GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li ovo kraj političke karijere Donalda Trumpa?

Je li ovo kraj političke karijere Donalda Trumpa?
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2020 / 19:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Joe Biden izabran je u subotu za 46. američkog nakon pobjede nad republikancem Donaldom Trumpom čime završava dosad neviđeno političko razdoblje koje je uzdrmalo Sjedinjene Države i svijet.

Nakon četiri dana napetog prebrojavanja glasova, bivši potpredsjednik Baracka Obame prešao je „čarobni” prag od 270 elektorskih glasova, što su proglasile američke mreže CNN, NBC i CBS u subotu.

Biden će 20. siječnja 2021. prisegnuti za 46. predsjednika Sjedinjenih Država.

Njegova potpredsjednica Kamala Harris ući će u povijest i kao prva potpredsjednica i kao prva Afroamerikanka na toj dužnosti.

Donald Trump, koji se natjecao za drugi četverogodišnji mandat, ne želi priznati poraz i obećava istinski pravosudni rat.

Po završetku izborne kampanje, dosad najagresivnije u američkoj povijesti, a usto opterećene pandemijom covida-19, hirovit 74-godišnji predsjednik nije uspio poput svojih prethodnika Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona uvjeriti Amerikance da treba još četiri godine biti u Bijeloj kući.

Trump, predsjednik koji je upozoravao, a jednako i sam stvarao duboke podjele u Sjedinjenim Državama, u četiri godine svojim je provokacijama i 'tvitovima' rušio i gazio sve kodekse ponašanja i obiačaja.

Pobjeda u poznim godinama

Joseph Robinette Biden Jr., 77-godišnji ”lav američke politike”, kako ga je nazvao Barack Obama, izabran je za američkog predsjednika u poznim godinama, kada je završio bogat politički život obilježen tragedijama.

Osobne drame oblikovale su tog čovjeka koji nastupa srdačno, a boli i sumnje koje je proživio i nije se libio podijeliti ih s javnošću, sastavni su dio njegove ličnosti.

Političku karijeru Biden je počeo u Senatu prije pola stoljeća i do u tančine poznaje ustroj Washingtona, a nakon pokušaja 1988 . i 2008., te oklijevanja 2016., konačno u ruke dobiva ključeve Bijele kuće.

Nakon nezapamćene izborne kampanje koju je vodio iz svog doma, zbog pandemije rijetko se pojavljujući u javnosti, Biden uspijeva pobijediti bivšeg poslovnog čovjeka Trumpa obećavši mir svojim sunarodnjacima.

"Možemo završiti ovaj predsjednički mandat koji je, od početka, želio dijeliti nas, razdirati”, govorio je Biden u zadnjim satima prije otvaranja birališta.

U povijest svoje zemlje ulazi kao najstariji izabrani predsjednik.

U oštroj opreci naspram estradne kampanje kakvu je vodio Donald Trump i pritom svog protivnika posrpdno nazivao „Pospanim Joeom”, Biden se ponekad činio krhkom, osjetljivom osobom.

Kao fini strateg uspio je u svom naumu da pobijedi u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, trima tradicionalno demokratskim industrijskim državama koje je prije četiri godine Trump preoteo svojoj demokratskoj protivnici Hillary Clinton.

No u jednoj duboko podijeljenoj Americi i sa Senatom u kojem bi većinu opet mogli imati republikanci, Bidenu će trebati mnogo vještine da pronađe fino ugođen ton kojim će ujediniti zemlju.

U sjeni pandemije

Donaldu Trumpu koji je u politiku uletio poput silnog vihora i na opće čuđenje pobijedio na izborima 2016., ovaj izborni poraz donijet će, po svemu sudeći, kraj političke karijere.

Čovjeku koji svakog dana ponavlja da je njegov cilj „pobijediti, pobijediti, pobijediti” i koji se bez predaha ruga „luzerima”, poraz je bolan.

Demokratski val, koji su neki predviđali, ipak nije zapljusnuo Ameriku i Trump je dokazao da raspolaže solidnom bazom svog biračkog tijela, no u konačnici skupo je platio svoje tvrdoglavo odbijanje da to tijelo i proširi.

Način na koji je upravljao pandemijom koronavirusa neprestance je umanjujući unatoč bolnoj bilanci više od 230.000 žrtava, Trump je zaradio oštre kritike, čak i u vlastitom taboru republikanca.

Činjenica da se i sam zarazio koronavirusom pružila mu je nenadanu priliku da promijeni pristup i u zadnjem trenutku prije izbora pokaže empatiju, progovori o tjeskobi koju izaziva virus, ali Trump je nije znao iskoristiti.

Tijesan poraz koji je doživio mogao mu je pružiti priliku da ode s vlasti kojoj je utisnuo svoj, Trumpovski pečat, no on se, vrlo ogorčen, opredijelio za agresivan put. U petak je ponovno vikao da je počinjena krađa ne iznoseći za to nijedan konkretan dokaz.

"Ako brojite legalne glasove, lako pobjeđujem. Ako brojite ilegalne glasove, oni će pokušati ukrasti nam izbore”, poručivao je u bijesnoj tiradi nabijenoj paušalnim procjenama i neistinama o prebrojavanju glasova koje je još trajalo.

Njegovi odvjetnici pokrenuli su niz pravosudnih akcija, primjerice prijetnju da će zatražiti prebrojavanje glasova u Wisconsinu.

Demokrati takve pritužbe smatraju neutemeljenima, no posezanje za takvim sredstvima moglo bi odgoditi službenu potvrdu izbora danima, čak tjednima.

U Michiganu i Georgiji dva suca već su odbacila pritužbe republikanskih pravnika.

Trump izoliran u vlastitoj stranci

Donald Jr i Eric, dvojica Trumpovih sinova, već nekoliko dana sudjeluju u kampanji dezinformacija u pokušaju da uvjere svoje birače u tvrdnje da se u SAD-u odvija masovan izborna prevara.

No 45. američki predsjednik čini se sve izoliraniji u vlastitoj stranci u svom križarskom pohodu protiv „krađe” glasova na njegovu štetu.

"Predsjednikov govor jučer navečer duboko me uznemirio, jer izrekao je vrlo vrlo teške optužbe, bez ikakva dokaza”, rekao je u petak ujutro republikanski senator iz Pennsylvanije Pat Toomey.

Karl Rove, bivša siva eminencija nekadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha koji je i sam pobijedio 2000. nakon pravosudne bitke na Floridi, upozorila je da bi prevare sa stotinama tisuća glasačkih listića i to u više saveznih država, zahtijevale urotu dostojnu nekog zapleta iz serijala Jamesa Bonda.

Vjeran svojem imidžu čovjeka koji okuplja kakav je gradio od početka kampanje, Joe Biden pozvao je još u petak navečer na mir i strpljenje, uvjeren u pobjedu.

"Vrijeme je da se ujedinimo”, rekao je. „Moramo prevladati ljutnju”.

Tagovi: Donald Trump, Joe Biden, američki izbori, Barack Obama, Kamala Harris, Bill Clinton, George W. Bush
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE