GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Je li Vučić ipak prerano slavio

Je li Vučić ipak prerano slavio
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2023 / 07:47
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Tih 48 sati nakon nedjelje navečer, pobjeda srpskog predsjednika Aleksandra Vučića bila je totalna, nadmoćna i zamašna.

Njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) samostalno je osigurala većinu u Narodnoj skupštini s dvostruko više glasova i mandata od svog najbližeg konkurenta. Također je slavila na regionalnim i općinskim izborima, pobijedivši u vijećima 165 gradova i općina, uključujući glavni grad Beograd. Sve ostale stranke zajedno osvojile su samo devet gradova i općina, za Al Jazeeru piše geopolitički i sigurnosni analitičar Zoran Kusovac.

Vučić je svoj drugi petogodišnji mandat osvojio 2022. godine potukavši svog najbližeg konkurenta za 41 postotni bod. Kad je nedjeljna pobjeda potvrđena, 53-godišnji neosporni vladar Srbije pridružio se svojim ekstatičnim ministrima, parlamentarnim zastupnicima i pristašama u stranačkoj središnjici kako bi potvrdio ultimativno političko postignuće - dominaciju i pobjedu na izborima na kojima se nije niti natjecao.

U početku je samo jedno malo zrno prašine zamrljalo uspjeh njegove stranke. Iako je bio najjača stranka na lokalnim izborima u glavnom gradu, SNS je na kraju ostao bez uvjerljive većine.

Ipak, stranački su čelnici bili uvjereni da će svojim političkim iskustvom i kontrolom novca, javnih ugovora, unosnih poslova i članstva u upravnim odborima javnih poduzeća prevladati tu smetnju. Trebaju nagovoriti samo šest vijećnika iz novostvorenog pokreta koji vodi 69-godišnji umirovljeni liječnik da im pruže podršku. U svojih 10 godina na vlasti, naprednjaci su naučili kako zadovoljiti ljudske želje osoba koje su im potrebne.

Tako su se hvalili, likovali, ocrnjivali i omalovažavali svoje suparnike te zadirkivali i rugali se svojim poniženim bivšim koalicijskim partnerima.

Ivica Dačić, čelnik Socijalističke partije (SPS), gotovo sigurnog koalicijskog partnera SNS-a koji je sveden na polovicu dosadašnje moći, bio je na rubu suza i gotovo je ponudio ostavku. Gotovo, jer je priznanje neuspjeha u Srbiji znak slabosti.

Srbija protiv nasilja (SPN), glavna oporbena skupina, bila je uvjerena da će joj obraćanje modernim, sofisticiranim, urbanim i obrazovanim biračima osigurati barem krunski dragulj - grad Beograd. Ali očito šokiranima rezultatima, oporbenim čelnicima trebalo je gotovo tri sata kako bi skupili hrabrosti da se suoče s kamerama, nesuvislo mucajući, lišeni ikakve ideje što dalje učiniti.

Pristaše oporbe, koji su aktivno vodili kampanju na društvenim mrežama, burno su reagirali, otvoreno iskaljujući bijes zbog takve pasivnosti i zahtijevajući od svojih čelnika da se saberu i bore protiv navodnih izbornih prevara.

Mnogi su iz prve ruke objavili izvještaje, videozapise i fotografije očiglednih nepravilnosti, posebno u Beogradu. Videozapisi pokazuju kako se "glasači" autobusima dovoze iz dijelova susjedne Bosne i Hercegovine pod kontrolom etničkih Srba s novim osobnim iskaznicama u rukama, ali i kako pritom ne mogu pronaći svoja biračka mjesta u gradskim blokovima u kojima navodno žive. Videozapisi su razotkrili mnoštvo kombija bosanskohercegovačkih registracija koji su se slijevali u najveću sportsku dvoranu u gradu. Osjećajući da su ovi ljudi došli kako bi glasali za SNS, aktivisti su tražili objašnjenje od uprave Arene. Rečeno im je da se radi o statistima u filmu.

Ipak, SPN se u ponedjeljak pribrao. Čak i prije nego što je konačnim prebrojavanjem ustanovljeno da su naprednjaci manje od 30.000 glasova ispred SPN-a u glavnom gradu, oporba je iznijela optužbe da je 40.000 glasačkih listića lažirano. Implikacija je bila jasna: vjeruje se da bi bez neregularnih glasova SPN pobijedio u Beogradu. U ponedjeljak navečer pristaše oporbe izašli su na ulice.

Gotovo 10.000 prosvjednika blokiralo je Izborno povjerenstvo, konačno potaknuvši svoje vođe da preuzmu inicijativu i zatraže poništenje izbora i novo glasanje u glavnom gradu.

Vučić i njegova stranka ostali su nevidljivi i nijemi. Njihova je vjerojatna računica: mediji koje čvrsto kontroliraju, posebno nacionalne televizijske postaje i hrpu novina i portala, sve u vlasništvu medijskih tajkuna čije bogatstvo, a često i slobodno kretanje, ovisi o predsjedniku - neće izvještavati o prosvjedima. Nevidljivi za većinu građana, prosvjedi neće rasti niti se širiti, a kombinacija ledenih prosinačkih temperatura, blagdana i frustracije zbog beskorisnog čekanja učinit će da zamru kao i mnogo puta u prošlosti.

Taj bi plan možda upalio da nije bilo dvojice stranaca koji su u roku od 48 sati pobjedničku paradu naprednjaka zasuli ledenom kišom.

Prvo je pred kamere stao Stefan Schennach, zastupnik u austrijskom parlamentu i voditelj izbornih promatrača Vijeća Europe. Ne suzdržavajući svoje riječi, rekao je da izbori nisu bili pošteni: "Opoziciji je ukradena pobjeda u Beogradu." Uslijedilo je izvješće promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u kojemu je navedeno nekoliko nepravilnosti.

Sljedeći udarac Vučićevim ambicijama došao je s druge strane Atlantika. U utorak je glasnogovornik State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država Matthew Miller zatražio od Srbije da istraži nepravilnosti, pozivajući je da "surađuje s OESS-om na rješavanju iznesenih zabrinutosti".

Istodobno su jedini međunarodni čelnici koji su čestitali Vučiću na pobjedi njegove stranke bili slični moćnici: Viktor Orban iz Mađarske i Ilhan Aliyev iz Azerbajdžana. Čak su i nominalni saveznici srpskog predsjednika, za koje on često ponosno tvrdi da su osobni prijatelji, ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping, prepustili slanje čestitki nižim dužnosnicima.

Poruka je jasna: kakvu god širu geopolitičku važnost Srbija imala, ovoga puta svijet vjerojatno neće dopustiti Vučiću da time trguje za manipuliranje demokracijom. Demokratski svijet želi da Beograd bira svoje Gradsko vijeće pošteno i transparentno.

Tagovi: VZČUĆ, BRNABIĆ, SNS, SPS, DALIĆ
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE