1968. bio sastavljen od bivših časnika Wehrmachta ili, kao njegov prvi čelnik Rupert Mandel, bivših suradnika nacističkog Stožera za sigurnost Reicha. Tek u šezdesetima kad je bivši SS-ovac u BND-u, Heinz Felfe otkriven kao špijun sovjetskog KGB-a u njemačkoj službi je nacistička prošlost suradnika polako počela biti problem.

Upravo taj nacistički teret BND-a je i bio povod 2011. pokrenuti znanstveno i povijesno istraživanja ove službe. Kako bi im se omogućio rad, znanstvenicima je dopušten potpun pristup arhivi tajne službe - nešto što je jedinstveno u čitavom svijetu kod neke službe koja je još uvijek aktivna. No oklijevanje u objavljivanju istraživanja i zacrnjena mjesta u citiranim dokumentima pokazuju i lošu stranu ovakvog pothvata.

Na kraju se povjerenstvo povjesničara "proslavilo" u javnosti i međusobnim svađama i optužbama. Kad je 2021. objavljena studija o suradnji BND-a s njenim partnerima, četiri profesora koja su sudjelovala u istraživanju su se međusobno natjecala jedni druge ocrnjivati za neuredan posao, stručne greške i "ideološke razlike". Ta svađa koja je ponekad zadirala i duboko ispod znanstvenog pojasa se tek nešto smirila posredovanjem Ureda kancelarke u travnju ove godine. Ali to je i pokazatelj kako se s velikim nestrpljenjem mogu očekivati nova otkrića povjesničara njemačke tajne službe.


Knjiga: Wolfgang Krieger (urednik), Andreas Hilger i Holgar M. Meding "Vanjska obavještajna služba BND: Operacije, analize, mreže", izdavač Links Verlag iz Berlina, 986 stranica, preporučena cijena 80 eura.

Tagovi: njemačka obavještajna služba, Heinz Felfe, George Kolleny, Andreas Hilger, Jugoslavija, BND, Mađarska, Sovjetski Savez
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Krajem idućeg tjedna sastanak s Vanđelićem
NAJAVE
Tomašević: Krajem idućeg tjedna sastanak s Vanđelićem
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u subotu je izjavio da se čuo s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem te da se nada kako će će se naći krajem idućeg tjedna i vidjeti iz njihove perspektive kako Grad može pomoći, posebice kad je riječ o ispunjavanju zahtjeva i uklanjanju objekata.
Milanović: Premalo zna i čuje za vaše ratne uspjehe, morate biti glasniji
PREDSJEDNIK
Milanović: Premalo zna i čuje za vaše ratne uspjehe, morate biti glasniji
SISAK - "U cijeloj Europskoj uniji ovo je jedino mjesto gdje se danas događaju ovakve ceremonije, jer nitko drugi nije prošao kroz stvari kroz koje je prolazila Hrvatska i ljudi koji su je branili", rekao je vrhovni zapovjednik i dodao kako se moramo uvijek boriti da objasnimo svoju stvar.
Johnson: Širenje korone ozbiljno zabrinjava
UPOZORENJE
Johnson: Širenje korone ozbiljno zabrinjava
LONDON - Rastući brojevi zaraženih i hospitaliziranih zbog covida-19 predmet su "ozbiljne, ozbiljne zabrinutosti", rekao je u subotu britanski premijer Boris Johnson, dodajući da je manje optimističan oko otvaranja zemlje nego što je bio u svibnju.
Puljak: Split neće biti grad slučaj zbog nasilne manjine, pogotovo ako je motivirano nacionalnom mržnjom
JASNA PORUKA
Puljak: Split neće biti grad slučaj zbog nasilne manjine, pogotovo ako je motivirano nacionalnom mržnjom
SPLIT - Puljak je u obraćanju građanima Splita poručio da ovakvim nasilnicima treba stati na kraj.
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
SDP
Posljednji ispraćaj SDP-a: Dio članova želi povratak Bernardića
ZAGREB - Tijekom održavanja Glavnog odbora SDP-a održan je i prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu gdje su neki članovi stranke svoje nezadovoljstvo iskazali paljenjem lampaša i postavljanjem plakata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE